TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Volt olyan utalásunk, amely nemhogy a jogszabályban előírt 5 másodpercen belül, hanem egyáltalán nem ért át a másik bankba. A tranzakciókat megkönnyítő másodlagos azonosítókat sem mindegyik banknál lehetett igényelni a netbankon keresztül. 

2,5 másodperc – ennyi idő alatt ment át az OTP Banktól az Erste Bankba indított ma reggeli, 5 ezer forintos tesztutalásunk. Visszafelé ennél csak tizedmásodperccel lassabban, de még mindig az 5 másodpercen belüli törvényes előírás alatt sikerült nyélbe ütni a tranzakciót.

Nem mindenhol volt ugyanakkor gördülékeny a szupergyors új fizetési rendszer startja: a K&H Bank kijelezte, hogy pénzünk elindult a CIB Bank felé, ám az nemhogy 5 másodperc, hanem 5 perc után sem érkezett meg. Az ezt követő második tesztünk során pedig már hibaüzenetet kaptunk: Missing Debtor Address – azaz nem létezik a célszámla. A tranzakciók listájába mégis "könyvelt" azonnali átutalási tételként bekerült a hibaüzenettel látszólag elutasított ügylet, célba viszont nem ért.

Végül 30 percen belül a CIB-es számlán megjelent a pénz, a kimutatáson pedig nem azonnali, hanem "sima" átutalásként – ennek oka az is lehet, hogy egyidejűleg 2 különböző számlára indult el utalás – ha ezt a bank csoportosként értelmezi, akkor az kikerülhet az azonnali fizetési rendszer hatálya alól.

Hibaüzenet a K&H-tól

Visszafelé – a CIB-ből a K&H-ba – már sikeres volt a tranzakció, igaz, az duplaannyi időbe telt, mint a törvényes alapelőírás, de az általunk mért 10 másodperc még így is belefért abba az időbe, amíg az utalás még azonnalinak tekinthető. Érdekes, hogy a K&H-ból az OTP-ból is átment időben az utalás.

A szabályok szerint amennyiben 20 másodpercen belül sem teljesül az utalás, akkor azt a rendszer automatikusan elutasítja.

Az azonnali átutalás során a következő problémák merülhetnek fel:

 • az utalás mégsem teljesül rövid idő alatt,
 • a számla egyenlege esetleg nem mutatja azonnal az elutalt és beérkező tételeket,
 • esetleg az ügyfelek nem kapnak értesítést az utalásról.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy több perc elteltével sem kap visszajelzést az utalásáról, akkor több bank is azt kéri tőlük, hogy jelezze ezt neki telefonon vagy email-en.

A bankok már napokkal korábban figyelmeztettek arra, hogy „bár a rendkívül összetett szolgáltatás indulását több hónapos előkészítés előzte meg, az átfogó és alapos tesztelés ellenére, az indulás után előfordulhat, hogy technikai problémák léphetnek fel a szolgáltatás működésében. Ezek nem feltétlenül a bank rendszereiben fellépő hibák lehetnek, de az eredményük az, hogy önök nem tudnak azonnali utalást indítani vagy fogadni” – olvasható például az OTP Bank február 27-én az ügyfelek netbanki postafiókjában landolt levélben.

Mi az az azonnali átutalás?

Ennek során immár nemcsak hétköznap, hanem a hétvégén és ünnepnapokon is, már 0-24 órában, maximum 5 másodperc alatt a kedvezményezett számlájára kell kerülnie az átutalt összegnek. Az azonnali átutalás az alábbi feltételek mellett teljesül:

 • az átutalást forint bankszámláról indítják,
 • az átutalni kívánt összeget forintban határozzák meg,
 • a kedvezményezett bankszámla belföldön vezetett bankszámla,
 • az átutalandó összeg nem haladja meg a 10 millió forintot,
 • az átutalást elektronikus úton (internetbankon, mobilbankon) keresztül indítják,
 • az átutalás (jövőbeni) értéknapot nem tartalmaz,
 • az átutalás egyedi (eseti, nem kötegelt, azaz több azonos tételt tartalmazó) átutalás.

Amit nem lehet egyelőre azonnal átutalni:

 • az úgynevezett kötegelt, csoportos megbízások – jellemzően ilyen tétel az olyan havi bér, amelyet a vállalat nem egyesével ad be a rendszerbe. Ezek csak szeptember 1-jétől teljesülhetnek 5 másodpercen belül, addig továbbra is a napközbeni rendszeren keresztül írják jóvá azokat.
 • a papíralapú tranzakciók sem kerülnek be az azonnali rendszerbe, ahogy a Magyar Államkincstár utalásai sem, vagyis a nyugdíjak, szociális transzferek az eddig megszokott módon érkeznek a számlákra.

Az azonnali fizetési rendszeren keresztül azonnali átutalás bankszámlaszám megadása nélkül, másodlagos számlaazonosító megadásával is indítható. Ez nem kötelező, de kényelmesebbé teszi az átutalást és biztonságos. Ehhez a bankszámlához másodlagos számlaazonosítót kell regisztrálni a számlavezető bankjánál, vagy személyesen, a bankfiókban, vagy elektronikusan, a netbankban. Legalábbis alapesetben. Akadt olyan bank, például a CIB, amely netbankos felületén semmilyen, a másodlagos azonosító megadását felkínáló opciót nem találtunk. A Takarékbankén sem, igaz, e hitelintézet előre jelezte, hogy az induláskor még nem lehet regisztrálni a másodlagos azonosítót a netbankban, csak a bankfiókban. Azt azonban nem lehet tudni, hogy erre a netbankban mikortól kerülhet majd sor.

Fontos, hogy egy számlához csak egy másodlagos azonosítót lehet regisztrálni. Másodlagos azonosító lehet:

Lakossági számláknál:

 • mobiltelefonszám, amely tartalmazza valamely EGT-tagállamra (Európai Gazdasági Társaság), mint földrajzi területre utaló országkódot,
 • e-mail cím,
 • az ügyfél saját adóazonosító jele.

Vállalkozás esetén annak adószáma.

Mit tehet valaki, ha kiemelten fontos, hogy az utalása egy adott napon megérkezzen?

- ha utalását egy adott értéknap (egy aznapi dátumnál későbbi nap) megjelölésével indítja, akkor az utalás nem az azonnali fizetési szolgáltatáson keresztül történik meg, hanem hagyományos módon,

- ha utalását telefonos ügyfélszolgálaton vagy bankfiókban indítja, az utalása az eddig megszokott módon teljesül. A telefonos utaláshoz telebanki ügyintézői szolgáltatási szerződéssel kell rendelkezni.

- fontos, hogy a 2020. március 1-jén 23:59-ig benyújtott megbízások az eddig megszokott módon teljesülnek.

Mennyibe kerül az azonnali átutalás?

- az azonnali átutalás díja megegyezik a bankszámláról indított belföldi forint átutalás díjával,

- a hitelkártya-számláról indított azonnali átutalás esetén az azonnali átutalás díja megegyezik a hitelkártya-számláról indított átutalás díjával,

- fontos, hogy hitelkártya számláról indított átutalás kamatozás szempontjából készpénzfelvétel típusú tranzakciónak minősül.

Újdonság a fizetési kérelem, vagyis, amikor valaki hivatalosan igényli a partnerétől, hogy egy bizonyos összeget utaljon át neki azonnal – ilyen élethelyzet lehet, ha egy asztaltársaság közösen fizet, majd szétdobják a számlát. E kényelmi szolgáltatást az indulásnál azonban csak az Ersténél találtuk meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél