3p
Bár az úgynevezett PSD2 európai uniós irányelv alapján e szolgáltatás nyújtása már csaknem fél éve kötelező, egyelőre csak a belga tulajdonú pénzintézet ügyfelei csatlakozhattak a Számlázz.hu autokassza rendszerébe.

A nyílt bankolás 2019. szeptember 14-én vált lehetővé. Ennek lényege, hogy az ügyfelek a több banknál lévő szolgáltatásaikat egyetlen platformról elérheti. Ám ez egészen egy hónappal ezelőttig egyetlen banknál sem volt lehetséges.

Elsőként a K&H Bank tette elérhetővé, február 10-étől a több mint 120 ezer vállalkozói és nagyvállalati ügyfelének a nyílt bankolást, vagyis, hogy igénybe vehetik a Számlázz.hu online autokassza rendszerét. Ez azt jelenti, hogy akik ezzel a szolgáltatással szinkronizálják a bankszámlájukat, azoknak nem kell kézzel kitölteni a bizonylataikat, megteszi ezt automatikusan helyettük a számlázó rendszer. Ha pedig díjbekérő alapján érkezik utalás a céges bankszámlájukra, és még nem tartozik ahhoz számla (vagyis bizonylat), akkor azt a rendszer automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek. „Ezzel jelentősen, naponta akár 4 órával lehet csökkenteni az adminisztrációt” – jelentette ki az első hónap tapasztalatai alapján Kökény Roland, a K&H kkv-szegmens marketing vezetője.

A vállalkozások 21 százaléka számlázott online számlázóprogrammal 2019-ben – mutatott rá Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője. Aki szerint ez az arány az idén bizonyosan nőni fog, mivel 2020. július 1-jétől minden, belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak, 2021. január 1-jétől pedig ez már valamennyi számla esetében kötelező lesz. E feladatot a Számlázz.hu automatikusan elvégzi az ügyfél helyett. A 2005-ben indult Számlázz.hu-nak jelenleg több mint 185 ezer ügyfele van, az általuk kibocsátott és tárolt számláik száma elérte a 78 millió darabot.

Az indulás óta eltelt, közel három hétben a K&H ügyfelei már több mint ezer bankszámlát szinkronizáltak a Számlázz.hu szolgáltatásaival. Az elsők között csatlakozottak csaknem mindegyike, 99 százaléka kkv-méretű, 85 százalékuk 300 millió forint alatti árbevételű, 56 százalékuk Közép-Magyarországon bejegyzett cég és jellemzően a szolgáltató szektorban tevékenykedett – főként informatikai és kommunikációs területen.

Hogy van hová fejlődnie Magyarországnak, azt jelzi, hogy a 28 uniós tagállam közül csak a 23. helyet foglalta el a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2019-es rangsorában. Így talán nem meglepő, hogy a nyílt bankolás által elérhetővé vált online számlázó autokassza-rendszerhez jellemzően azok a digitálisan érett cégek csatlakoztak azonnal, amelyek már rutinos online-számlázók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG