<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A kriptodevizák már régen nemcsak a pénzátutalásról, sőt nem is a befektetésekről szólnak, hanem nyilvántartásokra, okos szerződésekre, üzletek tető alá hozására is használják és egyre inkább használni fogják a technológiát. Ám nagyon nehezen használható még, nem felhasználóbarát, hiányzik valami nagy áttörés, ami az átlagemberhez is végre közel hozza.

A Blockchain Budapest nevű konferencián amellett, hogy a lehetőségeit taglalták, több előadó is hiányolta, hogy a blokklánc technológia az átlagember számára is használható legyen.

Petrovics Péter vállalkozó, az Iwiw egyik alapítója szerint, aki most az Augmint nevű kriptodevizán dolgozik, minden kriptopénz-átutalás egy okosszerződés. Az okos szerződések ennél jóval bonyolultabbak is lehetnek, például ha akkor történhet egy kifizetés, ha öt meghatározott személyből három azt aláírja.

Az okos szerződéseknél bárki írhat olyat a blokkláncra, a szerződések publikusak és bárki által megvizsgálhatóak lesznek. A szerződések kriptográfiailag megváltoztathatatlanok, illetve csak az eredeti szerződés létrehozásával megegyezően lehet átírni. A szerződésekhez pénzegyenlegek tartozhatnak. A felek nem kell hogy ismerjék egymást a szerződés létrehozásához.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Tandíjat okos szerződéssel?

Külső fél viszont nem tud beavatkozni, felügyeleti szervre sincsen szükség. Nincs partnerkockázat, nem mehet csődbe a másik fél.

Az előadó példája szerint egy életjáradék alapítása esetén a szerződés nem enged senkinek sem hozzáférést az összeghez, csak a címzettnek, és csak a megfelelő időben. Senki nem férhet hozzá, otthonról intézhető, nem kell hozzá ügyvéd vagy más szakember. Ilyen lehet például az egyetemistáknak havonta folyósított összeg.

Ingatlantól műkincsekig

Vagy ha az ingatlannyilvántartás a blokkláncon van, akkor az ingatlaneladásra okos szerződést lehet létre hozni. Az eladáskor egyszerre történik meg a pénz cseréje és az ingatlan átírása, nincs például olyan kockázat, hogy kétszer adják el az ingatlant. De a blokkláncra lényegében bárminek a tulajdonjoga felkerülhet, például műkincseké vagy aranyé is. Az adásvételhez nem kell harmadik fél, a földhivatalok, tőzsdék feleslegessé válhatnak.

Blokkláncot a bírónak

Hasonlót érzek a blokklánccal kapcsolatban is, mint annak idején az internettel: nagyon jó, bár még nem tudjuk pontosan, mire lehet használni – mondta el a szakember. Annak idején sem tudtuk, hogy két évtizeddel később az egész életünket az interneten éljük majd, ott barátkozunk, dolgozunk, ott használjunk a bankunkat stb.

Ki dönti el, hogy teljesült-e a blokkláncban rögzített szerződés? Például megérkezett-e az áru, vagy elveszett? Ez az egyik legnagyobb probléma. A szakértő szerint úgy kell megírni a szerződést, hogy ezeket az eseteket is kezelni tudja. Például arbitrátorokat (döntőbírókat) lehet felkérni.

Hol az átlagember-interfész?

Ismét új szót tanulhatunk: “coinológiáról” beszélt Czeglédi Tamás, a Blockchaineum szakértője. Ez a terület a különböző érmék, tokenek vásárlásával, tárolásával, az ezzel kapcsolatos kihívásokkal foglalkozik. De hol a felhasználói élmény? – tette fel a kérdést. A hackerek, számítógép-őrültek világából jött a blokklánc, több tudományterület határáról érkezett, és megoldásai ma még egyáltalán nem felhasználó-barátak. Rengeteg új fogalommal kell megismerkednie annak, aki ezzel kezd foglalkozni. Hol az átlagember-interfész?

