6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bitcoin árfolyamát több híve két-háromszorosára várja az év végéig, és vannak olyan fejlesztések, amik miatt ez nem is lenne túl meglepő. Az Ethereumnál is nagy változás várható az idén, ami a féltve őrzött, el nem adó ether-ek mennyiségét növelheti, így a kínálat visszaeshet. Át tudja-e hidalni a bitcoin az előtte álló szakadékot?
Bitcoin = pálmafák, strand, koktélok? (Három koktélkeverő és egy fantáziaérme)
Naponta repkednek a számok arról, mennyi lesz a bitcoin árfolyama az év végén vagy a közeljövőben. (Most, hétfő este mintegy 11 600 dollár.) Tegnap azt írtuk, nagy hiba a kriptodeviza-szektorban csak az árfolyamokra, a bitcoin-árfolyamra figyelni. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell. Most idei előrejelzéseket próbáltunk összegyűjteni.

A Bitcoinforecast.com oldal rövid távra 10 360, hosszabb távra viszont csak 940 dollár körüli árakat jósol az árfolyam-grafikonok trendjei alapján. Két nappal ezelőtt egyébként még 13 000, illetve 2000 dollár volt ugyanez a prognózis. Az utóbbi napok emelkedése 10 400 dollárnál valóban kissé megakadni látszott.

A Bloomberg szerint felére esett vissza a bitcoin-tranzakciók száma decemberhez képest, ami miatt Charles Morris (Newscape Capital) nagyobb esést vár, egy komolyabb bitcoin–medvepiac eljövetelét.

Új protokoll, kisebb forgalom

Ezt a Newsbtc.com kriptó-híroldal cáfolta, szerintük nem az érdeklődés csökkenése miatt esett vissza a bitcoin forgalma, hanem a tranzakciók kötegelt feldolgozása (batching) miatt. Ez azt jelenti, hogy több tranzakciót összevonva, egyszerűsítve számolnak el. (A SegWit-protokoll terjedése csökkenti a tranzakciók számát.) Ez csökkenthette egyébként drasztikusan a tranzakciós költségeket is.

2014-et vagy 2015-öt írunk?

David Drake viszont 35 ezres árfolyamot jósol az év végére – írta a Bloomberg. Kyle Samani (a Multicoin Capital nevű hedge fundtól) viszont csak kevés pénzt tart bitcoinban, többet az alternatív kriptókban, mert a bitcoin problémái miatt nemrég sok weboldal más digitális fizetőeszközöket is felvett az elfogadottak listájára.

A Seekingalpha szerzője,Lynn Sebastian Purcell komoly hasonlóságokat talált a bitcoin 2018-as kilátásai és a 2014-es nagy esések között. Ennek ellenére úgy véli, hogy most sokkal jobbak az esélyek, sokkal jobb a technikai színvonal és a technológia elfogadottsága.

Bitcoin-tanulság, 1962

Inkább a 2015-ös lassú kilábaláshoz hasonlítja ezt az évet, mint a 2014-es lecsorgáshoz. Így végül mégis az év elejinél magasabbra, 19 000 ezer dollárra várja az árfolyamot év végére, ami mintegy 35 százalékkal magasabb a 2017 december véginél.

(Wikipedia, Rogers Everett)

Már sokszor felbukkant a kriptodevizák körül egy régi, 1962-ből származó ábra, amely a technológiai innovációk terjedését ábrázolja. (Rogers Everett.) “Innovátorok”, “korai alkalmazók”, “korai tömeg” (vagy korai többség), “késői tömeg” és “lemaradók” az egyes kategóriák megnevezése. Az ábrának több szerző szerint is csak nagyon ez elején járunk, valahol a “korai alkalmazók” tartományban.

Átugrani a szakadékot

Ha ez, a szereplők száma határozza meg az árfolyamot, ahogy sokan állítják, akkor pedig itt még óriási árfolyamrobbanás is jöhet a következő években. Sokan vélhetően ennek reményében vásárolnak ma is kriptodevizát.

A Steemit “ultrablockchain” nevű szerzője egy másik elméletet is említ, amely szerint a “korai alkalmazók” és a “korai tömeg” között szokott lenni egy szakadék, egy rés. Ezt a technológiának nehéz áthidalnia, mert a tömeg sokkal szkeptikusabb, mint a korai alkalmazók.

Duplázhat, triplázhat?

Ennek áthidalását a szerző olyan fejlesztésektől várja, mint a Segwit, a Lightning Network, melyek a költségeket és a tranzakciós sebességet befolyásolják pozitívan. Valamint olyan jövőbeli szoftverújításoktól is, amelyek a tranzakciók titkosítását vagy egyes számlák társas használatát teszik lehetővé.

A Seekingalpha Victor Dergunov nevű szerzőjének több jó meglátása volt az utóbbi hónapokban a bitcoin-árral kapcsolatban. Február végén úgy vélte, az árfolyam az év végéig duplázhat, vagy triplázhat.

ETF-ek, kedves szabályozók

Érvei közé tartozik, hogy a bitcoin tervezett szabályozása Dél-Koreában egyben legalizálja is azt – ez pedig a kriptodevizák egyik fontos piaca. A másik, hogy az év második felében az USA-ban várhatóan végre elindulhatnak a bitcoin ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok). Ezzel szerinte ezer milliárd dolláros eszközosztály lehet belőle. (A jelenlegi kapitalizáció 196,6 milliárd dollár, azaz ennyit ér az összes kibocsátott bitcoin piaci áron.)

Nem sérült a trend?

“Kedvező szabályozás, alapvető fejlesztések a működési tulajdonságok terén, erősödő intézményi érdeklődés és jelentősen nagyobb befektetői és fogyasztói érdeklődés” hajthatja sokkal feljebb Degunov szerint. Az emelkedő árfolyamtrend szerinte annak ellenére sem sérült, hogy az ár pár hete 6000 dollár alá is benézett. Ha a trend folytatódik, nemsokára az 50 ezer dolláros árat is megláthatjuk – írja.

Mit keres itt Robin Hood?

A bitcoin-árfolyam utóbbi hetekben tapasztalható magához térését állítólag nagyban segíthette, hogy a Square nevű mobil fizetési szolgáltatás felvette kínálatába. (A cég főleg mobiltelefonos kártyaolvasókat kínál.) A Robinhood-alkalmazást is emlegetik az okok között, amely jutalékmentes befektetést, kereskedést kínál, bár a kripto-kereskedési platformja még befejezetlen, csak egyes területeken használható.

Ether-árfolyam két-háromszorosára? De hol marad a flippening?

Az ether árfolyama mostanában kissé lemaradt a bitcointól, az ether/bitcoin keresztárfolyam december óta 0,11-ről 0,075 környékére esett. Az Ethereum-rajongók egyik kedvenc témája: mikor jön a flippening, azaz az ether mikor veszi át a bitcoin helyét a digitális fizetőeszközök rangsorában kapitalizáció (az összes forgalomban levő érme összértéke) szempontjából.

Steven Nerayoff, az Ethereum egyik létrehozója szerint a flippening még idén eljöhet, de ettől függetlenül ő az ethertől is az árfolyam kétszereződését-háromszorozódását várja. Ezt arra alapozza, hogy “exponenciálisan emelkedik a projektek száma” az Ethereum-alkalmazásoknál, így “milliárd dollárok” áramlanak a fejlesztésekbe – mondta a CNBC-nek. Persze, minden kriptodeviza-fejlesztő hazabeszél – gondolhatjuk.

Az Ethereumnál azonban várható egy durva változás: a Proof of Work-ről a Proof of Stake rendszerre készülnek áttérni a Casper nevű frissítés bevezetésével. Ennek következtében az energiarabló bányászat helyett ether-tulajdonuk arányában fognak a (nagyobb) tulajdonosok, osztalék-szerűen részesedni a hálózat hasznából. Emiatt sokan azt várják, hogy az ether-ek egy része kiválik a forgalomból, a “széfek” mélyére vándorol, csökken a kínálat – ami viszont növelheti az árfolyamot.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16500 16270 16880 -1,79% 0 0 8 599 606 895 Ft 2021-06-16 17:07:09
MOL 2414 2402 2446 -1,23% 0 0 2 295 739 014 Ft 2021-06-16 17:13:35
MTELEKOM 420 420 424 -0,94% 0 0 171 501 397 Ft 2021-06-16 17:05:18
RICHTER 8155 8140 8350 -1,63% 0 0 1 699 250 715 Ft 2021-06-16 17:06:41
OPUS 251 250 265 -4,92% 0 0 136 001 315 Ft 2021-06-16 17:10:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdére viszik egy szolgáltató Nkp-kötvényeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 17:49
A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Mágikus rekord előtt torpant meg a tőzsde
Király Béla | 2021. június 16. 12:04
A keddi történelmi rekord után úgy tűnt, a magyar tőzsde célba veheti az 50 ezer pontos szintet, hiszen enyhe emelkedéssel kezdett. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elillant.
Részvény / Deviza / Áru Új bitcoin-adózás 2022-től – sokkal többről van szó, minthogy kevesebbet kell fizetni
Eidenpenz József | 2021. június 15. 18:44
Sok érdekességet tartalmaz a kriptodevizák adózásáról elfogadott törvény. A Revolutos kisbefektetők fellélegezhetnek, ha apránként adják el bitcoinjukat, nem fog az adó miatt fájni a fejük. A rendszeresen kereskedők ezután is nyugodtan válthatják egyik kriptójukat a másikra. A komolyabb játékosok pedig annak is örülhetnek, hogy a nyereség és a veszteség végre szembeállítható egymással.
Részvény / Deviza / Áru Egy lépésre az 50 ezer pont - új rekordon a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 18:23
Újabb történelmi rekordot állított fel a BUX. Ugyanakkor a forint tovább gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Elektromosautó-gyártó a pácban, félreértés volt a forint gyengülése mögött?
Eidenpenz József | 2021. június 15. 11:34
Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás
Részvény / Deviza / Áru Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 14. 18:24
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,40 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 49 015,24 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Először 49 ezer pont felett a BUX, újra 350 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. június 14. 11:35
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken, de óvatosság, kivárás is érezhető a Fed eheti kamatdöntő ülése előtt. Az infláció miatt sokak feje fáj, a vészmadarak mellett azonban józanabb hangok is vannak. Ismét csúcsot dönt a BUX, miközben a magyar részvények kifejezetten jó vételt kínálnak az egyik alapkezelő szerint.
Részvény / Deviza / Áru Azt hitted, az amerikai technológiai szektor volt a legjobb befektetés? Nem éppen
Eidenpenz József | 2021. június 13. 05:32
Elképesztő egy éven vannak túl az árupiacok, egyes termékek árfolyama duplázódott, de volt olyan, amely a háromszorosára ment fel. Így a hazai árutőzsdei kereskedés újjászervezése eléggé jókor történt. A terményárak a pesti tőzsdén is emelkedtek, ha nem is annyira, mint külföldön.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekord a budapesti tőzsdén, évek óta nem látott szinten az olajár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 11. 18:04
Minden fronton az optimizmus uralkodik, ismét javítottak az európai gazdasági kilátásokon. Az EKB továbbra is lazaságot ígér, a kereslet várható élénkülése miatt olyan drága az olaj, amilyet évek óta nem láttunk.
hírlevél
depositphotos