Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Öt hónap szünet után pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az uniós és tagállami vezetők Brüsszelben. A tét az uniós büdzsé és a hozzá kapcsolt gigantikus mentőalap, aminek egyik nyertese Magyarország lehet. Orbán Viktor a többi közt azt szeretné, ha az alap pénzét kvázi szabadon lehetne felhasználni, és nem lennének politikai kritériumok. A pénzt azonban nem ingyen adják, és az EU-nak biztosan lesz egy-két feltétele.

A virtuálisból visszatérnek a való világba az uniós és a tagállami vezetők a héten: öt hónapnyi kényszerszünet és videó-konferenciázás után ismét uniós csúcs lesz Brüsszelben.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)

Ez a csúcs azonban más lesz, mint a többi: az önfeledt váll-lapogatás, ölelkezés és puszilkodás előreláthatólag elmarad.

A többség maximum könyökkel "fog majd kezet" vagy szimplán meghajol, és megtartja az egy-két méter távolságot – ha másért nem, hát a példamutatás miatt.

Miről megy a vita?

A hivatalos napirend szerint a csúcs résztvevői megpróbálják majd közelebb hozni a meglehetősen szerteágazó álláspontokat az EU 2021 és 2027 közötti büdzséjével (Multiannual Financial Framework, MFF), valamint a vírusválság okozta gazdasági károk enyhítését célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási alappal kapcsolatban.

Minderről Angela Merkel német kancellár már nyáron szeretne megegyezni.

Nyilvánvalóvá vált, hogy online nem lehet alkut kötni. Ahhoz, hogy közös nevezőt találjunk, szükség van a csúcs keretében kétoldalú tárgyalásokra, megbeszélésekre a tanácsadók között. Szükség van személyes találkozóra

- mondta egy uniós diplomata a Guardiannek.

Ami az MFF-t illeti, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós költségvetést szeretne

az EU hosszú távú céljainak teljesítése érdekében. Ez nagyrészt a februári javaslaton alapszik, amely a tagállamok közötti, két éves vitát tükrözi vissza.

Az Európai Bizottság 1100 milliárd eurós költségvetést irányoz elő, emellett létrehozná az említett helyreállítási alapot. Utóbbi eszköz a 2021-2024 közötti időszakra szólna.

Az MFF elfogadásához a Tanácson belül egyhangú egyetértés szükséges, és azt még az Európai Parlamentnek (EP) is jóvá kell hagynia.

Az EP Michel javaslatánál jóval nagyobb büdzsét szeretne, és adott esetben kész azt megvétózni.

Legnagyobb, néppárti képviselőcsoportja a Tanácsnak és a Bizottságnak írt nyílt levelében pedig négy feltételt támasztott az MFF és a helyreállítási alap elfogadása fejében – ezek között szerepel például a hagyományos politikák támogatása.

Gigantikus hitel 

Ami a 750 milliárd eurós alapot illeti, az hivatalos közlések szerint „a pénzügyi piacokon előteremtett forrásokkal fogja növelni az uniós költségvetés kapacitását”.

Tehát az Európai Bizottság hitelt vesz fel, aminek visszafizetése a jövőbeli uniós költségvetéseken keresztül történhet 2028 és 2058 között – ennek formájáról a Bizottság és a tagállamok egyeztetnek majd.

A Financial Times (FT) szerint Brüsszel még soha nem vett fel ekkora nagyságrendű hitelt. A visszafizetés jelentősen megterhelné a 2028 utáni uniós büdzséket, ezért a tagállamoknak növelniük kellene a befizetéseket.

A helyreállítási program pénzeszközeit három területen lehet majd felhasználni: tagállami beruházások és reformok támogatása, magánberuházások ösztönzése, valamint az egészségügy, a kutatás-fejlesztés és a humanitárius segítségnyújtás támogatása.

A tagállami beruházásokra és reformokra 655 milliárd euró jutna, ebből 405 milliárd euró lenne vissza nem térítendő támogatás, 250 milliárd euró pedig hitel.

Azt még nem tudni, hogy Magyarország mekkora szeletet kap majd a tortából, de az Európai Bizottság helyi képviselete szerint

legalább 7-8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra és mintegy 7 milliárd euró hitelre lehet jogosult.

Pénz a rosszfiúknak

Ehhez a magyar kormánynak olyan reformprogramokat kell kidolgoznia és meggyőznie a Bizottságot azok ésszerűségéről, amelyek egybeesnek az EU célkitűzéseivel, valamint növelik a gazdaság versenyképességét.

A Guardian szerint a helyreállítási alap nagy nyertese Magyarország és Lengyelország lehet.

Ugyanakkor mindkét állam összerúgta a port az EU-val: Magyarországgal szemben 2018-ban az Európai Parlament, Lengyelországgal szemben 2017-ben az Európai Bizottság kezdeményezte a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. (Igaz, gyakorlatilag egyik eljárás sem haladt előre, csupán meghallgatások voltak.)

Brüsszel eközben olyan mechanizmus megalkotását fontolgatja, amely jogállami kritériumokhoz kötné az uniós pénzek kifizetését.

A német elnökség a tanácsülések akár mindegyikén napirendre veszi a jogállamiság helyzetének kérdését, ha arra egy tagállam esetében szükség van

- jelentette ki múlt héten Michael Roth, az EU soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztériumának EU-ügyekért felelős államminisztere, hozzátéve, hogy minden országot azonos módon ítélnének meg.

Ugyanakkor maga is elismerte, hogy kevés az esély a javaslat gyors elfogadására.

Orbán feltételei

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken, a Kossuth Rádiónak adott szokásos interjúban fenntartásait fejezte ki a hitellel kapcsolatban, amiből a 750 milliárdos alapot finanszíroznák.

Ugyanakkor hajlandó eltekinteni a vétótól, ha teljesül két feltétele: kvázi szabadon használhatják fel a pénzt és nem lesznek politikai kritériumok.

Ne korlátozzuk egymást annak eldöntésében, hogy hogyan használjuk fel ezt a pénzt, mert nyilvánvalóan egészen másképpen kell a gazdaságot újraindítani Franciaországban, és másképp kell lendületet adni a gazdaságnak, mondjuk, Magyarországon, Csehországban vagy Lengyelországban. Tehát legyen ez a pénzelosztás igazságos, és legyen ezen kívül rugalmas, és egy dolgot mindenképpen kerüljünk ki, hogy belekeverjük a politikát

- mondta a magyar kormányfő.

Tegnap pedig az Országgyűlés határozatban szabott feltételeket a kormánynak a helyreállítási terv támogatásához. Az egyik kritérium, hogy az azonos helyzetben lévő tagállamok azonos elbánásban részesüljenek, a gazdagabb tagállamok pedig ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok.

További feltétel, hogy a forrásokat ne lehessen "politikai és ideológiai feltételekhez" kötni, politikai pártokat és "politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezeteket" pedig ne lehessen uniós forrásból támogatni. (Utóbbi kitételt az EU aligha fogadja majd el.)

Az Országgyűlés kikötötte azt is, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárásokat a hitelfelvétel (a helyreállítási alap) elfogadása előtt le kell zárni. (Kérdés, hogy ez mennyire reális elvárás egy csaknem két éve húzódó ügyben.)

Bár az FT szerint a helyreállítási alap kezdeti fogadtatása igen vegyes volt, elfogadásához pedig minden uniós tagállam beleegyezésére szükség van, nem reménytelen a helyzet.

A tervet ugyanis egybekötötték a jövő januárban életbe lépő MFF-fel, ami nagy mozgásteret biztosít az alkudozásoknak az elkövetkező tárgyalásokon – azaz eseménydús hónapok elé nézünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Galgóczi Ágnes: a javuló adatok nem jelentik a járvány végét
MTI | 2021. május 9. 17:13
Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
Makro / Külgazdaság Leolvadó sarkvidékek – Kínától félnek az oroszok és az ausztrálok
Káncz Csaba | 2021. május 9. 05:37
Orosz részről megjelent a félelem, hogy az északi tengeri útról Kína hamarosan kiszoríthatja őket.  Az ausztrálok úgy érzik, hogy akárcsak a Dél-kínai-tengeren, Peking az Antarktiszon sem veszi figyelembe a nemzetközi jogot és agresszívan borítja fel a status quót. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos