<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy fél évvel ezelőtt történt az a célzott támadás, amelynek során egy rosszindulatú szoftver segítségével összesen félmillió eurót nyúltak le egy meg nem nevezett bank olasz és török ügyfeleitől a trükkös hackerek. Még arra is odafigyeltek, hogy a bűntársak ne nagyon tudjanak sokat lopni egymástól.

A Kaspersky Lab kutatói egy célzott támadás egyértelmű nyomait fedezték fel, amely egy nagy európai bank ügyfeleit célozta. A támadók szerverein talált naplók szerint egyértelmű, hogy mindössze egy hét leforgása alatt a csoport több mint félmillió eurót lopott a bank számlatulajdonosaitól. A kampány első jeleit január 20-án fedezték fel, amikor is a vállalat szakértői egy C&C szervert azonosítottak a neten. A szerver kezelőpanelja mutatta meg egy trójai program egyértelmű nyomait, amely az érintett bank ügyfeleinek bankszámláját célozta.

Félmillió eurót nyúltak le

A Kaspersky nem árulta el, hogy melyik bank ügyfeleit lopták meg, vagy azt, hogy miért hozzák nyilvánosságra az esetet 6 hónap elteltével. Annyit lehet tudni, hogy olaszországi és török internetbanki ügyfelek jártak pórul.

A szakértők tranzakciós naplókat is azonosítottak a szerveren, amelyek tartalmazzák, hogy mely számlákról mekkora összegeket loptak el. Összességében több mint 190 áldozatot lehetett azonosítani, akik főleg olasz és török állampolgárok. Az ellopott összegek 1700 és 39 000 euró között mozognak.

A kampány legalább már egy hete zajlott, amikor a C&C szervert felfedezték. Ezalatt a bűnözők több mint 500 000 eurót (forintban ez bő 150 millió) loptak el. Két nappal az után, hogy a szervert felfedezték, a bűnözők eltávolítottak minden bizonyítékot, amelyekkel nyomon lehetett volna őket követni. Azonban a szakértők szerint ez valószínűleg a rosszindulatú kampány informatikai infrastruktúrájában eszközölt változtatásokra utal, nem pedig - a forráskódban talált név alapján - a "Luuuk" névre keresztelt akció végét jelzi.

A trükk: hogyan jutottak hozzá az ellopott pénzhez?

A Luuuk esetében a szakértők szerint a fontos pénzügyi adatokat automatikusan fogták el, és a kétes ügyleteket azonnal végrehajtották, mihelyt az áldozatok bejelentkeztek online bankszámlájukra.

A Luuuk a gyanútlan áldozatok felhasználónevét, jelszavát és egyszerhasználatos passcode-ját szerezte meg. Mivel ez utóbbiak néhány perc után érvényességüket vesztik, viszonylag gyorsan be is léptek az ügyfél számlájára az adatokkal. Ezután leellenőrizték a számlaegyenleget, majd több tranzakciót is indítottak, valószínűleg egyidejűleg a valós internetbanki tevékenységgel.

Az ellopott pénzek nagyon érdekes és szokatlan módon jutottak el a bűnözők számláira. Szakértők rábukkantak a bűnszövetkezet angolul money mule-nak nevezett közvetítőire, akiknek számláira átutalták a lopott összegeket, és akik ATM-ken keresztül kivették a pénzt. Bizonyítékokat találtak több közvetítői csoportról, amelyekhez különböző összegek voltak hozzárendelve. Az egyik csoport a 40 és 50 000 euró közötti összegek kezeléséért volt a felelős, míg a másik a 15 és 20 000 euró közötti összegekért, végül a harmadik a 2000 euró alatti összegekért.

„A kezelt pénzösszegek nagyságában mutatkozó különbségek arra utalnak, hogy egyesekben jobban megbíztak az akció vezetői, mint másokban. Tudjuk, hogy a bűnözők gyakran átverik egymást, és előfordulhat, hogy lelépnek a pénzzel. A Luuuk vezetői is ezeket a veszteségeket próbálták minimalizálni a különböző csoportok létrehozásával.” – kommentálta a kutatás eredményeit Vicente Diaz.

Nincs még vége

A Luuuk C&C szerverét röviddel a vizsgálat megkezdése után leállították. Azonban a komplex kivitelezés miatt a szakértők úgy gondolják, hogy a támadók folytatják tevékenységüket újabb és újabb áldozatok után kutatva.

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG