BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 15. 18:55

Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.

Európában szuper a hangulat a tőzsdéken, a német, francia, brit, svájci és olasz tőzsdeindexek 1,8–2 százalékos emelkedést értek el. Az amerikai kereskedés azonban vegyes, az S&P 500 0,3 százalékos pluszban van, a Nasdaq Composite index viszont fél százalékkal esik. Az S&P 500 ezzel négy hónapos csúcsra ért, amit a Moderna ígéretes oltóanyag-kísérleteivel és a Goldman Sachs jól sikerült gyorsjelentésével magyaráznak elsősorban. (Az oltóanyagról délelőtt itt írtunk.)

Itthon a BUX index csak 0,8 százalékos pluszban végzett, ugyanennyivel ment fel a Mol és a Richter is. Az OTP 0,4, a Magyar Telekom 1,3, az Opus 2,1 százalékkal drágult. Erősödött a forint is, az euró egy forinttal van lejjebb, 354 forintot adnak érte. Az arany inkább stagnál, az ezüst azonban egy százalékos pluszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Miközben az OPEC+ csoport tárgyalásai folynak, az olajárfolyam hol szerény mínuszban, hol szerény pluszban van. Most éppen 0,8 százalékos pluszban tartózkodik. A ciklikus ágazatok részvényei emelkednek, mint az energia, az ipar és az egyéb nyersanyagok, mert a befektetők azt remélik, hogy a gazdaság elérte a mélypontján és felfelé tart – idéz elemzőket az Investing.com.

Bevásárolt a Google Indiában

A Google várhatóan 4,5 milliárd dollárt fektet a Reliance Industries indiai cég Jio Platforms nevű leányvállalatába, követve mintegy tucatnyi másik nemzetközi befektetőt, közöttük a Facebookot. A szóban forgó cég a gigantikus indiai cégcsoport digitális tevékenységét fogja össze. Mukesh Ambani, a cégcsoport tulajdonosa, India leggazdagabb embere szerint a Google 7,7 százalékos részesedést vásárol a vállalkozásban. A Google hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a következő években tízmilliárd dollárt szeretne befektetni Indiában – írta a Financial Times.

A Jio Platforms piacvezető a maga területén, neki a legnagyobb a fogyasztói bázisa az adatforgalomban és a hangalapú szolgáltatások területén is, világszínvonalú széles sávú internethálózatot működtet. Már 388 millió előfizetője van, és öt éven belül tőzsdére szeretne menni. Adósságállománya nemrég még magas volt, több, mint húszmilliárd dollár, amit nullára dolgoznának le a külföldi befektetők segítségével. A Facebook áprilisban 5,7 milliárd dollárért a cég tíz százalékát vásárolta meg.

Az Apple ma nagy értékű pert nyert Európában, ennek ellenére a kezdeti plusz után már szerény mínuszban jár.

A török elnök hadat üzent nekünk?

Erdogan hadat üzent a Nyugatnak – írja a német N-Tv.de portál. A török elnök egyre agresszívabbá válik, ez látszik a Szíriában és Líbiában folyó katonai műveleteknél és a Görögországgal folyó határvitában is. Veszekedik Ciprussal az ásványkincsek miatt, a menekülteket politikai fegyvernek használja Európa ellen. A Hagia Sophia székesegyház muszlim elfoglalásával hergeli a Nyugatot. (A napokban arról döntöttek, hogy múzeumból mecsetté alakítják át.) Ez kulturális hadüzenet – írja német portál, miközben a török elnököt a hét emberének nevezi.

A Hagia Sophia (Isztambul, Törökország). (Pixabay.com) A Hagia Sophia (Isztambul, Törökország). (Pixabay.com)

A templom a bizánci császárok koronázóhelye, az ortodox kereszténység fontos emléke, az ortodoxok fontos emlékműve, ezért Athéntól Moszkváig nagy a felháborodás miatta. Ugyanazon a napon, amikor Konstantinápoly elfoglalását ünnepelték a törökök a templomban, Erdogan szénhidrogén-fúrásokat sokat jelentett be a görög vizeken. A Hagia Sophia átalakítása mecsetté azonban csak a legújabb láncszem a provokációk hosszú sorában – idézik az osztrák külügyminisztert, aki lépéseket sürgetett Törökországgal szemben. De számos más európai politikus is fel van háborodva.

Egymásnak üzengetnek az uniós vezetők

Nagyot szakíthat Magyarország, indul a nagy pókerjátszma Brüsszelben – írtuk ma. Öt hónap szünet után pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az uniós és tagállami vezetők.

A tegnap megjelent európai és német gazdasági adatok nem sok javulásról árulkodtak, a Zew hangulatindex sem árulkodik markáns változásról. Megy a politikusok egymás közti üzengetése a hétvégi EU csúcsot megelőzően. Angela Merkel azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás érdekében hajlandó némi kompromisszumra – írta az Erste Befektetési Zrt.

Holnap tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank.

A szokásoknak megfelelően 13:45-kor lesz a bejelentés és jelenik meg a közlemény, majd 14:30-kor kezdődik a sajtótájékoztató. Ezúttal nem várunk újabb bejelentéseket, miután a legutóbbi kamatdöntő ülésen jelentős mértékben bővítették a vészhelyzeti-pandémiás eszközvásárlási program keretösszegét, 750 milliárd euróról 1 350 milliárd euróra. A készülődő, közös uniós kötvénykibocsátás jelentős részét várhatóan az EKB fogja lejegyezni. Erről is a héten születhet döntés, bár a tagállamok között továbbra is jelentős törésvonalak húzódnak – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél