TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.

Megfordult az MKB Bank mérlegfőösszegének csökkenő trendje. Míg az ezen, egy hitelintézet aktivitását kifejező mutató a tavalyi év végén több mint 8 százalékkal volt alacsonyabb, addig az idei első negyedévben emelkedni kezdett, méghozzá nem is kis mértékben, több mint 15 százalékkal kilőve, a 2 ezer milliárd forintos határ fölé ment.

A fordulatot magyarázhatja, hogy tavaly még a bank mozgásterét szűkítette, hogy a 2015-ben az állam által megkezdett átalakítása során vállalta az Európai Bizottság felé, hogy 2019. december 31-éig nem hajt végre jelentősebb tranzakciókat, miközben nem teljesítő hiteleiből a lehető legtöbbet leépít. Ennek szellemében például 2019-ben az MKB közel bruttó 41 milliárd forint értékben értékesített nem teljesítő hiteleket, aminek eredményeként azok állománya a 2015-ös 263,2 milliárddal szemben 2019 végén már csak 42,8 milliárdot tett ki. S 2020. január-március között tovább, 41,5 miliárdra csökkent.

A Mészáros Lőrinc és felesége többségi tulajdonában lévő bankcsoport még az EU-vállalások jelentette korlátok betartása mellett is 3,9 százalékkal, 930,3 milliárd forintra tudta növelni az ügyfélhitelei állományát 2019-ben. Majd ehhez az idei első negyedévben további 84 milliárdot hozzátett, így az ezermilliárd fölé került, ami éves szinten pont kétszámjegyű gyarapodás.

Eddig nekik áll a zászló Eddig nekik áll a zászló

Ezzel szemben, bár az ügyfelek betétből is többet helyeztek el 2020 első negyedében, mint tavaly október-december között, azok 1370 milliárd forintos március végi állománya közel 3 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A kettő eredőjeként a bank hitel/betét aránya egy év alatt 8,3 százalékponttal, 77,4 százalékra emelkedett, ami ugyancsak tükrözi a bank kihelyezési aktivitásának fokozódását.

Eltérően változott az MKB első negyedéves nettó kamat- és nettó jutalékeredménye: míg az előbbi 27,6 százalékkal csökkent, addig az utóbbi 13,6 százalékkal nőtt éves szinten. Amelyek az ugyancsak emelkedő nettó egyéb eredménnyel együtt több mint másfélszer magasabb, 17,4 milliárd forintos bruttó bevételt hoztak az egy évvel korábbiakhoz képest. Hitelekre és hitelezési veszteségekre az MKB közel 200 millió forinttal kevesebbet képzett, mint tavaly ilyenkor.

A bank idei első negyedéves 7,9 milliárd forintos adózott nyeresége több mint a háromszorosa lett a 2019. január-március közöttinek, miközben a tőkeháttere továbbra is stabil: saját tőkéje március végén 188,6 milliárd forintra rúgott, ez közel 15-szörös emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Mint ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt közel két hétben az MKB Bankkal kapcsolatban két fontos bejelentés is történt: először az, hogy egyesülne a Takarék Csoporttal, az ily módon létrejövő, az OTP Bank után mérlegfőösszege alapján a második helyre előrelépő fuzionált hitelintézethez pedig a tegnapi közlés szerint a Budapest Bank is csatlakozik - ahogy azt már tavaly év elején előrejeleztük

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Pénzügyi szektor Viszonylag jól átvészelte a K&H az első hullámot
Csabai Károly | 2020. szeptember 3. 16:43
Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.
Pénzügyi szektor A bérek is célba érhetnek 5 másodpercen belül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 17:48
Szeptember 1-jétől ugyanis már nemcsak a lakossági, hanem a vállalati átutalások is bekerülhetnek az azonnali fizetési rendszerbe, már ha a céges számlát vezető bank felkínálja e szolgáltatást.
Pénzügyi szektor Barna Zsolt a megabankhoz szerződött
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 09:46
Alakul a vezetőség a gigabanknál.
Pénzügyi szektor Csőre töltöttek a bankok a második hullám miatt (frissítve)
Csabai Károly | 2020. augusztus 31. 06:07
A járvány ismételt felerősödése láttán ők is szigorítottak. Fiókjaik többségébe maszk nélkül már nem lehet belépni, emellett plexifalak választják el a banki ügyintézőket az ügyfelektől. Mármint azoktól, akik igénylik a személyes kapcsolattartást. Online ugyanis már szinte mindent el lehet végezni, erre a hitelintézetek nemcsak felkészültek, hanem ösztönzik is a klienseiket.
Pénzügyi szektor Magántőkealappal gyarapodott a Matolcsy-fiúk barátjának cégbirodalma
Csabai Károly | 2020. augusztus 29. 06:04
A Száraz István tulajdonában lévő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.– mely egyebek mellett egy, az MKB Bankban közvetve csaknem egyharmad részben tulajdonos magántőkealap kezelője –  egy olyan alapot vett át, amelyet egy másik társaság hozott létre. Az átadás oka prózai.
hírlevél