5p
Megtörtént a lépés, indulhat az azonnali fizetési rendszer fejlesztése Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta a működési modellt, így jövőre megkezdődhet a rendszer kiépítése, ha pedig minden jól megy, 2019-ben már azonnal megérkezik az utalás (még vasárnap is), még úgy is, ha csak egy telefonszámot vagy emailt tudunk megadni címzettnek. Persze jóval többre képes az instant fizetések rendszere, mint időspórolás.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) jóváhagyta az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét, ezzel megkezdődhet a magyar pénzügyi infrastruktúra egyik legjelentősebb középtávú fejlesztése. A Privátbankár.hu cikksorozatot is szentelt a forradalmi lépésnek:

10 millióig pillanatok alatt

Az azonnali fizetési rendszer megvalósítása dimenzióváltást jelent a belföldi fizetések lebonyolításában, létrehozásával lehetővé válik a legmodernebb informatikai és kommunikációs megoldások alkalmazása a pénzforgalomban - közölte ma a Magyar Nemzeti Bank.

Az új rendszerben az év minden napján, éjjel-nappal, akár a kedvezményezett mobilszámának megadásával is lehet majd 10 millió forintig fizetési megbízásokat indítani, amelyek néhány másodperc alatt meg is érkeznek a címzetthez.

Gyenge a magyar Fintech - segít az MNB

A hazai pénzforgalmi szolgáltatások terén jelenleg rendkívül korlátozottan figyelhető meg a fejlett technológiák, például a mobilfizetési megoldások széleskörű alkalmazása. Az MNB célja az azonnali fizetési szolgáltatás létrehozásával a modern informatikai megoldások hasznosítása a hazai pénzforgalomban, ezáltal pedig a pénzforgalmi innováció támogatása és a fizetési piac szereplői közötti verseny ösztönzése.

A rendszerre építve egymással átjárható fizetési megoldások jöhetnek létre, amelyek széles körben támogathatják az elektronikus fizetés lehetőségének megteremtését minden olyan fizetési helyzetben, ahol ma még leginkább a készpénzhasználat jellemző. Ez végső soron olcsóbb és nagyobb ügyfélélményt nyújtó szolgáltatásokat jelent majd a fogyasztók számára, valamint javítja a vállalkozások finanszírozási helyzetét, növeli a pénzügyi közvetítő szektor versenyképességét, csökkenti a fizetések lebonyolításának társadalmi költségét és ezáltal hozzájárul a gazdaság növekedéséhez és versenyképességének javulásához is.

Erről korábban Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért felelős igazgatója is mesélt lapunknak:

Ezért lesz neked nagyon jó

Az azonnali fizetési rendszer segítségével a fogyasztók által kezdeményezett 10 millió forint alatti átutalások már a rendszer indulásakor másodpercek alatt lebonyolíthatók lesznek, szemben a jelenlegi néhány órás, illetve hétvége esetén néhány napos átfutási idővel. A szolgáltatás minden nap elérhető lesz, azaz éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is azonnal megtörténik a tranzakciók teljesítése. A küldött összegeknek legfeljebb öt másodpercen belül meg kell érkezniük a címzettekhez, ezt követően pedig azonnal tovább lehet utalni, vagy bankkártyával el lehet költeni, de akár készpénzben is fel lehet venni, függetlenül attól, hogy mindez éppen szombat este 10 órakor történik.

A szolgáltatás széleskörű használhatósága érdekében a jövőben a számlaszámok mellett lehetséges lesz tranzakciókat indítani például abban az esetben is, ha a küldendő összeg címzettjének csak a telefonszámát, vagy az e-mail címét, esetleg az adószámát ismerjük, nem kell megjegyezni a 16 illetve 24 karakterből álló számlaszámokat.

A rendszerben rejlő kihívásokről, előnyökről és időtávokról a Privátbankár.hu idei Fintech Innovation konferenciáján volt szó több nemzetközi előadó részvételével. Tudósításaink >>>

Az új környezet emellett lehetővé teszi kiegészítő szolgáltatások, például mobilfizetési megoldások létrehozását az azonnali fizetési rendszerre építve. Ennek köszönhetően új típusú szolgáltatók is beléphetnek a pénzforgalmi piacra és versenybe szállhatnak a hagyományos szereplőkkel, a jelenleginél jóval szélesebb körű, kényelmes, gyors és olcsó elektronikus fizetési szolgáltatásokat nyújtva az ügyfeleknek.

Jövőre beindul a gépezet, de nincs sok idő a debütálásig

Tekintettel arra, hogy jelenleg Magyarországon sem a központi infrastruktúra, sem a pénzforgalmi szolgáltatók rendszerei nem képesek a fenti szabályrendszernek megfelelő módon feldolgozni a fizetési műveleteket, 2017-ben az MNB koordinálásával egy országos pénzügyi infrastruktúra modernizálási projekt indul. Ennek keretében kell minden érintett szereplőnek végrehajtania mindazokat a szükséges fejlesztéseket, amelyek biztosítják, hogy legkésőbb 2019 második felében elérhetővé váljon az azonnali fizetési szolgáltatás a hazai fogyasztók és vállalkozások számára. Az infrastruktúra működésével és fejlesztésével kapcsolatos részleteket 2017 elején teszi közzé a jegybank

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG