Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar jegybank függetlenedne a Fedtől és az EKB-tól - kérdés, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, vagy csak az elefánttal sétálgató egér érzi úgy, hogy miatta dübörög a föld. Jegybankárok vitáztak arról is, miért nem indul be a hitelezés Magyarországon.
Surányi György, Nagy Márton, Karvalits Ferenc, Bod Péter Ákos, Madár István. MTI Fotó: Soós Lajos

Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének és Surányi György korábbi jegybankelnöknek a Portfolio csütörtöki gazdasági konferenciáján jelentősen eltért a véleménye arról, hogy az MNB mennyire tudja függetleníteni magát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve az Európai Központ Bank monetáris döntéseitől, monetáris politikájától.

Az MNB nem akar a Fed-től függeni

Nagy Márton elmondta: a piaci várakozások szerint a Fed már idén kamatot emel, az EKB viszont még a mennyiségi lazítás irányába halad. Kiemelte: a magyar jegybank egyre inkább függetleníteni akarja magát a Fed és az EKB lépéseitől. Az MNB úgy gondolja, hogy nem, vagy minél később szeretne reagálni a Fed, vagy akár az EKB egy-egy döntésére. Hangoztatta: az MNB minden eszközével azon van, hogy ezt a fajta függőséget egyre jobban leépítse, ha megszüntetni nem is tudja.

A külső sérülékenység csökkenése, a külső adósság és a lakossági devizaadósság leépítése, a jegybank kamatpolitikája, a növekedési hitelprogram (nhp) mind-mind olyan lépés, amely az önállóságot igyekszik erősíteni - fejtette ki Nagy Márton.

Nem mi fújjuk a passzátszelet

Surányi György az MNB önállóságra való törekvéséről előre bocsátotta: ezen a területen egy kicsit kisebb önbizalom is helyénvaló lenne. Rámutatott: a magyar egy kis, nyitott gazdaság, az alacsony infláció pedig "importált infláció", annak a gazdaságpolitikai mixnek a következménye, "amiről a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók nem sokat tehetnek".

Kiemelte: a nagyon alacsony magyar infláció legalább olyan káros, mintha 6-7 százalékos infláció lenne. A nominális kamatok rendkívül alacsony volta ellenére is magasak a reálkamatok, így a negatív termelői árindex mellett a pozitív reálkamatszint még az alacsony kamatozású nhp esetén is 3-3,5 százalék körül van. Nem lehet azon csodálkozni, hogy a vállalatok nem nagyon akarnak hiteleket felvenni - hangsúlyozta Surányi György.

A volt jegybankelnök az nhp-ról elmondta: 2008 ősze óta azon az állásponton volt, hogy ilyen úton kell haladni, kedvező volt, hogy az MNB elindította az nhp-t, de még az nhp-val együtt is csökken a vállalati hitelállomány. Rámutatott: a kis- és közepes cégek mellett az nhp-t ki kellett volna terjeszteni lakosságra és a nagyvállalatokra is.

A jegybank programja a hitelezést veti vissza?

Surányi György bírálta a jegybank önfinanszírozási programját. Elmondta, a program ugyan jónak mondható, de nem lehet csodálkozni azon, hogy ha a bankokat a kockázatmentes állampapírok felé tereli az MNB, akkor nem fognak kockázatos vállalati hiteleket kiközvetíteni.

Nagy Márton szerint a függetlenebb a monetáris politikát jelzi az is, hogy a háztartási szektorból kivezették a devizahiteleket. Kiemelte: az önfinanszírozási program nem megy a hitelezés rovására, a hitelezést és az állampapír-vásárlást egyszerre tudja támogatni az MNB.

Senki sem akar hitelből beruházni

Bod Péter Ákos korábbi MNB-elnök jónak tartja az önfinanszírozási programot, amely korrigálja a túlzott külső eladósodást, erre a másik megoldás az eurózónába való belépés lehetne. Elmondta: a vállalatok ma már nettó megtakarítók, és ha van is beruházás, akkor azt nem banki forrásból intézik. Az uniós források 60 százaléka a cégekhez megy, ezek nagy része arra vár, hogy "ingyenpénzt" kapjon, ez is piaczavaró, így nem fognak hitelt felvenni a vállalatok - magyarázta.

Karvalits Ferenc, az MNB volt alelnöke szerint a monetáris döntéshozók szerte a világban nehezen hagynak fel a laza monetáris politikával, pedig az bizonyos piaci buborékok képződésével, kialakulásával járhat. Úgy látja, hogy a vállalati szektor a kedvező kamatkörnyezetben, a beruházások elhúzódó hiánya ellenére sem dönt a hitelfelvétel mellett, és az sem "egészséges", ha egy országnak jelentős folyó fizetési mérleg többlete van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.