4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.

Alapjogok, összetartás, klímavédelem, digitalizáció, felelősség-vállalás a világban – ezek a témák a legfontosabbak a mostani időszakban, jelentette ki Angela Merkel ma az Európai Parlament (EP) ülésén Brüsszelben.

Angela Merkel az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án.  EPA/YVES HERMANAngela Merkel az Európai Parlament ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án. EPA/YVES HERMAN

Korszakos próbatétel

A német kancellár, akinek saját bevallása szerint ez volt az első külföldi útja a koronavírus-járvány kitörése óta, annak alkalmából szólalt fel, hogy Németország július elsején átvette az EU Tanácsának fél évig tartó soros elnökségét Horvátországtól.

Merkel a német program főbb pontjainak ismertetése mellett részletesen beszélt a járvány okozta válsághelyzetről is.

Ez az EU történetének legnagyobb próbatétele      

-fogalmazott. Hozzátette, hogy a válság több mint százezer halálos áldozatot követelt Európában, súlyosan megrengette a gazdaságot, és több millió embert tett munkanélkülivé.

A járvány megállítása érdekében (számos országban, így Németországban is) a legalapvetőbb jogokat kellett ideiglenesen korlátozni, ami „nagyon nagy ár” volt, mondta a kancellár.

Végtelenül nehezemre esett meghoznom ezt a döntést

- ismerte el.

Szerinte ugyanakkor erre csak indokolt esetben kerülhet sor, és a válsághelyzetek soha nem szolgálhatnak ürügyként az alapvető értékek felfüggesztésére. Az EU-nak tartania kell magát az alapvető jogokhoz, és össze kell fognia, hogy megerősödve tudjon kikerülni a válságból.

Már nyáron megegyezne

Az 500 milliárd eurós újjáépítési alapról, amelyre Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tett javaslatot még május közepén, azt mondta: gyorsan, még a nyár folyamán meg kellene róla egyezni.

Kitért arra is, hogy a járványt nem lehet uszítással, hazugságokkal, hamis információkkal legyőzni, és fel fognak lépni a "tényeket tagadó populizmus" ellen.      

A Brexittel kapcsolatban utalt arra, hogy a tárgyalások a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról nem haladnak gyorsan, ezért fel kell készülni arra az esetre, ha esetleg nem születik megállapodás év végéig.

Beszéde végén Merkel, aki zenerajongónak nevezte magát, emlékeztetett arra, hogy idén decemberben lenne 250 éves Ludwig van Beethoven zeneszerző, akinek 9. szimfóniáját - pontosabban annak egyik részletét, az Örömódát - az EU saját himnuszaként használja.

Mint mondta, ez a zenemű újra és újra megtölti a lelkét; minden meghallgatásnál felfedez benne valami újat, ami megérinti. Szerinte ehhez hasonlóan lehet mindig újat felfedezni Európában. 

Kívánom, hogy ennek a zenének az üzenete, a testvériség és az egyetértés ideája vezessen minket.    

Motor és moderátor

Ezzel párhuzamosan a német uniós elnökségi program az „Együtt. Európát ismét erőssé kell tenni” címet kapta.

Célunk az EU számára: szolidáris és zárt befelé, cselekvőképes és szuverén kifelé

- hangsúlyozza a 28 oldalas dokumentum, amelyet június végén hoztak nyilvánosságra.

Németország, tekintettel a koronavírus-járványra, a gazdasági és szociális újjáépítésre helyezi a hangsúlyt, illetve egyúttal a jövő szempontjából stratégiailag fontos témákban - klímaváltozás, menekülés és migráció, jogállamiság, digitalizáció - akarja az EU-t még jobban megerősíteni.

A soros elnökség joga és feladata egyrészt, hogy megtervezze és vezesse a Tanács különböző formációinak (kivéve a Külügyek Tanácsa), valamint az előkészítő testületeknek az üléseit, valamint formális és informális találkozókat szervezzen Brüsszelben és Németországban.

Másrészt a soros elnökség képviseli a Tanácsot más uniós szervekkel, mindenekelőtt az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel szemben, és feladata, hogy formális és informális tárgyalásokon, valamint üléseken segítse a megegyezést az uniós jogszabály-javaslatokról.

Eközben szorosan együtt kell működnie Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A koronavírus-járvány néhány uniós országot súlyosabban érintett a többieknél, de a gazdasági és szociális következmények egész Európát érintik. Emiatt csak együtt tudunk kilábalni a válságból. Németország motor és moderátor akar lenni az uniós elnökségben

-emelte ki mindezzel egybehangzóan Heiko Maas német külügyminiszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Piszkos kampánypénzek: börtönbe vonulhat a volt francia elnök
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 09:33
Nicolas Sarkozyre törvénytelen kampány-finanszírozás miatt szabnának ki börtönbüntetést.
Makro / Külgazdaság Jól halad a gyerekek oltása Magyarországon: 4000-n kapták már meg a vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 09:01
A pénteki adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Magyarország számára az adóemelés méreg
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 08:36
Oltási helyzetről, kilátásokról, a bizalom újjáépítéséről és a költségvetésről is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. 
Makro / Külgazdaság Öt-hat százalékkal kevésbé védenek az oltások a delta mutáns ellen
Kormos Olga | 2021. június 18. 05:37
A koronavírus delta variánsa miatt Angliában elhalasztották a teljes újranyitást, az USA-ban pedig kéthetente megduplázódik a deltával fertőzöttek száma. A mutáns múlt héten gócszerűen Bécsben is felütötte a fejét. Itt a tudományos magyarázat, mennyire kell félnünk tőle. 
Makro / Külgazdaság Marihuánával, pénzzel, kisteherautóval próbálják az oltás felvételére buzdítani az embereket
Kormos Olga | 2021. június 17. 19:06
Kuponokkal, kisteherautókkal, marihuánás cigarettákkal és milliós, rejtett díjjal próbálják az amerikai tagállamokban oltásra buzdítani az állampolgárokat, de a világ más pontjain is vannak hasonló kezdeményezések.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin: a média hamis képet fest Bidenről
MTI | 2021. június 17. 18:28
Nincs köze a valósághoz annak a "kissé elkedvetlenítő képnek", amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön Moszkvában, egy videokonferencián.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a gyermekek szexuális neveléséről csak a szülő dönthet
MTI | 2021. június 17. 17:58
A gyermekek szexuális neveléséről kizárólag a szülő dönthet - írta Szamizdat 10. című, a miniszterelnök honlapján csütörtökön magyarul, angolul és németül is megjelent írásában Orbán Viktor.
Makro / Külgazdaság Németországban már negyedik hullámtól tartanak, annyira terjed a delta variáns
MTI | 2021. június 17. 16:56
Ősszel csaphat fel az új hullám, addig annyi embert próbálnak beoltani, amennyit csak bírnak, de ez így már "versenyfutás az idővel," mondja egy szakember.
Makro / Külgazdaság A német politikai rendőrség éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. június 17. 15:49
A koronavírus-járvány nemcsak egy különleges egészségügyi helyzetet, hanem egy különleges biztonsági helyzetet is eredményezett. A német elhárítás új jelentése első alkalommal szentel fejezetet az „Új Jobboldalnak”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nyitnak az osztrákok
MTI | 2021. június 17. 13:27
Július elsejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, és kinyithatnak a több mint egy éve zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
hírlevél
depositphotos