Miért fontos a bitcoin-árfolyam? Czeglédi szerint olyan, mint a Despacito, mindenki hallgatja, de senki sem szereti. Az ellenzői szerint az eddiginél is jobban ki fog pukkadni a lufi, a hardcore programozók, informatikusok szerint meg nem elég fejlett a technológia. De ha nem lett volna 20 ezer dollár az árfolyam, tized annyi embert sem érdekelne az egész, így az árfolyam igenis fontos hajtóerő.

Kell egy nagy áttörés

Debreczeni Barnabás, a hazai kriptoágazat egyik úttörője szerint hiányzik a “Netscape-pillanat” a kriptovilágban: egy olyan döntő felhasználói élmény, áttörés, amire aztán lehet építeni sok minden mást is. (A Netscape-böngésző forradalmasította annak idején a webes böngészést – a szerk.)

Amíg nem tudok olcsón, gyorsan másnak pénzt küldeni, addig nincs értelme az okos szerződésekről sem beszélni. Könnyen használható kriptopénzek kellenek, ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, amit az átlagember is használni tud.

A szabályozók, hatóságok feladata Debreczeni Barnabás szerint az lenne, hogy biztosítsa, a közvetítők megbízhatóak. Ahogy nem fog a bank vagy brókercég eltűnni a pénzünkkel, úgy a kriptopénz-programozók, vállalkozások sem fognak átverni minket.

Könnyen nevet a buborékokon

A kripto-buborék kipukkadásával kapcsolatban Debreczeni elmesélte, hogy amikor egy korábbi buborék tetején, 32 dolláron vásárolt bitcoint, és az visszaesett a töredékére, akkor mindenki lehülyézte érte. De ő megtartotta hosszú távon. Amikor a mobiltelefonokat vagy a közösségi oldalakat csak a népesség egy százaléka használta, akkor mindenki fanyalgott, hogy még sehol sem vagyunk. Most, amikor csak a népesség egy százaléka használ kriptopénzeket, akkor mindenki azt kiáltja: buborék.

Az autóm kriptoszámlája

Az ICO-k fantasztikus lehetőséget jelentenek a vállalkozók számára, de várható a szabályozásuk. A szabályozók még csak most kezdték el éppen hogy felfogni, hogy mi is ez az egész. Ma már egy számítógép is hozzájárulhat a gazdasághoz. A mosógépek licitálhatnak majd az áramra, az önvezető autóm személyeket szállíthat.

Ez gyorsabban fog bekövetkezni, mint hogy a döntéshozók felkészülhetnek rá. Egy szoftvernek vagy egy tárgynak is lehetnek majd pénzügyi funkciói, egy autónak is lesz kriptoszámlája, a bankszámlák akár meg is szűnhetnek. Ha az autómnak nem lesz négy év múlva kriptoszámlája, akkor én fogok neki csinálni – mondta Debreczeni.

ATM-kivét két nap alatt

Aki szerint a világ infrastruktúrája néhány év múlva a blokkláncra fog épülni. Ma olyan boom, forradalom kezdődik, mint a nyolcvanas években az informatikában, csak most már nincsen helyhez kötve – állítja a szakember.

Hogyan történik a forintfelvétel a hazai bitcoin-automatákból most, hogy a bitcoin-tranzakciók lassúak? – tették fel a kérdést a hazai ATM-eket is üzemeltető szakembernek. Szerinte egy QR-kód beszkennelésével el kell küldeni bitcoin-számlánkról a megfelelő összeget, majd SMS-ben érkezik telefonunkra az új kód, amelyben értesítenek a tranzakció visszaigazolásáról, és amellyel kivehető a pénz. Ez jó esetben 10 perces, rossz esetben 1-2 napos művelet is lehet a jelenlegi viszonyok között.

(A sebesség problémája azonban más kriptodevizáknál nem lép fel, és megoldásán a bitcoinnál is dolgoznak – a szerk.)

(A konferenciáról, a blokklánc-technológia jövőjéről írtunk még itt is.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos