6p

Az amerikai Fed elnöke az ottani kamatokról, egy hazai miniszter az itteniekről nyilatkozott a hétvégén, meg is látszik a forint árfolyamán. Csúnyán néz ki a kínai részvénypiac, feleslegessé válhatnak a kriptotőzsdék. Hogyan maradhat valaki dollármilliomos, és hogyan nem?

A múlt hét pénteken az amerikai technológiai nagyágyúk kedvező gyorsjelentései miatt szép emelkedéssel, új történelmi csúcsokon zártak az amerikai indexek, és a német DAX is rekordot döntött. Hétfőn visszafogottabb a hangulat, a nyugat-európai indexek nagyon minimális pluszban vannak, sőt a DAX nullában. Az amerikai határidős mutatók pedig enyhe mínuszban.

Ma az ISM szolgáltatószektor-index érkezik az USA-ból, ami a gazdaság erejéről adhat képet. Folytatódik a jelentési szezon, például az Uber, a kínai Alibaba, a Walt Disney, a Caterpillar és a McDonald's jelent a napokban.

Az S&P 500 (zölddel) és a Nasdaq 100 részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az S&P 500 (zölddel) és a Nasdaq 100 részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index is alig mozog ma a múlt heti új rekord után. Az OTP és a Mol fél százalék körüli mértékben esik, a Richter és a Telekom 0,7, illetve egy százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint egy forinttal emelkedett 384,80-ra. A kőolaj fél, az európai földgáz két százalékkal esik, annak ellenére, hogy az USA a hétvégén válaszcsapásokat mért közel-keleti célpontokra. A dollárerősödés nem tett jót az aranynak sem.

Ezért esik a forint

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy hétvégi interjúban elmondta, hogy a korábban tervezett 2,9 százalék helyett 4,5 százalékos lehet az idei költségvetési hiánycél – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Emellett ismét bírálta a jegybankot, mert véleménye szerint túl óvatos a kamatcsökkentések ütemét illetően.

Más elemzők a dollár erősödését és vártnál gyengébb hazai külkereskedelmi mérleget is emlegetik a forintgyengülés okaként. Pénteken hazai inflációs adat érkezik, ami megmozgathatja a piacot. Ha alacsony lesz, az további kamatcsökkentéseket vetít előre – ami gyengítheti a fizetőeszközünket.

Jó hír a Richterről

A Richter amerikai partnere, az AbbVie negyedik negyedéves jelentése szerint a Vraylar eladásai 39,8 százalékkal 789 millió dollárra nőttek éves szinten. A Bloomberg konszenzus 783,2 millió dollár volt, a harmadik negyedéves adat pedig 751 millió dollár – írta az Erste Befektetési Zrt.

Az AbbVie 2024-re 3,4 milliárd dollár árbevételre számít a Vraylarból. Ez megfelel a Bloomberg várakozásainak, és 23 százalékos éves növekedést jelent. A brókercég véleménye szerint a Vraylar eladásai minimálisan felülmúlták a piaci konszenzust, ami “jó előjel” a február 29-én érkező Richter-jelentés előtt.

Powell megint megmondta

Májusban kezdődhet a kamatvágás az Egyesült Államokban Jerome Powell Fed-elnök szerint, aki egy hétvégi interjúban elmondta, hogy továbbra is három kamatvágást vár ebben az évben. Megismételte a szerdai üzenetet, miszerint a márciusi kamatvágási várakozás túl korai – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Kiemelte, hogy rövid távon jelentős geopolitikai kockázatokkal kell szembenéznie a világgazdaságnak. Az interjú azt követően hangzott el, hogy pénteken brutálisan erős, bőven várakozások feletti munkaerőpiaci adatok érkeztek az USA-ból. Ez magasabb kamatot valószínűsít, a dollár ettől erősödött.

Inog a felépítmény Kínában?

A kínai részvénypiac megint esik, bár némileg vegyes a kép. A Shanghai Composite index egy százalékkal ment lejjebb, a CSI 300 viszont emelkedett. Igazán a kis kapitalizációjú részvények CSI 1000 indexe ijesztette meg a befektetőket, mert nap közben nyolc százalékot is veszített, végül mínusz hat százalékkal búcsúzott.

A piac a végére kissé megnyugodott, mivel a politikai döntéshozók ígéreteket tettek a zuhanó részvénypiac stabilizálására, egyfajta stabilizációs pénzalap létrehozása került szóba. A kínai jegybank pedig két éve nem látott mértékben, 50 bázisponttal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját (RRR) hétfőtől.

A kínai és hongkongi részvények értékéből a 2021 eleji csúcsok óta mintegy hétezer milliárd dollár tűnt el, mivel a befektetők egyre óvatosabbak a növekedés lassulása és a geopolitikai feszültségek miatt írta a Bloomberg.

Megkerülhetővé váltak a kriptotőzsdék?

A Visa lehetővé teszi 145 országban, hogy a MetaMask-felhasználók mostantól közvetlenül Visa kártyára adják el a kriptójukat. Így nincs szükség központi tőzsdék használatára – írta a Cointelegraph. (A MetaMask a leggyakrabban használt Ethereum-pénztárca, amely sok tucatnyi további, azzal kompatibilis blokkláncot is tud kezelni – a szerk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ehhez a Visa partnerségre lépett egy Web3 infrastruktúra-szolgáltatóval, a Transakkal. A Visa Direct megoldáson keresztül bonyolítják a tranzackiókat. Az integráció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kriptovaluták ellenértékét közvetlenül a Visa bankkártyára helyezzék, ahonnét elkölthetik. A támogatott országok között szerepel Magyarország is. Az alkalmazott árfolyamokról és tranzakciós díjakról egyelőre nem közöltek semmit.

Hogyan (nem) lesz a milliárdos?

Az amerikai infláció 1887 és 1973 között átlagosan 1,8 százalék volt, míg az amerikai részvényindex, a Dow Jones Industrial Average (DJIA) átlagosan éves hat százalék hozamot termelt. Így átlagosan több mint négy százalék reálhozamot lehetett elérni – írja a Holdblog.

Az 1900-as évek legelején Amerikában körülbelül négyezer milliomos volt, akik ha a pénzüket az amerikai részvénypiacba fektették volna, akkor ma több mint 16 ezer dollármilliárdos lenne, akik 1900-ig vezethetik vissza a vagyonukat. Ehelyett azonban csak 700 amerikai dollármilliárdos van és nincs köztük egy sem, aki 1900-ra vissza tudná vezetni a birodalma alapjait.

Tehát igaz lehet a mondás, hogy nehezebb megtartani a vagyont, mint megszerezni azt.

A milliárdosok túlnyomó része azért veszítette el a vagyonát, mert túl kevés, vagy túl nagy kockázatot vállalt, és nem igazították a költési szokásaikat a vagyonuk gyarapodásához vagy csökkenéséhez – állítja a blog.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG