4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.

Bombaként robbant a mai tőzsdezárás után a hír: Balog Ádám 2020. december 31-ei hatállyal lemondott az MKB Banknál betöltött igazgatósági tagságáról és az elnöki tisztségéről - tette közzé a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Egyúttal távozik a vezérigazgatói posztról is.

2020 végén, de legkésőbb 2021. március 1-jén távozik Balog Ádám. Fotó: MTI
2020 végén, de legkésőbb 2021. március 1-jén távozik Balog Ádám. Fotó: MTI

Az MKB december 14-ére össze is hívta a bank rendkívüli közgyűlését az alábbi napirendi pontokkal:

1. Vezérigazgató munkaszerződésével kapcsolatos döntések 

2. Döntés felmentvény adásáról

3. Vezető tisztségviselők megválasztása, döntés az igazgatóság elnökének személyéről

4. Döntés az új vezérigazgató megválasztásáról (kinevezéséről), munkaszerződésének létrehozásáról és javadalmazásáról

Amennyiben a távozó első számú vezető helyére megválasztatandó új igazgatósági elnök kinevezése nem hatályosul 2020. december 31-éig - mert nem zárul le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezési eljárása -, akkor Balog megbízatása az új elnök tisztsége kezdő napján, de legkésőbb 2021. március 1-jén szűnik meg.

Balog Ádám 2015 óta irányítja elnök-vezérigazgatóként az MKB Bankot. Azt megelőzően, 2013. március 6-ától az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt. 2014. december 18-án kérte fel a magyar állam az MKB tulajdonosi jogainak gyakorlására az MNB-t, Balog Ádám jegybanki alelnökként felügyelte az MKB Bank átalakítását és újjászervezését.

A távozó bankvezető 2002-ben a GE Tungsram Lighting Zrt.-nél kontrolling területen dolgozott, majd 2003-tól 2010-ig a Pricewaterhouse Coopers Könyvvizsgáló és Gazdasági tanácsadó Kft-nél adó területen üzleti és tanácsadói tapasztalatokra tett szert. 2003-ban szerezte meg okleveles közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. 2005-ben a Community of European Management Schools International Management mesterszakán diplomázott. 2007-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogi diplomát.

A Balog Ádám vezetett MKB a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal (BB) éppen arra készül, hogy egymással egyesülve létrehozzák Magyarország második legnagyobb, 744 milliárd forint értékű bankcsoportját, amely az OTP Bank fő vetélytársává válhat. Balog az oszlopos tagja a fúziót előkészítő Magyar Bankholding Zrt. nevű társaságnak, annak ötfős igazgatóságába nemrég választották be. Ezért is tűnik meglepőnek a mostani bejelentése. Nehéz elképzelni, hogy emögött az áll, Balog több időt szeretne fordítani az új óriásbank kialakítására, hiszen például a Takarékbank és a BB vezére, Vida József és Lélfai Koppány is megtartják mostani pozíciójukat.

Itt még az egyik egyesülő bank vezetőjeként Balog Ádám (jobbra) Lélfai Koppány (BB) és Vida József (Takarékbank) mellett. Fotó: MTI
Itt még az egyik egyesülő bank vezetőjeként Balog Ádám (jobbra) Lélfai Koppány (BB) és Vida József (Takarékbank) mellett. Fotó: MTI

A lapunk által megkérdezett, a bankok belső ügyeit jól ismerők azonban emlékeztettek arra, hogy Balog arra számított, az egyesült hitelintézetben majd nagyobb szerepet kap, Vida mellett ő lesz majd "a második legerősebb ember". Ám amikor az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról július 20-án Balog mostani lemondásához hasonlóan váratlanul távozott Barna Zsolt szeptember 1-jén a Magyar Bankholdinghoz igazolt, majd ő lett annak igazgatóságának az elnöke - míg Vida a vezérigazgató -, forrásaink szerint Balog csalódott. Ez lehetett (is) lehetett oka a távozásának.

Balog a Promid Finance Zrt. nevű cégen keresztül az MKB-részvények 2,56 százalékát birtokolja, egyelőre ennek sorsáról nincs hír.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG