TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.

Ma az európai tőzsdéken mínuszban zártak a vezető indexek, a német mutató fél százalékkal, a francia egy százalékkal, a brit pedig 1,3 százalékkal volt lejjebb az előző napinál. Varsóban is 0,8 százalékos volt az esés, ehhez mérve különösen szép, hogy Budapest viszont 0,9 százalékos pluszban zárt. Az amerikai indexek alig változnak, talán inkább átlagosan egy enyhe plusz a jellemző.

A befektetők állítólag arra várnak, hogy az amerikai politikusok végre megegyezzenek a következő gazdaságsegítő csomagról. Emellett számos gyorsjelentés érkezett, jók is, rosszak is. Megjöttek a következő fontos munkanélküliségi adatok az USA-ban, amit inkább vegyesnek értékelték az elemzők. Három hét óta először csökkent az új munkanélküli kérelmek száma.

Veszteség veszteség hátán

Egy másik jelentés szerint viszont a munkáltatók a leépítések számának 54 százalékos emelkedésétől számoltak be júliusban. A befektetők most a holnap esedékes következő munkaerőpiaci adatokra várnak.

Ital és étel (Pixabay) Ital és étel (Pixabay)

A német index azért tudott legalább a nap elején pluszban maradni, később pedig kicsit felül teljesíteni, mert a német gyáripari megrendelés állomány jobban alakult a vártnál. Kedvező ipari adat érkezett Olaszországból is. A céges jelentések azonban nem igazán voltak jók kontinensünkön, a Lufthansa soha nem látott méretű veszteséget jelentett, az Adidas is mínuszba fordult. Az AXA Biztosító és a Glencore árupiaci óriás pedig visszavágta az osztalékot.

Nagyot esett a líra

A BUX emelkedését az OTP 1,4, a Richter 1,2 és a Magyar Telekom 1,8 százalékos emelkedése alapozta meg. A Mol végül minimális, egy ezreléknél is kisebb süllyedéssel zárt. (A Telekom-gyorsjelentéssel kapcsolatos reakciókról délelőtt itt írtunk.) Holnap reggel az Mol és az OTP gyorsjelentését ismerhetjük meg, így várhatóan a péntek sem lesz unalmas.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint gyengül, 1,7 forinttal van feljebb az euró, 346 forint az ára. A dollár kissé tovább süllyedt. Igazán nagyot a török líra esett, három százalékkal, az euróhoz képest 8,62 körül van a keresztárfolyam. (A török politikáról itt írtunk.)

Épphogy nyereséges maradt a Zwack

Folytatják menetelésüket a nemesfémek, az arany újabb 1,1 százalékkal 2059 dollárra ment fel. Az ezüst öt százalékkal ugrik, 28,3 dollár az ára. Másfél százalékos pluszban van a palládium és a platina is. Az olaj szerény, fél és egy százalék közötti pluszban van.

Közzétette gyorsjelentését a Zwack Unicum Nyrt. A társaság bruttó árbevétele 4,38 milliárd forint volt, ami 23,5 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakáról.

A prémium termékek árbevétele 29,5 százalékkal csökkent, míg a minőségi termékeké 9,2 százalékkal emelkedett. A cég szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások miatt csökkent a belföldi értékesítés árbevétele. A cég forgalmának mintegy felét kitevő gasztronómia ugyanis a negyedév során két hónapig zárva volt. Ez okozta a forgalom csökkenés döntő részét. A működési eredmény 22 millió forint, ami 92,9 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél