BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 16. 18:20

A koronavírus-járvány után lejtőre kerülő OTP-részvényeket maga a bank és annak vezetője, Csányi Sándor is aktívan vette. A bank most ismét jelentős mennyiséget gyűjtött pár nap alatt.

Április végén arról számoltunk be, hogy az OTP jelentős mennyiségű saját részvényt vásárolt. Akkor szűk két hónap alatt a teljes tőke valamivel több mint 1 százalékának megfelelő csomagot vettek, összesen 2,7 millió darabot. Korábbi írásunkban csak találgattuk, hogy milyen lehetséges okok állhatnak a bank tranzakciói mögött, ezek egyike volt, hogy a vezetés úgy ítélhette meg, indokolatlanul sokat esett a részvény, és jó befektetés lehet venni. Ezt a teóriát az is alátámasztotta, hogy Csányi Sándor is aktívan vásárolta abban az időszakban a bank részvényeit, az érdekeltségébe tartozó Sertorius alap március közepétől lépett a piacra és csaknem 1 millió darab részvényt szerzett be. Érdekesség, hogy a bankvezér és a pénzintézet együttesen a teljes piaci forgalom 6,7 százalékát tették ki, vagyis önmagukban is számottevő vételi erőt jelentettek ezek a megbízások. Ezen túl fontos üzenetet hordoztak, hiszen azt jelezték a piacnak, hogy alulértékeltnek tartják a részvényeket.

Forrás: BÉT, privatbankar.hu-mfor.hu gyűjtés Forrás: BÉT, privatbankar.hu-mfor.hu gyűjtés

Miután a papírok az áprilisi mélypontról visszapattantak, komoly kérdés lett, hogy mit kezd a bank a nála lévő részvényekkel. A portfólióhoz képest minimális mennyiséget, 99 ezer darabot használtak csak fel a javadalmazási politika keretében. Ezek a papírok egyébként többnyire a vállalat vezetőihez kerülnek, ha a bank a kitűzött célokat hozza.

A március-áprilisi időszakban összevásárolt részvénycsomag döntő része május utolsó napján a vállalat MRP-szervezetéhez került. (Az MRP-szervezetekről itt olvashat részletesen.) Ez nem egyedi lépés, hiszen az elmúlt években is juttattak részvényeket a szervezetnek a javadalmazási irányelveket követve, ugyanakkor azokat nem feltétlen ebben az időszakban tették meg,

Forrás: BÉT, privatbankar.hu-mfor.hu gyűjtés Forrás: BÉT, privatbankar.hu-mfor.hu gyűjtés

Az MRP-n keresztül történő javadalmazás egyébként adózási szempontból kedvező, és mivel 2019 kiváló év volt a bank szempontjából, így nem meglepő, ha jelentősebb csomagot kaptak a banktól, amely részvényekkel a munkatársakat motiválhatják.

A társaság egyébként az alábbiak szerint rendelkezik az MRP-szervezetnek átadható értékpapírokról:
"A javadalmazási politika működtetése keretében az MRP-szervezet részére átadhatóak, illetve az MRP-szervezet a bank vagy annak leányvállalata által rendelkezésre bocsátott forrásból megvásárolhatja, illetve lejegyezheti az OTP Bank Nyrt., mint alapító által kibocsátott azon részvényeket, illetve kötvényeket, melyek a jogosultat teljesítményjavadalmazás címén megillető juttatás kifizetésének fedezetét képezik. Ezen értékpapíroknak az MRP-szervezet részére történő átadásával, illetve azoknak az MRP-szervezet által történő megvásárlásával vagy lejegyzésével - az MRP javadalmazási politikában meghatározott módon - az érintett jogosult tagi részesedést szerez az MRP-szervezetben."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Eddig akár azt is mondhatjuk, hogy nincs semmi meglepő a történetben, hiszen a bank részvényeket akart szerezni a dolgozók javadalmazásához, és kapóra jött számukra, hogy mindezt olcsón tehették meg. Az érdekesség inkább az, hogy miután átadták a papírokat, és azok árfolyama tovább emelkedett, a bank újabb tranzakciókat hajtott végre az utóbbi napokban. Ráadásul a korábbinál kissé agresszívebben vette a saját részvényeit. Mindössze négy nap alatt 650 ezer darab papírt szerzett be. A tranzakciókhoz fűzött kommentár szerint az igazgatóság által meghozott 10/2020. számú határozata alapján, a javadalmazási politikája megvalósítása részeként hajtotta végre e tranzakciókat. A bank közgyűlése hatáskörében eljáró igazgatóság által meghozott határozatokból ugyanakkor nem derül ki, hogy az újabb tranzakciók révén megvásárolt papírokat a felsővezetők kapják-e majd meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél