BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 15. 11:12

Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.

Ma is jó hangulatban nyitottak az európai tőzsdék, a német, francia, brit indexek egy százalék körüli pluszban vannak. További emelkedést vetítenek előre az amerikai határidős indexek is, Kínában és Hongkongban viszont esős volt a reggel.

Itthon a BUX index szerény pluszban van, a 0,2 százalékos emelkedést az OTP, a Richter és a Mol egyaránt támogatta. Ám mindegyik csak szerény, 1-3 ezrelékes pluszban van. A Magyar Telekom fél százalékkal süllyed, az Opus viszont 2,1 százalékkal emelkedik. A forint a tegnapi stagnálás után ma erősödésre váltott, 353,8 az euró ára, több mint egy forinttal olcsóbb a tegnap estinél.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Alapvetően két tényezővel magyarázzák a mai jó hangulatot a tőzsdéken, az egyik a koronavírus-oltással kapcsolatos biztató fejlemény. A másik pedig a hétvégi európai uniós csúcstalálkozó, ahol fontos gazdaságélénkítő lépésekről dönthetnek – írta az Investing.com.

Folytatódó adok-kapok

Kína és az USA között folytatódik az adok-kapok, ennek sokadik lépéseként Donald Trump elnök megvonta Hongkong különleges státusát. A britek pedig a Huawei ellen határoztak el szankciókat. Magyarországon “Mától élnek a koronavírus miatt elrendelt beutazási korlátozások”, és Egy mozdulattal százmilliárdokat vett ki a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból – írtuk ma délelőtt.

A vakcinától a robotokig

A Moderna Inc. Covid-19 oltása antitesteket termelt az összes páciens esetében a kezdeti kísérleti fázisban – erősítették meg amerikai szövetségi szakemberek. Ezzel fontos mérföldkőhöz érkezett a vakcina kutatása a Bloomberg.com szerint. Az eredmények nagyban javították az esélyt, hogy gyorsan a piacra kerülhet egy oltóanyag. Bár még mindig ajánlott az óvatosság, mivel a kísérlet során a páciensek egy része erősebb mellékhatásokat élt át. A Moderna részvénye a németországi Xetra rendszerben ma 21 százalékos pluszt mutat.

Eközben Florida ismét rekordszámú halálesetet jelentett. Tokióban pedig a legmagasabb szintre emelték a járványügyi készültséget a fertőzések terjedése miatt. A Skyscanner LTD, egy skóciai központú, repülőjegy-foglaló rendszert üzemeltető vállalkozás nagy leépítéseket jelentett be. A brit Heathrow Airport pedig bejelentette, hogy takarító robotokat fog szolgálatba állítani.

Csak egy kis fejfájás?

Jól teljesített a teszten a Moderna vakcinája az Equilor Befektetési szerint is.

A gyógyszergyártó oltóanyaga minden egyes tesztalany esetében kimutatható antitesteket eredményezett, ám a résztvevők közül többen is különböző mellékhatásokról számoltak be. Az oltóanyagot még ebben a hónapban egy szélesebb körű tesztelés alá vetik az Egyesült Államokban, ennek eredménye határozhatja meg, hogy elfogadja-e azt a gyógyszerfelügyelet. Az antitestek száma elérte azt a tartományt, melyet a fertőzésen átesett páciensek szervezetében is megfigyelhető volt a gyógyulás után. A jelentett mellékhatások mint például fáradtság, fejfájás, izomfájdalom nem bizonyultak elég súlyosnak ahhoz, hogy további tesztelést tegyenek szükségesséírta a brókercég.

Olajár és Apple-per 

Ma kezdődik az OPEC+ online találkozója, ahol tárgyalnak azzal kapcsolatban, hogy szinten tartsák a jelenlegi kitermelés-csökkentést, vagy visszavegyenek belőle. Eközben vannak jelei annak, hogy egyetértés alakul ki a tagok között a kvótákat be nem tartó országok problémájának megoldására. Ilyenek például Irak és Nigéria. Megjelent egy jelentés az amerikai olajkészletekről is. Mindezek nyomán az olaj ára egy százalék körüli pluszban van. Ismét drágulnak a nemesfémek is.

Ma folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye, és az Apple-nek adott igazat az Európai Bíróság. Az adót az EU hatóságai vetették ki, Írország és azt Apple ellenzik. Az ügy előzménye egy 2016-os európai bizottsági döntés, amely szabályellenesnek találta az Apple azon gyakorlatát, mely szerint a bevételeit az alacsony adójáról híres Írországban bejegyzett leánycégén folyatja át.

A per fontos mérföldkő lehet abban a harcban, amelyet az EU az amerikai technológiai óriások megadóztatása érdekében folytat. A döntés ellen azonban a Bloomberg.com reggeli hírlevele szerint valamelyik fél biztosan fellebbezni fog. Az Apple részvénye a frankfurti Xetra rendszerben 2,6 százalékos pluszban van.

Meglepő tétel az inflációban

Az USA-ban 0,6 százalékkal emelkedtek az árak júniusban az egy évvel korábbi szinthez képest, Németországban 0,8 százalékos volt az év/év infláció. Ezek megfeleltek a várakozásoknak. Az Egyesült Királyságban azonban a pénzromlás magasabb lett a vártnál, 0,6 százalék. (Májusban még 0,5 százalékon állt, ami négyéves mélypont volt.)

Meglepő tételt találunk a brit áremelkedést fűtő tényezők körében, mégpedig a számítógépes játékkonzolokat. Hiány alakult ki a konzolokból világszerte, egyrészt mert megszakadt a karantén miatt a beszállítók ellátási lánca. Másrészt a karanténban ülő emberek tömegei akartak játszani, ehhez felszerelést vásárolni - írta a Reuters.com.

A brit inflációban fontos növelő tétel volt az is, hogy elmaradtak a nyár eleji ruházati kiárusítások, árleszállítások. Ezt ugyanis a válság miatt, a karanténban az eladók idén már jóval korábban meglepték. (Az elemzők júniusra 0,4 százalékos áremelkedést vártak, vagyis az infláció csökkenését emelkedés helyett.)

Játékosok. Milliók szoktak rá a karanténban. (Pixabay.com) Játékosok. Milliók szoktak rá a karanténban. (Pixabay.com)

Tegnapi hír volt, hogy az Egyesült Királyságban a vártnál lassabban növekedett a GDP, az áprilisi húsz százalékos zuhanás után csak 1,8 százalékkal ment feljebb májusban. Az egész évre a kormány már 14,3 százalékos zsugorodást vár. Az inflációt tovább nyomhatja lefelé, hogy épp most vezettek be az országban alacsonyabb általános forgalmi adót a vendéglátásban és a turizmusban.

Hogy lehet, hogy még mindig emelkedik?

Miért nem teljesít alul az S&P500 annak ellenére, hogy az USA nem képes megfékezni a járványt? – teszi fel a kérdést a MarketWatch és az Erste Befektetési Zrt.

Három dologgal magyarázható: (i) jelentős a technológiai túlsúly; (ii) az egészségügy is magas súllyal rendelkezik az indexben; (iii) nagy részük nemzetközi nagy kapitalizációjú részvény, mely cégek jelentős készpénzállománnyal rendelkeznek. Ugyanakkor azok az indexek (pl. small cap index) amelyekre ez nem igaz, komolyabb korrekciót mutatnak. A McKinsey szerint a kormányok és a jegybankok intézkedései olyan mértékben manipulálják a gazdaságot, hogy a jövőbeli pénzáramok nem nagyon fognak eltérni a járvány előtti előrejelzésektől. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hozamszintek most alacsonyabbak mint korábban voltak, akkor az akár magasabb részvényárakat is eredményezhet, mint amire korábban számíthattunkírja a brókercég.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
hírlevél