TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.

Csütörtökön az európai részvénypiaci hangulat borongós. Miközben a jó ipari adatok segítik a német részvényeket, a többi tőzsde esik. A Bank of England nem változtatott a monetáris kondíciókon, viszont eléggé pesszimista képet festett a gazdaságról. A német index 0,2 százalékos pluszban van, Párizsban 0,4, Londonban 1,3 százalék a vezető index esése. Az amerikai határidős indexek gyakorlatilag nem változnak.

A lengyel index 0,4 százalékkal esik, a BUX viszont ugyanannyival emelkedik. A tegnap nagyot ugró Mol ma 0,7 százalékkal süllyed, a Richter stagnál, az OTP pedig egy százalékkal drágul, 10 320 forintra. Gyorsjelentése után a Magyar Telekom egy százalékkal megy fel. Az Opus és a CIG Pannónia két százalék körüli süllyedést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tegnapi nagy gyengülés után ma a dollár minimális mértékben emelkedik. A forint erőteljesen gyengül, két forinttal feljebb van az euró, 346,30. Folytatja emelkedését az arany, a határidős ára 2049 dollár. Az ezüst újabb három százalékkal ugrik 27,7 dollárra. Az olaj a tegnapi emelkedés után ma egy százalék körüli süllyedést mutat. Ismét megindult a Bitcoin, 11 700 dollár környékén jár. A második legfontosabb kriptodeviza, az ether (ethereum) este volt 406 dollár fölött is, most 396.

Május óta nem volt ennyi fertőzött itthon

Közben romlik a vírushelyzet itthon is és Európa számos országában is. Magyarországon, ahogy a grafikonon látható, május 23-a óta nem látott számú új fertőzést fedeztek fel. (A legfrissebb hazai adatokról itt írtunk, a nemzetközi körkép pedig itt olvasható.) Az USA-ban viszont némileg csökkent a naponta diagnosztizált esetek száma a korábbi 60 ezer fölötti értékekről 50 ezer alá.

Júniusban már erősödött az ipar, de tavalyhoz képest még mindig gyengélkedik – derül ki a friss hazai statisztikából.

 

 

Amerika jobban vírusmentesít?

Anthony Fauci, az amerikai kormány járványügyi szakértője szerint nem lesz szükség az Egyesült Államokban új lezárásra, második karanténra a betegség leküzdése során. Meg tudjuk ezt oldani sokkal jobban is, anélkül, hogy mindent leállítanánk – mondta egy egyetemi rendezvényen. Az amerikaiaknak azonban maszkot kellene hordaniuk, távolságot tartaniuk, bezárni a bárokat. Valamint mosni a kezüket és a szabadtéri tevékenységeket kéne előnyben részesíteniük, hogy megállítsák a vírust – jelentette ki.

A Magyar Telekom egy majálison (archív kép) A Magyar Telekom egy majálison (archív kép)

Gyengécske Telekom több optikai hálózattal

A magyar Telekom tegnap tőzsdezárás után közzétett negyedéves gyorsjelentése 21 százalékkal csökkenő, 10,5 milliárdos nettó eredményt mutatott.

Nem lett erős a Telekom második negyedéves beszámolója, a várakozásokat több helyen is elvétette a cég, és az előrejelzés kapcsán is voltak negatív változások írta a KBC Equitas. Ezzel együtt a koronajárvány által sújtott második negyedév után érdemben nem módosultak lefelé a kilátások, az EBITDA kapcsán pedig továbbra is növekedést vár idén a vállalat. A nyári időszakban nem mindig szokták heves piaci reakciók kísérni a Telekom jelentését, így inkább semleges reakcióra számítunk a másnapi kereskedés során.

Az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja a beruházásokra koncentrál.

Bár a társaság továbbra is nagyjából változatlan árbevétellel és 1-2 százalékkal növekvő EBITDA-val kalkulál, felgyorsítja azonban beruházásait. Eredetileg a tavalyi közel 90 milliárdos beruházási összeget tervezték tartani, most viszont úgy döntöttek, hogy a széles sávú optikai hálózat gyorsabb fejlesztése érdekében 10 százalékkal megnövelik a beruházási volument. Ez segíthet új ügyfeleket szerezni a cégnek, de a készpénzáramlásra nézve negatív. A várt költséghatékonyság működött, viszont az 5G tender miatt megugrott az amortizáció, így az adózott eredmény némileg elmaradt a konszenzustól és az Erste várakozásától is.

Minden soron csökkenés volt éves alapon – emelte ki az Equilor Befektetési Zrt.

Az elemzői várakozásokhoz képest felemás az eredmény. A vezetőség csökkentette az idei évre adott szabad pénzáram várakozását és növelte a tőkeberuházás várakozását, míg a 2021-es várakozásokat minimálisan változtatta. Elemzői konferenciahívás csütörtökön három órakor lesz. Itt téma lehet a növekvő verseny a magyar piacon, az esetleges hosszú távú osztalékpolitika, valamint a koronavírus hatásainak részletesebb ismertetése..

Meglepetés a német iparból

A német Gazdasági Minisztérium szerint júniusban a német ipar megrendelés-állománya 27,9 százalékkal emelkedett, az elemzők csak 10,1 százalékkal számoltak. A májusi emelkedés 10,4 százalék volt, az áprilisi zuhanás pedig 26,1. Ezzel az ipari megrendelések a 2019 utolsó negyedévi érték 90,7 százalékát érték el júniusban. Inkább a külföldi megrendelések estek vissza, minta belföldiek.

Eközben nagyon vegyes gyorsjelentések jöttek, a német Rheinmetall ipari konszern például veszteséges lett. Úgy látszik, a válság a hadiipart sem kíméli. A Beiersdorf kozmetikai konszern operatív eredménye negyedére esett, a forgalom 10,7 százalékkal süllyedt. A Siemens és a Lufthansa, valamint az Adidas emelkedésének köszönhetően azonban a német DAX index felszínen tudott maradni.

Az oltóanyag felforgatna mindent?

Az Equilor gyűjtése szerint jelentett ma a Siemens, a Lufthansa , az Adidas, a Munich Re, a Henkel, a Merck.

A Goldman Sachs Group szerint egy esetleges jól működő oltóanyag valóságos sokkot okozhatna a tőkepiacon. Ekkor ugyanis a befektetők jelentős része az eddig biztonságos menedéknek tekintett kötvényekből és a technológiai részvényekből az úgynevezett ciklikus részvényekbe áramlana át. Megváltozna a piac véleménye a ciklikus részvények mellett a végtelen mennyiségű monetáris könnyítésről és a negatív reálkamatokról is. Ez sokkal meredekebb hozamgörbét okozna. Felmennének a bankok részvényei is, és megrendülne a technológiai részvények vezető pozíciója – írta a Bloomberg.com.

Európába jön a TikTok?

A tiktok Európában is megvetni a lábát a Bloomberg szerint. A rövid videókon alapuló közösségimédia-alkalmazás, amely körül most nagy huzavona van az USA és Kína között, európai adatközpontot hozna létre 420 millió eurós beruházással. Ez 2020 elejére az európai felhasználók adatait tárolni, valószínűleg Írországban. Az amerikai hatóságok és a kínaiak között jelenleg arról folyik a vita, hogy biztosítható a felhasználók adatainak védelme és a tárolás az usában. A brit média hét elején arról is beszámolt, hogy a tiktok mérlegeli székhelyének áthelyezését Kínából Londonba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél