<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.

A koronavírus kapcsán a csalók most különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket – írja az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, az FTC blogja. Azokat, akik leginkább veszélyben vannak a koronavírus miatt. A csalók követik a híreket, és megpróbálják kitalálni, mi jár az idős emberek fejében.

A csalók hamis reményt kínálnak, például otthoni vírusteszt-készlet vagy a nem létező koronavírus-gyógyszer formájában. Kihasználják a félelmet, például azt állítva, hogy nemsokára megszűnik az illető társadalombiztosítási száma (egészségbiztosítása), vagy szerettei bajban vannak. Mindegy, milyen álhír, csak megszerezzék pénzed, vagy adataid, például banki azonosítókat – írják.

Idős nyugdíjas. Nem szabad időzavarban dönteni. (Fotó: Pixabay.com)Idős nyugdíjas. Nem szabad időzavarban dönteni. (Fotó: Pixabay.com)

Valódinak látszó hamis e-maileket küldenek különböző szervezetek nevében, mint az amerikai járványügyi hatóság (CDC) vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ezekkel rendszerint megpróbálják ellopni az áldozatok személyes adatait, vagy ha a linkre kattintanak, rosszindulatú programokat helyeznek el számítógépére, táblagépére vagy telefonjára. Illegális automata telefonhívásokkal és SMS-ekkel, valamint a közösségi médiában is próbálkoznak.

Az FTC fogyasztóvédelmi tanácsai:

  • Ne siess! Bármi legyen is a hívás, e-mail, szöveges üzenet vagy közösségi médiabejegyzés, ne feledjük, hogy a csalók szándékosan megpróbálnak bennünket időzavarba hozni. A törvényes vállalkozások, szervezetek nem tesznek ilyet.
  • Mielőtt cselekszünk vagy megosztunk valamit, álljunk meg egy pillanatra. Végezzünk némi kutatást. Megfelel-e a történet a tényeknek?
  • Ha valami nagyszerű ajánlatot vagy aggasztó dolgot közölnek, mielőtt cselekszünk, beszéljünk valakivel, akiben bízunk. Mit gondolnak erről mások?
  • Tartsuk a kapcsolatot a fogyasztóvédelmi szervezettel, iratkozzunk fel a hírlevelére. (Magyarországon a kormány fogyasztóvédelmi oldala leragadt a Lehel piac csirkehús-árainál. Az MNB-nek vannak pénzügyi fogyasztóvédelmi aloldalai.) 
  • Jelentsük a visszaéléseket a hatóságoknak, hogy mielőbb leállíthassák a csalókat.

Gyorsabbak voltak a csalók, mint a vírus

A koronavírus-csalások egyébként az USA-ban előbb terjedtek el, mint maga a járvány. Az FTC már február 10-én kiadott egy anyagot róluk, amikor az USA-ban még alig volt jelen a betegség. Mindössze 11 eset volt ismert aznap a CDC szerint (ma már százezres nagyságrendről van szó). A csalók már akkor kihasználták a vírust körülvevő félelmeket.

Webhelyeket állítottak fel hamis termékek eladására, és hamis e-maileket, cikkeket, közösségi médiabejegyzéseket használnak arra, hogy pénzt vagy adatokat szerezzenek. Ezek sokszor látszólag a megelőzéssel kapcsolatos tippeket adnak, vagy hamis információkat a környékünkön előfordult esetekről. Lehet, hogy adományt kérnek az áldozatoknak, vagy tanácsot adnak nem bizonyított hatékonyságú kezelésekkel kapcsolatban. Vagy csak rosszindulatú kódot, e-mail mellékleteket tartalmaznak.

Soha le nem szállított megrendelések

Amint a járvány az USA-ban is súlyosabbá vált, a csalók is új módszerekkel bővítették az eszköztárat. Március 19-én már arról számoltak be a fogyasztóvédők, hogy gyakoriak a soha le nem szállított áruk. Az online eladók azt állítják, hogy vannak különösen keresett termékeik, például takarító, háztartási, egészségügyi és orvosi felszerelések. A vevő megrendeli, ám soha nem kapja meg az árut. Figyelmeztetnek, hogy bárki felállíthat bármilyen online boltot szinte bármilyen név alatt – ideértve a csalókat is.

Azt javasolják, alaposan informáljuk le az eladót online keresésekkel, ellenőrizzük a személy vagy cég nevét, telefonszámát és e-mail címét. Keressünk olyan szavakra velük kapcsolatban, mint a „felülvizsgálat”, „panasz” vagy „csalás”. (Google, DuckDuckGo.) Fizessünk hitelkártyával, és tegyük el a visszaigazolást a tranzakcióról. Szükség esetén vegyük fel a kapcsolatot az állami fogyasztóvédelmi szervekkel.

Hamis jótékonysági szervezetek

Gyakoribbak lettek a hamis jótékonysági szervezetek. Egyes csalók olyan neveket használnak, amelyek nagyon hasonlítanak az igazi karitatív szervezetek neveihez. Ezért ebben az esetben sem árt először utánanézni, kinek is adakozunk. Itt is fizessünk biztonságosan hitelkártyával, sohasem ajándékkártyával vagy banki átutalással.

Más csalók valódi információkat használtak a számítógépek megfertőzéséhez. Egyes rosszindulatú webhelyek a Johns Hopkins Egyetem valódi interaktív információs oldalát használták a Coronavírus-fertőzésekről és halálesetekről, hogy rosszindulatú programokat terjesszenek. Figyelmeztetnek a számítógépes adatbiztonság, a megfelelő biztonsági programok, szoftverfrissítések fontosságára.

A tőzsdefelügyelet is csalásokra figyelmeztet

Figyelmeztetnek arra, hogy a csalók mellett gyakran jó szándékú emberek is megosztanak olyan téves az információkat, amelyeket még nem ellenőriztek. Kérik, hogy mielőtt bármilyen üzenetet továbbítanánk, ellenőrizzük a tényeket megbízható forrásokból. (Nemcsak mielőtt fizetnénk valakinek.)

Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC is közzétett egy figyelmeztetést, először február elején, de március végén is frissítették. Értesítik a befektetőket a befektetési csalókról, akik azt állítják, hogy egy nyilvános vagy tőzsdén forgó vállalat termékei vagy szolgáltatásai felhasználhatók a koronavírus elleni harcban.

A Wall Street új farkasai

A csalók szerint a cég újításai megakadályozzák, felderítik vagy gyógyítják a koronavírust. Ezeknek a vállalatoknak a részvénye emiatt drámaian emelkedni fog. Gyakran úgynevezett „kutatási jelentések” formájában terjesztik az információkat, és előrejelzéseket készítenek egy konkrét „célárról”.

Ez egyébként nagyon hasonlít A Wall Street farkasa című film híres jelenetére, ahol a főhős hasonló szöveggel sóz rá filléres részvényeket egy ügyfélre. Az angolban „pump-and-dump” elnevezésű szisztéma során mesterségesen felpumpált árakon, hamis elemzések, elemzői ajánlások alapján adnak el értéktelen papírokat az áldozatoknak. Ha azután a szervezők kiszálltak, az árfolyam rendszerint összeomlik.

A kicsik veszélyesebbek

Figyelmeztetnek arra is, hogy a SEC felfüggeszti azon részvények kereskedelmét, amelyek kapcsán valótlan információk látnak napvilágot. Ilyenkor a részvényeket nem lehet eladni. Fel is sorolnak néhányat:

  • Aethlon Medical, Inc. (“AEMD”)
  • Eastgate Biotech Corp. (“ETBI”)
  • Praxsyn Corporation (“PXYN”)
  • Valamint a Zoom Technologies, Inc. (“ZOOM”). (Amely azonban nem azonos a Zoom Video Communications, Inc. /“ZM”/ céggel.)

A hasonló csalásokra különösen a nagyon kicsi kapitalizációjú, úgynevezett “microcap” cégek érzékenyek. Ezek menedzsmentjéről, termékeiről, szolgáltatásairól és pénzügyeiről sokszor nagyon kevés nyilvános információ áll rendelkezésre. Ez megkönnyíti a csalók számára a vállalattal kapcsolatos hamis információk terjesztését. Az árfolyamuk viszont könnyűszerrel manipulálható. Ne feledje, hogy a befektetési csalók gyakran a legfrissebb válságot használják ki saját zsebük megtömésére – fejezi be a SEC.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos