<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Jegybanki szakemberek szerint nagyon nehéz kiszámítani, hogy milyen következményeket tartogat a mostani monetáris politika, abban azonban nagyjából mindenki egyetért: nem váltották be a reményeket az intézkedések. A régi szabályok megdőlni látszanak, a tartósan alacsony kamatokra és inflációra is fel kell készülnünk.

Nem váltották be a jegybanki intézkedések a hozzájuk fűzött reményeket, akár hosszabb távra is felkészülhetünk a nulla közeli kamatkörnyezethez és az infláció hiányára – mondták a jegybanki kerekasztal részvevői a Portfolio.hu konferenciáján, a Budapest Economic Forumon.

Résztvevők:

  • Bod Péter Ákos, korábbi jegybankelnök, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora

  • Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke

  • Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója

Már az első kérdésnél nagyjából konszenzus alakult ki a résztvevők között: eszerint a fejlett világ jegybankjai sorra hoztak utólag hibásnak tűnő lépéseket. Nem voltak felkészülve azokra a fundamentális változásokra, amelyek az elmúlt években végbementek, legyen az a globalizáció, demográfia vagy technológiai fejlődés hatásai.

Bod Péter Ákos ugyanakkor megjegyezte, hogy nem kell pánikba esnünk, ha megdől egy paradigma: van élet a negatív kamatok után is, ahogy azt több példa is mutatja – "nem fog tönkremenni a számítógép, ha ezzel számolunk" – mondta.

Karvalits Ferenc ugyanakkor nem ilyen optimista, szerinte alapjaiban van probléma a rendszerben, amit jelez a tartósan fenntartott negatív konstrukció. Pedig erről már legalább egy éve szólnak a viták, az USA-nak régen bele kellett volna kezdenie egy kamatemelési ciklusba, hogy enyhítse a feszültségeket. Egy másik értelmezése is lehet a problémának, hogy amivel szemben állunk, az egy "szuperciklus", amelyet már nem lehet jegybanki szinten irányítani. A jegybankár szerint rendbe kell tenni a mérlegeket, a banki működést helyre kell állítani. Ezt az USA gyorsan megtette a válság után, az EU viszont szenved.

Az MNB ügyvezető igazgatója, Virág Barnabás szerint is megbukott ez a fajta monetáris politika: hiába jönnek az újabb és újabb mentőprogramok és csomagok, az inflációs célok még mindig messze vannak, beruházások meg sehol, a lakosság meg ilyen kamatkörnyezetben is inkább jobban húzza a nadrágszíjat és tovább takarékoskodik. Nagyot változott a világ – mondja Bod Péter Ákos, aki felidézi: az ő idejében még arról szólt a fáma, hogy a jegybank akadályozza meg az eladósodottságot a hitelezés kontrollálásával, most meg már itt ül mellette egy hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató. Véges azonban a monetáris és fiskális eszköztár a professzor szerint, inkább egyéb szintjén kellene gondolkozni és szociális, társadalmi válaszokat keresni a nemnövekedésre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a jegybankoknak új feladat után kell nézniük, pusztán okosan kell szétválasztani az eddigieket, hogy segítsék a megoldást - mondja Karvalits. A régi rendszert nem feltétlenül lehet visszahozni a megszokott monetáris eszközökkel. Virág Barnabás szerint is megdőlnek a régi szabályok: ha látjuk a demográfiai és globális változásokat rájöhetünk, hogy nem biztos, hogy érdemes például az infláció ciklikusságában gondolkozni. Ezért akár tartósan alacsony maradhat az infláció vagy a kamatkörnyezet is.

Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG