TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.

Alapjogok, összetartás, klímavédelem, digitalizáció, felelősség-vállalás a világban – ezek a témák a legfontosabbak a mostani időszakban, jelentette ki Angela Merkel ma az Európai Parlament (EP) ülésén Brüsszelben.

Angela Merkel az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án.  EPA/YVES HERMAN Angela Merkel az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án. EPA/YVES HERMAN

Korszakos próbatétel

A német kancellár, akinek saját bevallása szerint ez volt az első külföldi útja a koronavírus-járvány kitörése óta, annak alkalmából szólalt fel, hogy Németország július elsején átvette az EU Tanácsának fél évig tartó soros elnökségét Horvátországtól.

Merkel a német program főbb pontjainak ismertetése mellett részletesen beszélt a járvány okozta válsághelyzetről is.

Ez az EU történetének legnagyobb próbatétele      

-fogalmazott. Hozzátette, hogy a válság több mint százezer halálos áldozatot követelt Európában, súlyosan megrengette a gazdaságot, és több millió embert tett munkanélkülivé.

A járvány megállítása érdekében (számos országban, így Németországban is) a legalapvetőbb jogokat kellett ideiglenesen korlátozni, ami „nagyon nagy ár” volt, mondta a kancellár.

Végtelenül nehezemre esett meghoznom ezt a döntést

- ismerte el.

Szerinte ugyanakkor erre csak indokolt esetben kerülhet sor, és a válsághelyzetek soha nem szolgálhatnak ürügyként az alapvető értékek felfüggesztésére. Az EU-nak tartania kell magát az alapvető jogokhoz, és össze kell fognia, hogy megerősödve tudjon kikerülni a válságból.

Már nyáron megegyezne

Az 500 milliárd eurós újjáépítési alapról, amelyre Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tett javaslatot még május közepén, azt mondta: gyorsan, még a nyár folyamán meg kellene róla egyezni.

Kitért arra is, hogy a járványt nem lehet uszítással, hazugságokkal, hamis információkkal legyőzni, és fel fognak lépni a "tényeket tagadó populizmus" ellen.      

A Brexittel kapcsolatban utalt arra, hogy a tárgyalások a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról nem haladnak gyorsan, ezért fel kell készülni arra az esetre, ha esetleg nem születik megállapodás év végéig.

Beszéde végén Merkel, aki zenerajongónak nevezte magát, emlékeztetett arra, hogy idén decemberben lenne 250 éves Ludwig van Beethoven zeneszerző, akinek 9. szimfóniáját - pontosabban annak egyik részletét, az Örömódát - az EU saját himnuszaként használja.

Mint mondta, ez a zenemű újra és újra megtölti a lelkét; minden meghallgatásnál felfedez benne valami újat, ami megérinti. Szerinte ehhez hasonlóan lehet mindig újat felfedezni Európában. 

Kívánom, hogy ennek a zenének az üzenete, a testvériség és az egyetértés ideája vezessen minket.    

Motor és moderátor

Ezzel párhuzamosan a német uniós elnökségi program az „Együtt. Európát ismét erőssé kell tenni” címet kapta.

Célunk az EU számára: szolidáris és zárt befelé, cselekvőképes és szuverén kifelé

- hangsúlyozza a 28 oldalas dokumentum, amelyet június végén hoztak nyilvánosságra.

Németország, tekintettel a koronavírus-járványra, a gazdasági és szociális újjáépítésre helyezi a hangsúlyt, illetve egyúttal a jövő szempontjából stratégiailag fontos témákban - klímaváltozás, menekülés és migráció, jogállamiság, digitalizáció - akarja az EU-t még jobban megerősíteni.

A soros elnökség joga és feladata egyrészt, hogy megtervezze és vezesse a Tanács különböző formációinak (kivéve a Külügyek Tanácsa), valamint az előkészítő testületeknek az üléseit, valamint formális és informális találkozókat szervezzen Brüsszelben és Németországban.

Másrészt a soros elnökség képviseli a Tanácsot más uniós szervekkel, mindenekelőtt az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel szemben, és feladata, hogy formális és informális tárgyalásokon, valamint üléseken segítse a megegyezést az uniós jogszabály-javaslatokról.

Eközben szorosan együtt kell működnie Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A koronavírus-járvány néhány uniós országot súlyosabban érintett a többieknél, de a gazdasági és szociális következmények egész Európát érintik. Emiatt csak együtt tudunk kilábalni a válságból. Németország motor és moderátor akar lenni az uniós elnökségben

-emelte ki mindezzel egybehangzóan Heiko Maas német külügyminiszter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél