BUX
36 078.02
+0.56%
+203.00
OTP
10 740.00
+3.57%
+370.00
MOL
1 940.00
-1.52%
-30.00
RICHTER
6 690.00
-1.76%
-120.00
MTELEKOM
398.00
+1.27%
+5.00
 
2020. március 9. 12:13

Bár az úgynevezett PSD2 európai uniós irányelv alapján e szolgáltatás nyújtása már csaknem fél éve kötelező, egyelőre csak a belga tulajdonú pénzintézet ügyfelei csatlakozhattak a Számlázz.hu autokassza rendszerébe.

A nyílt bankolás 2019. szeptember 14-én vált lehetővé. Ennek lényege, hogy az ügyfelek a több banknál lévő szolgáltatásaikat egyetlen platformról elérheti. Ám ez egészen egy hónappal ezelőttig egyetlen banknál sem volt lehetséges.

Elsőként a K&H Bank tette elérhetővé, február 10-étől a több mint 120 ezer vállalkozói és nagyvállalati ügyfelének a nyílt bankolást, vagyis, hogy igénybe vehetik a Számlázz.hu online autokassza rendszerét. Ez azt jelenti, hogy akik ezzel a szolgáltatással szinkronizálják a bankszámlájukat, azoknak nem kell kézzel kitölteni a bizonylataikat, megteszi ezt automatikusan helyettük a számlázó rendszer. Ha pedig díjbekérő alapján érkezik utalás a céges bankszámlájukra, és még nem tartozik ahhoz számla (vagyis bizonylat), akkor azt a rendszer automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek. „Ezzel jelentősen, naponta akár 4 órával lehet csökkenteni az adminisztrációt” – jelentette ki az első hónap tapasztalatai alapján Kökény Roland, a K&H kkv-szegmens marketing vezetője.

A vállalkozások 21 százaléka számlázott online számlázóprogrammal 2019-ben – mutatott rá Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője. Aki szerint ez az arány az idén bizonyosan nőni fog, mivel 2020. július 1-jétől minden, belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak, 2021. január 1-jétől pedig ez már valamennyi számla esetében kötelező lesz. E feladatot a Számlázz.hu automatikusan elvégzi az ügyfél helyett. A 2005-ben indult Számlázz.hu-nak jelenleg több mint 185 ezer ügyfele van, az általuk kibocsátott és tárolt számláik száma elérte a 78 millió darabot.

Az indulás óta eltelt, közel három hétben a K&H ügyfelei már több mint ezer bankszámlát szinkronizáltak a Számlázz.hu szolgáltatásaival. Az elsők között csatlakozottak csaknem mindegyike, 99 százaléka kkv-méretű, 85 százalékuk 300 millió forint alatti árbevételű, 56 százalékuk Közép-Magyarországon bejegyzett cég és jellemzően a szolgáltató szektorban tevékenykedett – főként informatikai és kommunikációs területen.

Hogy van hová fejlődnie Magyarországnak, azt jelzi, hogy a 28 uniós tagállam közül csak a 23. helyet foglalta el a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2019-es rangsorában. Így talán nem meglepő, hogy a nyílt bankolás által elérhetővé vált online számlázó autokassza-rendszerhez jellemzően azok a digitálisan érett cégek csatlakoztak azonnal, amelyek már rutinos online-számlázók.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
hírlevél