4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar jegybank függetlenedne a Fedtől és az EKB-tól - kérdés, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, vagy csak az elefánttal sétálgató egér érzi úgy, hogy miatta dübörög a föld. Jegybankárok vitáztak arról is, miért nem indul be a hitelezés Magyarországon.
Surányi György, Nagy Márton, Karvalits Ferenc, Bod Péter Ákos, Madár István. MTI Fotó: Soós Lajos

Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének és Surányi György korábbi jegybankelnöknek a Portfolio csütörtöki gazdasági konferenciáján jelentősen eltért a véleménye arról, hogy az MNB mennyire tudja függetleníteni magát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve az Európai Központ Bank monetáris döntéseitől, monetáris politikájától.

Az MNB nem akar a Fed-től függeni

Nagy Márton elmondta: a piaci várakozások szerint a Fed már idén kamatot emel, az EKB viszont még a mennyiségi lazítás irányába halad. Kiemelte: a magyar jegybank egyre inkább függetleníteni akarja magát a Fed és az EKB lépéseitől. Az MNB úgy gondolja, hogy nem, vagy minél később szeretne reagálni a Fed, vagy akár az EKB egy-egy döntésére. Hangoztatta: az MNB minden eszközével azon van, hogy ezt a fajta függőséget egyre jobban leépítse, ha megszüntetni nem is tudja.

A külső sérülékenység csökkenése, a külső adósság és a lakossági devizaadósság leépítése, a jegybank kamatpolitikája, a növekedési hitelprogram (nhp) mind-mind olyan lépés, amely az önállóságot igyekszik erősíteni - fejtette ki Nagy Márton.

Nem mi fújjuk a passzátszelet

Surányi György az MNB önállóságra való törekvéséről előre bocsátotta: ezen a területen egy kicsit kisebb önbizalom is helyénvaló lenne. Rámutatott: a magyar egy kis, nyitott gazdaság, az alacsony infláció pedig "importált infláció", annak a gazdaságpolitikai mixnek a következménye, "amiről a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók nem sokat tehetnek".

Kiemelte: a nagyon alacsony magyar infláció legalább olyan káros, mintha 6-7 százalékos infláció lenne. A nominális kamatok rendkívül alacsony volta ellenére is magasak a reálkamatok, így a negatív termelői árindex mellett a pozitív reálkamatszint még az alacsony kamatozású nhp esetén is 3-3,5 százalék körül van. Nem lehet azon csodálkozni, hogy a vállalatok nem nagyon akarnak hiteleket felvenni - hangsúlyozta Surányi György.

A volt jegybankelnök az nhp-ról elmondta: 2008 ősze óta azon az állásponton volt, hogy ilyen úton kell haladni, kedvező volt, hogy az MNB elindította az nhp-t, de még az nhp-val együtt is csökken a vállalati hitelállomány. Rámutatott: a kis- és közepes cégek mellett az nhp-t ki kellett volna terjeszteni lakosságra és a nagyvállalatokra is.

A jegybank programja a hitelezést veti vissza?

Surányi György bírálta a jegybank önfinanszírozási programját. Elmondta, a program ugyan jónak mondható, de nem lehet csodálkozni azon, hogy ha a bankokat a kockázatmentes állampapírok felé tereli az MNB, akkor nem fognak kockázatos vállalati hiteleket kiközvetíteni.

Nagy Márton szerint a függetlenebb a monetáris politikát jelzi az is, hogy a háztartási szektorból kivezették a devizahiteleket. Kiemelte: az önfinanszírozási program nem megy a hitelezés rovására, a hitelezést és az állampapír-vásárlást egyszerre tudja támogatni az MNB.

Senki sem akar hitelből beruházni

Bod Péter Ákos korábbi MNB-elnök jónak tartja az önfinanszírozási programot, amely korrigálja a túlzott külső eladósodást, erre a másik megoldás az eurózónába való belépés lehetne. Elmondta: a vállalatok ma már nettó megtakarítók, és ha van is beruházás, akkor azt nem banki forrásból intézik. Az uniós források 60 százaléka a cégekhez megy, ezek nagy része arra vár, hogy "ingyenpénzt" kapjon, ez is piaczavaró, így nem fognak hitelt felvenni a vállalatok - magyarázta.

Karvalits Ferenc, az MNB volt alelnöke szerint a monetáris döntéshozók szerte a világban nehezen hagynak fel a laza monetáris politikával, pedig az bizonyos piaci buborékok képződésével, kialakulásával járhat. Úgy látja, hogy a vállalati szektor a kedvező kamatkörnyezetben, a beruházások elhúzódó hiánya ellenére sem dönt a hitelfelvétel mellett, és az sem "egészséges", ha egy országnak jelentős folyó fizetési mérleg többlete van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG