4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.

Alapjogok, összetartás, klímavédelem, digitalizáció, felelősség-vállalás a világban – ezek a témák a legfontosabbak a mostani időszakban, jelentette ki Angela Merkel ma az Európai Parlament (EP) ülésén Brüsszelben.

Angela Merkel az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án.  EPA/YVES HERMAN
Angela Merkel az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án. EPA/YVES HERMAN

Korszakos próbatétel

A német kancellár, akinek saját bevallása szerint ez volt az első külföldi útja a koronavírus-járvány kitörése óta, annak alkalmából szólalt fel, hogy Németország július elsején átvette az EU Tanácsának fél évig tartó soros elnökségét Horvátországtól.

Merkel a német program főbb pontjainak ismertetése mellett részletesen beszélt a járvány okozta válsághelyzetről is.

Ez az EU történetének legnagyobb próbatétele      

-fogalmazott. Hozzátette, hogy a válság több mint százezer halálos áldozatot követelt Európában, súlyosan megrengette a gazdaságot, és több millió embert tett munkanélkülivé.

A járvány megállítása érdekében (számos országban, így Németországban is) a legalapvetőbb jogokat kellett ideiglenesen korlátozni, ami „nagyon nagy ár” volt, mondta a kancellár.

Végtelenül nehezemre esett meghoznom ezt a döntést

- ismerte el.

Szerinte ugyanakkor erre csak indokolt esetben kerülhet sor, és a válsághelyzetek soha nem szolgálhatnak ürügyként az alapvető értékek felfüggesztésére. Az EU-nak tartania kell magát az alapvető jogokhoz, és össze kell fognia, hogy megerősödve tudjon kikerülni a válságból.

Már nyáron megegyezne

Az 500 milliárd eurós újjáépítési alapról, amelyre Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tett javaslatot még május közepén, azt mondta: gyorsan, még a nyár folyamán meg kellene róla egyezni.

Kitért arra is, hogy a járványt nem lehet uszítással, hazugságokkal, hamis információkkal legyőzni, és fel fognak lépni a "tényeket tagadó populizmus" ellen.      

A Brexittel kapcsolatban utalt arra, hogy a tárgyalások a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról nem haladnak gyorsan, ezért fel kell készülni arra az esetre, ha esetleg nem születik megállapodás év végéig.

Beszéde végén Merkel, aki zenerajongónak nevezte magát, emlékeztetett arra, hogy idén decemberben lenne 250 éves Ludwig van Beethoven zeneszerző, akinek 9. szimfóniáját - pontosabban annak egyik részletét, az Örömódát - az EU saját himnuszaként használja.

Mint mondta, ez a zenemű újra és újra megtölti a lelkét; minden meghallgatásnál felfedez benne valami újat, ami megérinti. Szerinte ehhez hasonlóan lehet mindig újat felfedezni Európában. 

Kívánom, hogy ennek a zenének az üzenete, a testvériség és az egyetértés ideája vezessen minket.    

Motor és moderátor

Ezzel párhuzamosan a német uniós elnökségi program az „Együtt. Európát ismét erőssé kell tenni” címet kapta.

Célunk az EU számára: szolidáris és zárt befelé, cselekvőképes és szuverén kifelé

- hangsúlyozza a 28 oldalas dokumentum, amelyet június végén hoztak nyilvánosságra.

Németország, tekintettel a koronavírus-járványra, a gazdasági és szociális újjáépítésre helyezi a hangsúlyt, illetve egyúttal a jövő szempontjából stratégiailag fontos témákban - klímaváltozás, menekülés és migráció, jogállamiság, digitalizáció - akarja az EU-t még jobban megerősíteni.

A soros elnökség joga és feladata egyrészt, hogy megtervezze és vezesse a Tanács különböző formációinak (kivéve a Külügyek Tanácsa), valamint az előkészítő testületeknek az üléseit, valamint formális és informális találkozókat szervezzen Brüsszelben és Németországban.

Másrészt a soros elnökség képviseli a Tanácsot más uniós szervekkel, mindenekelőtt az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel szemben, és feladata, hogy formális és informális tárgyalásokon, valamint üléseken segítse a megegyezést az uniós jogszabály-javaslatokról.

Eközben szorosan együtt kell működnie Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A koronavírus-járvány néhány uniós országot súlyosabban érintett a többieknél, de a gazdasági és szociális következmények egész Európát érintik. Emiatt csak együtt tudunk kilábalni a válságból. Németország motor és moderátor akar lenni az uniós elnökségben

-emelte ki mindezzel egybehangzóan Heiko Maas német külügyminiszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG