TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Egyesült Királyságnak és az EU-nak legkésőbb október végéig meg kellene egyeznie a 2020 utáni kereskedelmi kapcsolatokról, különben súlyos károk érhetik a brit gazdaságot. Eddig áthidalhatatlannak tűntek az ellentétek, most viszont áttörés körvonalazódik. Egy brüsszeli forrásunk szerint a britek is látják, hogy katasztrófa lenne cégeiknek a megállapodás elmaradása.

Boris Johnson brit kormányfő és az uniós vezetők múlt heti virtuális csúcsértekezlete után nőtt az esélye annak, hogy több hónapos patthelyzetet követően mégis kompromisszum születik az EU és a szigetország közötti jövőbeni kereskedelmi és egyéb kapcsolatokról folyó tárgyalásokon.

Boris Johnson brit kormányfő a brit parlamentben Londonban 2020. június 17-én. EPA/JESSICA TAYLOR Boris Johnson brit kormányfő a brit parlamentben Londonban 2020. június 17-én. EPA/JESSICA TAYLOR

Kompromisszumos terv Londonban

A Financial Times-nak diplomaták megerősítették, hogy hangulatváltozás történt múlt héten; a tárgyalófelek maguk is „új szakasz"-ról és nagyobb megegyezési hajlandóságról beszélnek. A tárgyalások új, „intenzív” szakasza jövő hét elején kezdődik majd.

A brit üzleti lap úgy tudja, hogy Johnson és miniszterei ezen a héten új tervet dolgoznak ki a patthelyzet feloldására. Ebben azonosítják azokat a területeket, amelyeken belemehetnek bizonyos kompromisszumokba.

Fenntartanák például a jogot arra, hogy eltérjenek egyes uniós előírásoktól – például állami támogatás szabályozása, munkajog, környezetvédelem –, ugyanakkor ebben az esetben az EU-nak joga lenne vámot kivetnie egyes brit termékekre.

Az EU szintén jelezte, hogy kész „továbblépni” egyes kulcskérdésekben, ugyanakkor továbbra sem hajlandó „feláldozni elveit”. Brüsszel október végéig szeretne megegyezésre jutni – ez a végső határidő ahhoz, hogy az egyezményt ratifikálni lehessen az EU-ban az átmeneti időszak végéig, idén december 31-ig.

Az Egyesült Királyság – a tavaly őszi kilépési megállapodásnak köszönhetően – idén január 31-én megszüntette uniós tagságát, de az év végéig a közös piac része marad – addig egy úgynevezett átmeneti időszak van érvényben.

Ha nem sikerül megegyezni, akkor 2021-től vámhatár keletkezne az EU és a szigetország között, valamint kvóták lépnének érvénybe, ami alighanem súlyos károkat okozna számos brit cégnek (valamint a velük kereskedő uniós vállalatoknak).

A britek is látják, hogy elég nagy katasztrófa lenne a megállapodás elmaradása (...) A helyi kereskedelmi kamarák könyörögnek a brit kormánynak, hogy kérje a határidő meghosszabbítását

– fogalmazott egy, az ügyre rálátó brüsszeli tisztviselő egy közelmúltbeli online háttérbeszélgetésen, amelyen lapunk is részt vett.

A brit kormányfő ugyanakkor kizárja a határidő meghosszabbítását, azaz legkésőbb október végéig mindenképp egyezséget kellene kötni.  

Min megy a vita?

A fő vitapontok közé tartozik az uniós halászok hozzáférése a brit vizekhez, az egyenlőtlen piaci verseny megakadályozására vonatkozó jogi szabályozás, valamint a szabadkereskedelmi megállapodás jellege – Brüsszel mindent lefedő egyezséget szeretne, a britek szektoronkénti egyezséget.

Brüsszeli forrásunk szerint „nulla az esélye” annak, hogy a britek belemennek az egységes megállapodásba.

Egy 60 milliós piac áll szemben egy 450 millióssal. A kisebbnek kell alkalmazkodnia

– érzékeltette ugyanakkor az eltérő tárgyalási pozíciókat.

A halászattal kapcsolatban kijelentette:

Kérdés, hogy miként férnek hozzá egymás vizeihez a brit és az uniós halászok. A britek fennhatósága 200 mérföldig tart. Ha úgy döntenek, hogy az uniós halászok ott nem halászhatnak, az sokuk létét fenyegeti. Az EU az eddigi kvóták fenntartását szeretné, a britek maguk osztanák ki azokat a halrajok mennyisége és elhelyezkedése alapján.

A tisztviselő szerint a halászatról június végéig meg kell állapodni ahhoz, hogy a kereskedelmi megállapodást meg lehessen kötni.

Kérdésünkre, hogy alapvetően mi az egyezség akadálya, azt mondta:

Nagy-Britannia demonstrálni szeretné, hogy független állam, és ezt méltányolnia kell az EU-nak, de eközben magáévá kellene tennie az európai szabályokat. Úgy kellene kielégíteni a britek önállósági vágyát, hogy közben ne menjenek tönkre az európai piacra exportáló brit vállalkozások.

Szerinte a Brexit "egy politikai dolog", de az EU részéről is van "némi ideológia". A kemény (megállapodás nélküli) Brexit ugyanakkor nem lehet érdeke senkinek, a kereskedelemben érdekelt feleknek biztosan nem.

Alighanem ezt tartja szem előtt a brit kormány azzal, hogy új, kompromisszumos tervet dolgoz ki a nézetkülönbségek áthidalására.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Koronavírus: leginkább a macskákra veszélyes
Kormos Olga | 2020. október 26. 18:24
Sok a bizonytalanság a tekintetben, hogy képesek-e elkapni a koronavírust házikedvenceink, s jelenleg úgy tűnik, hogy a kutyák alig, de a macska- és nyestfélék, valamint a hörcsögök fogékonynak bizonyulnak.
Makro / Külgazdaság Járványügyi adatok: törvénymódosítással védi a kormány
Kormos Olga | 2020. október 26. 17:29
Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.
Makro / Külgazdaság Már a parlamentbe is csak maszkban lehet bemenni, sálban, kendőben nem
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 16:02
Szigorítottak a szabályokon, közben a főváros a saját rendelete visszavonására készül.
Makro / Külgazdaság Az amerikai időzített bomba – Moszkva feszülten figyel
Káncz Csaba | 2020. október 26. 14:04
Első alkalommal fordul elő az USA történelmében, hogy a fehérek után a mostani elnökválasztáson a hispánok fogják képviselni a regisztrált választók legnagyobb csoportját – megelőzve az afroamerikaiakat. A gyorsan növekvő hispán népesség egyben geopolitikai sérülékenységet jelent és ezzel az ellenfelek is tisztában vannak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Megtalálhatták a Covid ellenszerét
Wéber Balázs | 2020. október 26. 10:53
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZaneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina immunissá teheti az időseket a koronavírussal szemben.
Makro / Külgazdaság Árzuhanás lesz a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:42
A 95-ös literje 5 forinttal kerül majd átlagban kevesebbe október 28-ától. Ekkora mértékű olcsóbbodásra utoljára több mint fél éve, még a koronavírus-járvány első hullámának tombolása idején, április 8-án volt példa. A gázolaj ára viszont ezúttal sem változik, így az immár október 7-e óta van bebetonozva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Már 233-an vannak lélegeztetőgépen - Elhunyt 47 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:01
2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Negyedmilliárdot utazott el két év alatt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 07:36
Orbán Viktor miniszterelnök és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizet egy éjszakai szállásért külföldön.
Makro / Külgazdaság GKI: erősödött a munkanélküliségtől való félelem
MTI | 2020. október 26. 07:16
A GKI konjunktúraindexe októberben kissé javult, de továbbra sem érte el júliusi szintjét, az üzleti várakozások pozitív irányba mozdultak, a lakosságiak viszont már negyedik hónapja romlanak - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Ötvenezer forint: ekkora a különbség a nyugellátások között a fővárosiak és a szabolcsiak között
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 06:07
Az átlagot nézve. Jövőre akár a nettó minimálbér alá is beeshet a keleti megyében ez az összeg.
hírlevél