1p
Véglegesítette az osztrák kormány keddi ülésén azt az adó- és takarékossági csomagot, amelynek a célja 2016-ra megszüntetni a költségvetési hiányt. Öt év alatt 28 milliárd euró egyenlegjavulással számol a kormány, ebből 17,3 milliárd eurót a kiadások csökkentésével teremtenének elő, új adókból 9,2 milliárd euró bevételt terveznek.

Az államosított Volksbank (ÖVAG) megmentésével járó költségek fedezésére határozott időtartamra (2012-től 2017-ig) 25 százalékkal megemelik a bankadót és bevezetnek egy alternatív modellt a vállalati nyugdíjpénztárak adózására. A kormány a bankok és a pénztárszövetség bírálata ellenére is kitart mindkét intézkedés mellett.

Kormánytagok keddi nyilatkozatai szerint a javaslatokon már nem terveznek érdemi változtatást a csütörtöki parlamenti beterjesztésig. Az ellenzék és szakmai, társadalmi csoportok továbbra is változtatásokat szorgalmaznak, de a két kormánypárt együttesen - az Osztrák Szociáldemokraták (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) - rendelkezik a csomag megszavazásához szükséges többséggel.

A mintegy száz törvénymódosításból álló intézkedéscsomag többek között értéknövekmény-adót vezet be az ingatlaneladásból származó bevételekre. Ebből a tételből évente 750 millió eurót várnak. Csökken az osztrák székhelyű nemzetközi vállalatcsoportok csoportos adózási kedvezménye. A felső jövedelmi réteghez tartozóknak 2013-2016 között úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük, mintegy évi 186 ezer euró felett. Ez a kormány reményei szerint 110 millió eurót hoz egy év alatt az államnak.

A csomag egyik központi eleme, hogy szigorítják az előrehozott és korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit. Az ezzel elérhető megtakarításokat 7,5 milliárd euróra becsülik. Az átlagos nyugdíjba vonulási életkor Ausztriában jelenleg 58 év, ez a várakozások szerint 2016-ig 1,2 évvel emelkedhet. Az állami kiadások csökkentése keretében 2012-től két évre befagyasztják a köztisztviselők bérét és csökkentik a létszámukat. Jövőre és a rákövetkező évben a nyugdíjakat az eddigi gyakorlattól eltérően nem az infláció teljes mértékével, csak annak egy részével emelik.

Mindössze egy héttel ezelőtt jelentette be a kormány az ÖVAG államosítását. Az állam a rá háruló mintegy egymilliárd eurós terhet a tavaly 500 millió eurót hozó bankadó megemelésével és a kiegészítő, vállalati nyugdíjak előre hozott adózásának lehetőségével akarja előteremteni. A pénzügyminisztérium számításai szerint 80 ezer nyugdíjjogosult választja az új modellt és az 900 millió euró többletforrást jelenthet 2012-ben.

A pénztárszövetség ezt vitatja, szerintük jóval kevesebb, mindössze 50 millió euró folyik majd be. Nem maradt visszhang nélkül a bankadó megemelése sem. Az osztrák gazdasági kamara banki tagozatának elnöke, Walter Rothensteiner még február végén igazságtalannak nevezte azt és úgy fogalmazott, hogy az a magasabb tőkeelőírásokkal együtt jelentősen befolyásolhatja az osztrák bankok teljesítményét. A parlamenti végszavazást a törvényhozás alsó- illetve felsőházában március 28-ra, illetve 29-re tervezik. A csomagnak az adókat érintő része már április elsejével hatályba lép a tervek szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Akkora bírságot kapott az OTP Bank az MNB-től, hogy nem hisz a szemének
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
Pénzügyi szektor Érdekes új bejelentést tett az OTP Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 13:36
Új alap indul.
Pénzügyi szektor Vallott a Revolut
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 08:44
Jelentősen nőtt a Revolut bevétele és a nyereség is. A haszonkulcs 19 százalékos. 
Pénzügyi szektor Csökkent a 30 éves amerikai jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 15:20
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Pénzügyi szektor Svájcnak harangoztak? Ráfarag, aki kicsiben gondolkodik
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 17:58
Ha egy ország a vagyonkezelés világában labdába akar rúgni, akkor nem szállhat be a versenybe szégyenkezve azért, mert van egy nagyra, erősre gyúrt pénzügyi szolgáltató vállalata.
Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG