Karvalits Ferenc
Makro / Külgazdaság Ezt nagyon benézték a jegybankok - búcsúzzunk az inflációtól? 
Privátbankár.hu | 2016. október 6. 12:27
Jegybanki szakemberek szerint nagyon nehéz kiszámítani, hogy milyen következményeket tartogat a mostani monetáris politika, abban azonban nagyjából mindenki egyetért: nem váltották be a reményeket az intézkedések. A régi szabályok megdőlni látszanak, a tartósan alacsony kamatokra és inflációra is fel kell készülnünk.
Makro / Külgazdaság Egymásnak estek a magyar jegybankárok 
Privátbankár.hu | 2015. október 1. 16:00
A magyar jegybank függetlenedne a Fedtől és az EKB-tól - kérdés, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, vagy csak az elefánttal sétálgató egér érzi úgy, hogy miatta dübörög a föld. Jegybankárok vitáztak arról is, miért nem indul be a hitelezés Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Válságban máshogy viselkedik a jegybank - leomlott egy fal 
Privátbankár.hu | 2014. október 2. 15:00
A Budapest Economic Forum jegybankelnöki panelbeszélgetésén a volt MNB-elnökök, illetve alelnökök alapvetően egyetértettek abban, a válság során kibővül a jegybankok szerepe, és bizonyos reálgazdasági célok is bekerülnek a követendő irányok közé.
Pénzügyi szektor Felcsuti: jó pár év kínlódás vár még ránk, fordulat kell 
Privátbankár.hu | 2013. május 8. 14:10
A magyar gazdaság további nehéz évek elé néz, és a növekedés beindításához reálgazdasági és gazdaságpolitikai fordulatra van szükség - mondták korábbi banki vezetők a Portfolio.hu Hitelezés 2013 című konferenciáján, szerdán Budapesten.
Karrier Áder János ma nevezi ki az új MNB alelnököt 
Privátbankár.hu | 2013. április 22. 07:35
Áder János köztársasági elnök ma délután nevezi ki Gerhardt Ferencet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének.
Pénzügyi szektor Hétfőn működésképtelen lehet a Monetáris Tanács (frissítve) 
Zsiborás Gergő | 2013. március 1. 13:21
Szükség esetén bármikor összehívható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a törvény szerint, a válságban volt is rá példa, hogy rendkívüli ülésen döntöttek kamatemelésről a tagok a forint védelme érdekében. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ma a távirati irodának azt nyilatkozta, hogy Balog Ádám, az NGM helyettes államtitkára lesz az MNB harmadik alelnöke, hivatalát hétfőn veszi át. Csakhogy így ugyanannyi belsős tag lesz, mint külsős - a Parlamentnek hétfőn gyorsan meg kellene szavaznia egy külsős tagot is, hogy működőképes legyen a tanács továbbra is.
Makro / Külgazdaság Bírálta a kamatcsökkentéseket az MNB alelnöke  
Privátbankár.hu | 2012. november 15. 14:01
Veszélyezteti a jegybank árstabilitás fenntartására vonatkozó elsődleges megbízatásának teljesítését, hogy a monetáris tanács a romló inflációs kilátások ellenére kamatcsökkentési ciklusba kezdett - mondta Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke a Dow Jones hírügynökségnek.
Pénzügyi szektor Ismét terítéken a kamatcsökkentés 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 10. 07:25
Az MNB Monetáris Tanácsának két külső tagja szerint a jegybank közel áll az alapkamat csökkentéséhez. Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke ugyanakkor egy megalapozatlan monetáris lazítás veszélyére hívta fel a figyelmet.
Pénzügyi szektor Karvalits: nem indokolt a harmadik jegybanki alelnök  
Privátbankár.hu | 2012. június 25. 13:19
Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a jegybanktörvényhez múlt héten beadott törvénymódosító javaslatot.
Makro / Külgazdaság Karvalits: kevesebb bevételt hoz majd a tranzakciós adó 
Privátbankár.hu | 2012. május 14. 10:04
Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke szerint a kormányzati intézkedések az inflációt emelik, a GDP növekedési ütemét pedig csökkentik, ugyanakkor reméli, hogy az ország kockázati felára az intézkedések következtében csökkenni fog. A tranzakciós adó véleménye szerint csökkenteni fogja az ország tőkevonzó képességét, emelkedni fog a készpénztartási hajlandóság, így a tranzakciós adóból származó bevételek is csökkenni fognak.
Pénzügyi szektor Az árfolyamgát és a végtörlesztés sem megoldás 
Privátbankár.hu | 2012. március 18. 10:10
A végtörlesztés és az árfolyamgát segíti, de nem oldja meg a magyar gazdaság devizakitettségi gondjait, csak újraosztja a terheket a háztartások, az állam és a bankok között - fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szombaton Zalaegerszegen, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.
Pénzügyi szektor Karvalits: a kamatszint nemcsak az IMF-megállapodás függvénye  
Privátbankár.hu | 2012. február 21. 08:30
Az MNB alelnöke szerint a piac jól fogadta, hogy legutóbb szintem maradt az alapkamat, saját szavazata kapcsán azt mondta: "héják óvatosan akartak előre haladni". Szerinte a kamatszint alakulása nemcsak attól függ, mire jut a kormány az EU-val és az IMF-fel, a jegybank hamarosan publikálja friss inflációs jelentését is.
Makro / Külgazdaság A jegybank alelnöke elárulta mit kért az IMF  
Privátbankár.hu | 2012. február 17. 22:19
A jegybank alelnöke szerint nem az MNB elnökének eskütétele és fizetése a leginkább kifogásolt kérdés az EU/IMF hiteltárgyalásokon, hanem az, hogy a jegybanki függetlenség a monetáris döntéshozók mandátumával függ össze. Karvalits Ferenc, aki részt vett a tárgyalások washingtoni és brüsszeli előkészítő szakaszában, az InfoRádióban elmondta, hogy a hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek el. Az említett partnerek törvényi kifogásokat vetettek fel a jegybanki és a bírói függetlenséggel, illetve a stabilitási törvényben kétharmaddal elfogadott adótörvényekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Alapkamat: elárulták, kik voltak a héják 
Privátbankár.hu | 2012. február 15. 14:59
Simor András már korábban jelezte: a jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésén nem egységes döntés eredménye volt az alapkamat szintentartása. Most már azt is tudjuk, hogy az emelés 1 szavazaton múlt. Nem volt egyetértés a tagok között a gazdaság állapotát és a kockázatokat illetően, azzal azonban mindenki egyetértett: kell a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG