<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egyelőre kérdés, milyen hatással lesz az Európai Központi Bank (EKB) gazdaságélénkítő programja a reálgazdaságra. Azonban az már látszik, az európai bankcsoportok között lesznek nyertesek és vesztesek is.

Mario Draghi, az EKB elnöke szeptember elején hozta nyilvánosságra a jegybank októberben induló programját a gyengélkedő európai gazdaság növekedési pályára állítására, amely elsősorban a deflációs veszély elhárítására és a banki hitelezés élénkítésére koncentrál az eurózónában. A program két új szuperfegyvere az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) kibocsátása, illetve fedezett kötvények vásárlása lesz.

Az EKB bejelentését követő napokban a részvénypiac könyörtelenül beárazta az európai bankcsoportok papírjait annak alapján, hogy az uniós gazdaságélénkítő programból milyen mértékben tudnak majd profitálni.

Peter Garnry

„A nyertesek egyértelműen a Commerzbank, a Societe Generale és a Piraeus Bank, amelyek bőven az iparági átlag felett teljesítenek. A bankok esetében a befektetők jellemzően azokat keresik, amelyeknél alacsonyabb a jogi kockázat, ilyen például a Commerzbank és a BNP Paribas, illetve azokat, amelyeknek a legjobbak a növekedési kilátásaik, mint a Piraeus Bank. A Commerzbank és a BNP Paribas különösen jó helyzetből indul, és ha az EKB megveszi az eszközeiket, látványosan megnyílhatnak a hitelcsapok” – emelte ki Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája.

A várakozások szerint a program következtében még inkább lemaradók közé kerül a BMPS, a Banco de Sabadell és az Erste csoport. A gyenge teljesítmény mögött az Ersténél például a lefelé módosított profitvárakozás, illetve a kelet-európai és az orosz piaci kitettség áll, míg a BMPS-nél és a Banco de Sabadellnél pedig a hitelminőség – eszközminőségi felülvizsgálat előtt bejelentett – romlása.

Írek a büntetősarokban

Az EKB programjával kapcsolatban kardinális kérdés volt, hogy az ír bankok is kaphatnak-e lehetőséget arra, hogy legmérgezőbb jelzáloghiteleiktől az ABS program révén megszabaduljanak. A megoldás az EKB szerint az állami garancia lenne, a jegybank ugyanis csak ennek birtokában enyhítené az adósbesorolás feltételeit.

Európai bankok átlagos összesített részvényhozama. Forrás: Saxo Bank

„A következő hónapokban komoly viták várhatók az állami garanciákról, hiszen ahogyan több német döntéshozó, köztük a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann is rámutatott, ez egészségtelen pénzügypolitikai helyzeteket és a bankok pénzügyi helyzetét veszélyeztető koncentrációs kockázatot eredményezhet egyes eszközkibocsátók, illetve országok körében. Befektetőként az EKB programjának első szakaszában érdemes elkerülni a legproblémásabb, az eurózóna perifériáján lévő bankok papírjait, és általában azokat keresni, amelyeknél van növekedést ösztönző kereslet és kisebb a bizonytalanságot fokozó mérgező eszközállomány” – világít rá Peter Garnry.

Az abszolút győztesek

Ha az elmúlt hetek bejelentéseinél és rövidtávú piaci reakcióinál tágabb értelmezést keressük, két olyan bankot is találunk, amelyek jó eséllyel profitálnak majd az EKB élénkítő programjából – ez a kettő a BNP Paribas és a Deutsche Bank.

„A BNP Paribasnál magas, 21,6-szoros az eszközök saját tőkéhez viszonyított aránya, így komoly potenciál rejlik az eszközök csökkentésében és új hitelek kihelyezésében. A cég értékelése tartja az iparági szintet, nagy euróövezeti franchise-hálózatként pedig hatékonyan ki fogja tudni használni a fellendülést” – értékelte Peter Garnry.

A Deutsche Bank eszközeinek saját tőkéhez viszonyított aránya még magasabb, 24,4-szeres, bár az iparági átlaghoz képest 35 százalékkal alulértékeltnek számít a jogi kockázat és a derivatívák kockázati felára miatt. Német piaci kitettsége viszont képessé teszi arra, hogy az EKB eszközvásárlási programja révén felszabaduló tőke segítségével jelentős hiteligényt elégítsen ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
hírlevél
Ingatlantájoló