<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A kriptodevizák már régen nemcsak a pénzátutalásról, sőt nem is a befektetésekről szólnak, hanem nyilvántartásokra, okos szerződésekre, üzletek tető alá hozására is használják és egyre inkább használni fogják a technológiát. Ám nagyon nehezen használható még, nem felhasználóbarát, hiányzik valami nagy áttörés, ami az átlagemberhez is végre közel hozza.

A Blockchain Budapest nevű konferencián amellett, hogy a lehetőségeit taglalták, több előadó is hiányolta, hogy a blokklánc technológia az átlagember számára is használható legyen.

Petrovics Péter vállalkozó, az Iwiw egyik alapítója szerint, aki most az Augmint nevű kriptodevizán dolgozik, minden kriptopénz-átutalás egy okosszerződés. Az okos szerződések ennél jóval bonyolultabbak is lehetnek, például ha akkor történhet egy kifizetés, ha öt meghatározott személyből három azt aláírja.

Az okos szerződéseknél bárki írhat olyat a blokkláncra, a szerződések publikusak és bárki által megvizsgálhatóak lesznek. A szerződések kriptográfiailag megváltoztathatatlanok, illetve csak az eredeti szerződés létrehozásával megegyezően lehet átírni. A szerződésekhez pénzegyenlegek tartozhatnak. A felek nem kell hogy ismerjék egymást a szerződés létrehozásához.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Tandíjat okos szerződéssel?

Külső fél viszont nem tud beavatkozni, felügyeleti szervre sincsen szükség. Nincs partnerkockázat, nem mehet csődbe a másik fél.

Az előadó példája szerint egy életjáradék alapítása esetén a szerződés nem enged senkinek sem hozzáférést az összeghez, csak a címzettnek, és csak a megfelelő időben. Senki nem férhet hozzá, otthonról intézhető, nem kell hozzá ügyvéd vagy más szakember. Ilyen lehet például az egyetemistáknak havonta folyósított összeg.

Ingatlantól műkincsekig

Vagy ha az ingatlannyilvántartás a blokkláncon van, akkor az ingatlaneladásra okos szerződést lehet létre hozni. Az eladáskor egyszerre történik meg a pénz cseréje és az ingatlan átírása, nincs például olyan kockázat, hogy kétszer adják el az ingatlant. De a blokkláncra lényegében bárminek a tulajdonjoga felkerülhet, például műkincseké vagy aranyé is. Az adásvételhez nem kell harmadik fél, a földhivatalok, tőzsdék feleslegessé válhatnak.

Blokkláncot a bírónak

Hasonlót érzek a blokklánccal kapcsolatban is, mint annak idején az internettel: nagyon jó, bár még nem tudjuk pontosan, mire lehet használni – mondta el a szakember. Annak idején sem tudtuk, hogy két évtizeddel később az egész életünket az interneten éljük majd, ott barátkozunk, dolgozunk, ott használjunk a bankunkat stb.

Ki dönti el, hogy teljesült-e a blokkláncban rögzített szerződés? Például megérkezett-e az áru, vagy elveszett? Ez az egyik legnagyobb probléma. A szakértő szerint úgy kell megírni a szerződést, hogy ezeket az eseteket is kezelni tudja. Például arbitrátorokat (döntőbírókat) lehet felkérni.

Hol az átlagember-interfész?

Ismét új szót tanulhatunk: “coinológiáról” beszélt Czeglédi Tamás, a Blockchaineum szakértője. Ez a terület a különböző érmék, tokenek vásárlásával, tárolásával, az ezzel kapcsolatos kihívásokkal foglalkozik. De hol a felhasználói élmény? – tette fel a kérdést. A hackerek, számítógép-őrültek világából jött a blokklánc, több tudományterület határáról érkezett, és megoldásai ma még egyáltalán nem felhasználó-barátak. Rengeteg új fogalommal kell megismerkednie annak, aki ezzel kezd foglalkozni. Hol az átlagember-interfész?

Miért fontos a bitcoin-árfolyam? Czeglédi szerint olyan, mint a Despacito, mindenki hallgatja, de senki sem szereti. Az ellenzői szerint az eddiginél is jobban ki fog pukkadni a lufi, a hardcore programozók, informatikusok szerint meg nem elég fejlett a technológia. De ha nem lett volna 20 ezer dollár az árfolyam, tized annyi embert sem érdekelne az egész, így az árfolyam igenis fontos hajtóerő.

Kell egy nagy áttörés

Debreczeni Barnabás, a hazai kriptoágazat egyik úttörője szerint hiányzik a “Netscape-pillanat” a kriptovilágban: egy olyan döntő felhasználói élmény, áttörés, amire aztán lehet építeni sok minden mást is. (A Netscape-böngésző forradalmasította annak idején a webes böngészést – a szerk.)

Amíg nem tudok olcsón, gyorsan másnak pénzt küldeni, addig nincs értelme az okos szerződésekről sem beszélni. Könnyen használható kriptopénzek kellenek, ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, amit az átlagember is használni tud.

A szabályozók, hatóságok feladata Debreczeni Barnabás szerint az lenne, hogy biztosítsa, a közvetítők megbízhatóak. Ahogy nem fog a bank vagy brókercég eltűnni a pénzünkkel, úgy a kriptopénz-programozók, vállalkozások sem fognak átverni minket.

Könnyen nevet a buborékokon

A kripto-buborék kipukkadásával kapcsolatban Debreczeni elmesélte, hogy amikor egy korábbi buborék tetején, 32 dolláron vásárolt bitcoint, és az visszaesett a töredékére, akkor mindenki lehülyézte érte. De ő megtartotta hosszú távon. Amikor a mobiltelefonokat vagy a közösségi oldalakat csak a népesség egy százaléka használta, akkor mindenki fanyalgott, hogy még sehol sem vagyunk. Most, amikor csak a népesség egy százaléka használ kriptopénzeket, akkor mindenki azt kiáltja: buborék.

Az autóm kriptoszámlája

Az ICO-k fantasztikus lehetőséget jelentenek a vállalkozók számára, de várható a szabályozásuk. A szabályozók még csak most kezdték el éppen hogy felfogni, hogy mi is ez az egész. Ma már egy számítógép is hozzájárulhat a gazdasághoz. A mosógépek licitálhatnak majd az áramra, az önvezető autóm személyeket szállíthat.

Ez gyorsabban fog bekövetkezni, mint hogy a döntéshozók felkészülhetnek rá. Egy szoftvernek vagy egy tárgynak is lehetnek majd pénzügyi funkciói, egy autónak is lesz kriptoszámlája, a bankszámlák akár meg is szűnhetnek. Ha az autómnak nem lesz négy év múlva kriptoszámlája, akkor én fogok neki csinálni – mondta Debreczeni.

ATM-kivét két nap alatt

Aki szerint a világ infrastruktúrája néhány év múlva a blokkláncra fog épülni. Ma olyan boom, forradalom kezdődik, mint a nyolcvanas években az informatikában, csak most már nincsen helyhez kötve – állítja a szakember.

Hogyan történik a forintfelvétel a hazai bitcoin-automatákból most, hogy a bitcoin-tranzakciók lassúak? – tették fel a kérdést a hazai ATM-eket is üzemeltető szakembernek. Szerinte egy QR-kód beszkennelésével el kell küldeni bitcoin-számlánkról a megfelelő összeget, majd SMS-ben érkezik telefonunkra az új kód, amelyben értesítenek a tranzakció visszaigazolásáról, és amellyel kivehető a pénz. Ez jó esetben 10 perces, rossz esetben 1-2 napos művelet is lehet a jelenlegi viszonyok között.

(A sebesség problémája azonban más kriptodevizáknál nem lép fel, és megoldásán a bitcoinnál is dolgoznak – a szerk.)

(A konferenciáról, a blokklánc-technológia jövőjéről írtunk még itt is.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG