3p
Az egyetlen kockázat, hogy elfogy a pénz - mondta Matolcsy György a jegybank hitelprogramjáról. Az MNB újabb 2000 milliárdos keretet nyit meg a hazai cégeknek, mert tudják, hogy "nem jutott mindenkinek pénz". Az a bank kap többet, aki gyorsabb.

A jegybanki vezetés sikertörténetként értékeli a nyáron meghirdetett és augusztus végével zárult első Növekedési Hitel Programot (NHP). A Monetáris Tanács úgy döntött, hogy újabb, 2000 milliárdos keretet hagy jóvá a program meghosszabbítására, ebből első körben egy 500 milliárdos csomagot kínálnak fel a bankoknak - jelentette be Matolcsy György, MNB-elnök. A keret forrása a kéthetes kötvényállomás, az első körben 750 milliárdos keretet nyitottak meg.

Matolcsy szerint több mint 2 százalékot dobhat a GDP-n, ha az újabb keret elfogy (ezt hívja a jegybank dinamikus forgatókönyvnek).A feltételek nagyjából változatlanok lesznek az október 1-jén startoló újabb programban. A 0 százalékos jegybanki forrást maximum 2,5 százalékos kamattal adhatják majd tovább a kereskedelmi bankok, maximum 10 éves futamidőre. Az első pillére, vagyis az új beruházásokhoz felhasználható hitelkeretre 1800 milliárdot hagyott jóvá a teljes keretből a Monetáris Tanács, ez azt jelenti, hogy az 500 milliárdos, december 31-éig tartó következő etapban valójában 450 milliárdos keretet jelent. Emellett jut a régi hitelek kiváltására is, az pedig már korábban eldőlt, hogy a harmadik pillért (swap-csere) meghosszabbítják. Bár Matolcsy szerint itt is hihetetlen a siker, valójában a bankok azért nem egyezkedtek tovább a központi bankkal, mert egyelőre nem tudják, mekkora terhet ró majd rájuk a devizaadós-mentés.

Balog: nem igazolódtak a félelmek

Balog Ádám alelnök beszámolt róla, hogy a nyáron kihelyezett keret 60%-a új beruházásokra ment, noha az MNB is 40%-ra becsülte ennek méretét. Igaz, az eddigi információk szerint a keretnek eddig csak a 60%-a ment el, de Balog arra számít, hogy ez az arány 90 százalék felett lesz. Ha a következő keret kiürül, a jegybanki vezetés újra egyeztet a Monetáris Tanáccsal, hogy a újra megnyissák a pénzcsapot. Matolcsy szerint a program egyetlen kockázata, hogy elfogy a pénz. Érdekesség, hogy az MNB adatai szerint az új hitelek nagy része jellemzően középvállalatokhoz ment.

Jól járnak, akik eddig beneveztek

Nagy Márton, MNB-igazgató bejelentette, az allokációt nem kötik meg úgy, mint az előző körben, minden bank az általa kihelyezett kkv-hitel összegéig részesülhet a hitelből, a pénzekről beérkezési sorrendben döntenek majd. A szeptemberi állapotot veszik alapnak, vagyis azok a pénzintézetek járhatnak majd jól, akik az első körben sok hitelt tudtak kihelyezni. Nagy szerint a hitelpiaci korlátokat sikerült lebontani, a hitelpiacot a jegybank programja sikeresen felrázta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG