<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A vevőkör szűkülése mellett a rendelkezésre álló források miatt is szenvednek a hazai kkv-k, a bankok visszafogták hitelezési tevékenységüket a válság alatt. Lízingben kevés cég gondolkozik, a pályázati rendszerek pedig gyakorta szűkítik a cégek mozgásterét. Van-e hitel, kell a hitel a magyar cégeknek?

Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője szerint a hazai kkv-k számára elérhető finanszírozási lehetőségek közül továbbra is a banki hitelek a legfontosabbak, minden más forrást megelőzve. Tőkehiány esetén a vállalkozások mintegy harmada gondolkodik a hazai pénzügyi szektor által nyújtott hitelben, és minden ötödik vállalkozás terveiben szerepel idén vállalati hitel felvétele.

Mozgassa az egeret a grafikon fölé!

Habár a válság hatására az elmúlt három évben kétségtelenül szűkült a vállalkozásoknak nyújtott hitelállomány, továbbra is a hazai bankok által biztosított források a kkv-k legfontosabb finanszírozási eszközei, szükség esetén a vállalkozások mintegy harmada veszi fontolóra a hitelfelvételt. A K&H által készített felmérés keretében megkérdezett mintegy 700 cégvezető elmondása alapján ezt követően a pályázati források, valamint a tulajdonosi kölcsön játszanak jelentős szerepet a kkv-k finanszírozása szempontjából. Lízingben a cégek 15%-a gondolkodik, a társfinanszírozott hiteleket pedig a vállalkozások 10%-a veszi fontolóra finanszírozási lehetőségként.

Németh László, K&H Kkv marketing főosztály vezetője (fotó: Piac&Profit)

A kkv-k hitelfelvételi szokásait tekintve a rövid lejáratú banki finanszírozású forgóeszköz hitelek a legnépszerűbbek - magyarázza Németh. Egyre nagyobb mértékben veszik azonban igénybe az uniós forrású MFB hitelprogramokat is a vállalkozások, de mivel ezeket a konstrukciókat az Európai Unió támogatási rendszere határozza meg, ez esetenként szűk teret biztosít a termékek értékesítésében. Ez azt jelenti, hogy csak alacsony összegben igényelhetők, a de minimis támogatási kategória korlátai miatt. Az MNB-s finanszírozású termékek közül jelenleg a forgóeszköz, illetve a beruházási hitelprogramok a legnépszerűbbek - mondta el a K&H szakértője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
Pénzügyi szektor MNB-s bírságot kapott a Concorde
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:52
Az MNB 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt. A jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.
Pénzügyi szektor Itt vannak a 10 százalék feletti hitelkamatok
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:21
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.
hírlevél
Ingatlantájoló