Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jegybanki szakemberek szerint nagyon nehéz kiszámítani, hogy milyen következményeket tartogat a mostani monetáris politika, abban azonban nagyjából mindenki egyetért: nem váltották be a reményeket az intézkedések. A régi szabályok megdőlni látszanak, a tartósan alacsony kamatokra és inflációra is fel kell készülnünk.

Nem váltották be a jegybanki intézkedések a hozzájuk fűzött reményeket, akár hosszabb távra is felkészülhetünk a nulla közeli kamatkörnyezethez és az infláció hiányára – mondták a jegybanki kerekasztal részvevői a Portfolio.hu konferenciáján, a Budapest Economic Forumon.

Résztvevők:

  • Bod Péter Ákos, korábbi jegybankelnök, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora

  • Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke

  • Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója

Már az első kérdésnél nagyjából konszenzus alakult ki a résztvevők között: eszerint a fejlett világ jegybankjai sorra hoztak utólag hibásnak tűnő lépéseket. Nem voltak felkészülve azokra a fundamentális változásokra, amelyek az elmúlt években végbementek, legyen az a globalizáció, demográfia vagy technológiai fejlődés hatásai.

Bod Péter Ákos ugyanakkor megjegyezte, hogy nem kell pánikba esnünk, ha megdől egy paradigma: van élet a negatív kamatok után is, ahogy azt több példa is mutatja – "nem fog tönkremenni a számítógép, ha ezzel számolunk" – mondta.

Karvalits Ferenc ugyanakkor nem ilyen optimista, szerinte alapjaiban van probléma a rendszerben, amit jelez a tartósan fenntartott negatív konstrukció. Pedig erről már legalább egy éve szólnak a viták, az USA-nak régen bele kellett volna kezdenie egy kamatemelési ciklusba, hogy enyhítse a feszültségeket. Egy másik értelmezése is lehet a problémának, hogy amivel szemben állunk, az egy "szuperciklus", amelyet már nem lehet jegybanki szinten irányítani. A jegybankár szerint rendbe kell tenni a mérlegeket, a banki működést helyre kell állítani. Ezt az USA gyorsan megtette a válság után, az EU viszont szenved.

Az MNB ügyvezető igazgatója, Virág Barnabás szerint is megbukott ez a fajta monetáris politika: hiába jönnek az újabb és újabb mentőprogramok és csomagok, az inflációs célok még mindig messze vannak, beruházások meg sehol, a lakosság meg ilyen kamatkörnyezetben is inkább jobban húzza a nadrágszíjat és tovább takarékoskodik. Nagyot változott a világ – mondja Bod Péter Ákos, aki felidézi: az ő idejében még arról szólt a fáma, hogy a jegybank akadályozza meg az eladósodottságot a hitelezés kontrollálásával, most meg már itt ül mellette egy hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató. Véges azonban a monetáris és fiskális eszköztár a professzor szerint, inkább egyéb szintjén kellene gondolkozni és szociális, társadalmi válaszokat keresni a nemnövekedésre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a jegybankoknak új feladat után kell nézniük, pusztán okosan kell szétválasztani az eddigieket, hogy segítsék a megoldást - mondja Karvalits. A régi rendszert nem feltétlenül lehet visszahozni a megszokott monetáris eszközökkel. Virág Barnabás szerint is megdőlnek a régi szabályok: ha látjuk a demográfiai és globális változásokat rájöhetünk, hogy nem biztos, hogy érdemes például az infláció ciklikusságában gondolkozni. Ezért akár tartósan alacsony maradhat az infláció vagy a kamatkörnyezet is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos