1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szükség esetén bármikor összehívható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a törvény szerint, a válságban volt is rá példa, hogy rendkívüli ülésen döntöttek kamatemelésről a tagok a forint védelme érdekében. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ma a távirati irodának azt nyilatkozta, hogy Balog Ádám, az NGM helyettes államtitkára lesz az MNB harmadik alelnöke, hivatalát hétfőn veszi át. Csakhogy így ugyanannyi belsős tag lesz, mint külsős - a Parlamentnek hétfőn gyorsan meg kellene szavaznia egy külsős tagot is, hogy működőképes legyen a tanács továbbra is.
Friss: nem a törvényben megfelelő módon startolhat Matolcsyval a jegybank
A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan kérdésünkre válaszolva azt mondta, hogy újabb személyi döntésekről egyelőre nem tud beszámolni. Ezek szerint hétfőn nem választanak újabb monetáris tanácstagot a Parlamentben, vagyis a tanács összetétele (4 belső tag, 4 külsős) nem felel meg az MNB-törvénynek. Matolcsy György mai parlamenti meghallgatásán azt mondta, elsődleges célja, hogy a jegybank megfeleljen mindenben az MNB-törvénynek. Már pedig a mostani állás szerint hétfőn az MNB új vezetése úgy állhat fel, hogy közben a Tanács nem működőképes, pénzpiaci vészhelyzet eseten döntést sem tudna például hozni. Az Országgyűlés jövő heti menetrendjében egyáltalán nem szerepel új Mt-tag választása.
A jelöltek meghallgatása után Rogán Antal nyilatkozott, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke azt mondta, valamikor a jövő hét elején jelölnek új tagot, erről egyeztetni fog Matolcsyval is.


A 2011-ben elfogadott új jegybanktörvény értelmében a miniszterelnöknek lehetősége van arra, hogy az MNB-be harmadik alelnököt is kinevezzen, ezt megelőzően maximum kettő helyettese lehetett az elnöknek (a három alelnökös rendszert amúgy az Európai Bizottság is kifogásolta korábban). Hétfőtől azonban 3 alelnökkel működhet a jegybank, csakhogy az új MNB-törvény értelmében ebben az esetben egy új külsős tagot is választani kell.

Borul az arány

A harmadik
Balog Ádám
Az 1978-ban született Balog Ádám, aki jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára, 2003-ban szerezte meg okleveles közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. 2005-ben a Community of European Management Schools International Management mesterszakán diplomázott, 2007-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán jogi diplomát szerzett.
Balog Ádám 2002-ben a GE Tungsram Lighting Zrt.-nél dolgozott. 2003-ban a Pricewaterhouse Coopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nél adómenedzser volt. Bizottsági meghallgatása mostanra befejeződött, hamarosan Matolcsy György következik.

Balog Ádám kinevezésével a belsős (elnökség) és külsős tagok aránya 4:4 lesz, a törvény szerint azonban ez nem fordulhat elő. Mindig kevesebb belsős tagnak kell ugyanis lennie, mint külsősnek és a külsős tagok nem lehetnek kétszer annyian, mint a belsős tagok. Az arány tehát 4:5-re kell javítani, erre lehetősége van a Parlamentnek, hiszen az Mt maximum 9 tagú lehet. A törvény nem hagy türelmi időt a kinevezések után az arány helyreállításának, hiszen ha a pénzpiaci helyzet úgy kívánja, a tanácsnak bármikor össze kell tudnia ülnie és döntéskésnek kell lennie. Erre amúgy az elmúlt években már volt példa.

Egy nap

A külsős tagokat a Parlament választja 6 évre, a belsős tagok adják az MNB elnökségét, akikre a kormányfő tesz javaslatot és jelölésüket a parlamenti szakbizottságok fogadják el.

A Monetáris Tanács következő ülése március 12-én lesz, a következő kamatdöntő ülés pedig március 26-ra van kiírva. A következő kamatmeghatározó ülés miatt mindenképpen kell egy új tagot  választani az Mt-be, vagy az a döntés is születhet, hogy Balog Ádám csak később foglalja majd el hivatalát. Egy nappal ezután ugyanis, tehát 27-én jár le Karvalits Ferenc mandátuma, vagyis az alelnökök száma akkor újra kettőre fogyatkozik. Ha a törvénynek megfelelően 5 külsős tag lesz, akkor március végén a belsős és külsős tagok aránya 3:5 lesz - ez maradhat is, mert így a külsős tagok nem lesznek még kétszer annyian, mint a belsős tagok.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG