1p
Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke szerint a kormányzati intézkedések az inflációt emelik, a GDP növekedési ütemét pedig csökkentik, ugyanakkor reméli, hogy az ország kockázati felára az intézkedések következtében csökkenni fog. A tranzakciós adó véleménye szerint csökkenteni fogja az ország tőkevonzó képességét, emelkedni fog a készpénztartási hajlandóság, így a tranzakciós adóból származó bevételek is csökkenni fognak.

Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke a Bloomberg hírügynökség kérdéseire az új adókkal kapcsolatban elmondta, hogy a kormányzati intézkedések még kialakulóban vannak, így még nem tud kellően alapos előrejelzést adni az új adók növekedésre illetve az inflációra gyakorolt hatásairól. Ugyanakkor már most látható, hogy a kormányzati intézkedések növelik az inflációt és csökkentik a GDP növekedési ütemét az előrejelzési horizonton. Az alelnök reméli, hogy ezek az intézkedések hozzájárulnak a kockázati felár csökkenéséhez, amely a segít a gazdasági helyzeten.

Karvalits Ferenc az új tranzakciós illetékkel kapcsolatban elmondta, hogy a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fizetési tranzakciók költségeinek emelkedése, a pénzügyi tranzakciós adó hozzájárul az ország tőkevonzó képességének csökkenéséhez, amely a pénzügyi közvetítés hatékonyságának mérséklődését vonja maga után.

Véleménye szerint az adóterhelés mindezek mellett növeli az ügyfelek készpénztartási hajlandóságát, amely az informális gazdaság térnyerésével járhat együtt, és csökkenti a tranzakciós adóból származó bevételeket is. A szakértő kiemelte, hogy az 0,1 százalékos adó mértéke nem minősül kiugróan magasnak nemzetközi összehasonlításban, ugyanakkor mivel az adó nem tartalmaz felső határt, azok a vállalatok, melyek a pénzügyi piacokon aktív szerepet vállalnak a költségeik nagy mértékű megemelkedésével kell, hogy számoljanak.

Az IMF-tárgyalások alapkamatra gyakorolt hatásával kapcsolatban az alelnök elmondta, hogy a monetáris politikai döntéshozatalnak egyik fontos tényezője a kockázati felár, ugyanakkor az inflációs kilátás, valamint a reálgazdasági helyzet is fontos a jegybanki döntéshozatalban. Jelenleg Magyarország kockázati felárát több tényező befolyásolja, az IMF-tárgyalások, az eurózóna adósságválsága. Így az IMF-megállapodás nem az egyedüli tényező, melyre a monetáris politikai döntéshozatal figyel.

Véleménye szerint a megállapodásig vezető út igen göröngyös lesz. A szakértő hozzátette, hogy a kamatpálya nem függ direkt módon az IMF-tárgyalásoktól, ugyanakkor, ha a kockázati felár a jelenlegi szinthez képest csökkenni fog, az inflációs kilátás pedig a középtávú cél közelében marad, akkor lehetségesnek tartja a kamatcsökkentést.

A jegybank alelnöke kiemelte, hogy a Monetáris Tanács tagjainak egy szokatlanul volatilis környezetben kell döntéseket hozniuk, hozzátette, hogy az európai adósságválság helyzete, az olaj árak és a Magyarországgal kapcsolatos befektetői hangulat is napról napra változik. Mindez azt jelenti, hogy a Monetáris Tanács tagjainak eltérő véleménye alakul ki az aktuális helyzettel kapcsolatban.

Az IMF-tárgyalások időpontjával kapcsolatban Karavalits Ferenc elmondta, hogy az IMF és az EU álláspontja szerint is biztosítani kell a jegybank függetlenségét, így a tárgyalások akkor kezdődhetnek majd el, ha a kormány a szükséges módosításokat végrehajtotta.

Karvalits Ferenc elmondta, hogy az unortodox kormányzati intézkedéseket a piac nem fogadta jól, csökkent a bizalom a hazai gazdaságpolitika iránt, melyet az emelkedő kockázati felár is jól tükröz. Így Magyarországnak extra bizalmi prémiumot kellett fizetnie az adóssága után, amelyet véleménye szerint jobb lett volna elkerülni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG