BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 6. 18:40

A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.

Miután egyes olasz ,spanyol, francia, német adatok azt mutatják, hogy Európában nemsokára tetőzhet a járvány, és talán lassan az USA néhány területén is, ma komoly optimizmus lett úrrá a világ tőzsdéin. Tízezer pont felett jár a DAX index, ami 5,7 százalékos ugrás, de a francia mutató is 4,6 százalékkal emelkedett. A varsói tőzsde indexe is öt százalékkal megy fel. Az amerikai indexek is szép, öt százalék körüli pluszban járnak.

A koronavírus gazdasági hatását egyre többen próbálják tompítani a Bloomberg hírlevele szerint. Japánban Shinzo Abe miniszterelnök kormánya kétfázisú ösztönző csomagot indít a munkavállalók és a vállalkozások támogatására. Az ország úgy tűnik, bevezeti a vészhelyzetet a leginkább sújtott területeken. Szingapúr bemutatta a harmadik gazdaságélénkítő csomagot. A spanyol kormány pedig azt tervezi, hogy hamarosan alapjövedelmet vezet be.

Olajkút (Pixabay) Olajkút (Pixabay)

Nancy Pelosi, a Fehér Ház szóvivője reméli, hogy „a hónap későbbi szakaszában” fogják bemutatni a következő amerikai ösztönző csomagot. Az EU pénzügyminiszterei holnap ülésre készülnek, hogy konszenzust érjenek az egész régióra kiterjedő gazdaságmentési tervekkel kapcsolatban.

OTP le, Mészáros fel

Itthon a BUX index 1,8 százalékkal emelkedett, csak az OTP három százalékos esése lóg ki a képből. A bank újabb különadók elé néz. A Mol 4,4, a Richter 4,8, az Opus 19,5 százalékkal ugrott meg. A befektetők a jelek szerint arra számítanak, hogy a kormányközeli cégek különösen jól keresnek majd a kormány gazdaságmentő csomagján. A Mészáros-cég egyébként vásárolja is saját részvényeit. A forint erősödött ma, az euró 363,80, 1,7 forinttal olcsóbb a péntek estinél.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A videokonferencia-alkalmazásáról híres, az utóbbi hetekben tízmilliók által felfedezett Zoom (ZM) ma is nagyot esik, mivel egyesek szerint a cég nem elég gondot fordít az adatbiztonságra. A részvény hét százalékkal zuhan. Egyébként nem szabad összetéveszteni egy hasonló nevű, ZOOM tickerkódú céggel, amint arra az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) is figyelmeztetett. (Lásd cikkünket: Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások)

Ismét öntenek az aranyöntödék

Jó passzban vannak a nemesfémek, az arany árfolyama ma 2,8, az ezüsté 3,6 százalékkal feljebb van. A ralit főleg az a várakozás táplálja, hogy még sokáig alacsonyak lesznek a kamatok. A fizikai fémek iránti kereslet is erős, ezért érdekes, hogy a svájci aranyöntő, finomító műhelyek részben újra felvették a munkát az N-Tv.de szerint. Az arany egyes fizikai formáiból, például meghatározott súlyú aranyrudakból mutatkozó hiány már zavarokat okozott a másodlagos aranybefektetések, egyes értékpapírok körében. Az értékpapírok fedezetéül szolgáló, fizikailag kikért aranyrudakat nem mindig lehetett megfelelőképpen leszállítani.

Az olaj a hajnali 11 százalékos zuhanás után csendesebb esésbe váltott, 4-6 százalékos mínuszban van. A befektetők várják a híreket a kilátásba hozott orosz-szaúdi megállapodásról (OPEC+). Vannak, akik már az OPEC++ csoportot emlegetik, ahol az amerikaiak is beszállnának az egyezkedésbe.

A WTI típusú kőolaj ára (Tradingview.com) A WTI típusú kőolaj ára (Tradingview.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél