BUX
36 034.19
+0.28%
+102.00
OTP
10 930.00
+0.09%
+10.00
MOL
1 880.00
+0.75%
+14.00
RICHTER
6 705.00
+0.15%
+10.00
MTELEKOM
381.00
+0.13%
+0.00
 
2019. június 29. 11:07

Miután közel másfél órán át tárgyaltak, Donald Trump és Hszi Csin-ping tűzszünetet kötöttek: újrakezdik a kereskedelmi tárgyalásokat egy nagyívű megállapodás reményében, és nem vetnek ki újabb védővámokat egymás termékeire. A Huawei egyelőre tiltólistán marad, de kisebb gesztusokat tettek az amerikaiak - összességében örülhetnek a tőzsdei befektetők.

A kínai küldöttség egy tagja várja, hogy befejeződjön Donald Trump és Hszi Csin-ping tárgyalása a G20-on, Oszakában 2019. június 29-én. Fotó: EPA/Lukas Coch

Az Egyesült Államok és Kína szombaton megállapodtak, hogy újrakezdik a kereskedelmi tárgyalásokat, Washington pedig ezidőalatt nem vet ki újabb védővámokat a kínai importárukra - tette közzé a G20 csúcstalálkozó helyszínén, Oszakában folytatott tárgyalások eredményét a kínai külügy. Ezzel újra van remény arra, hogy értelmes keretek között rendeződhessen a két ország között indult, de mostanra globálissá terebélyesedett kereskedelmi háború.

A közel egy éve tartó kardcsörgetés eredményeként az USA és Kína kölcsönösen sokmilliárd dollár értékű árura vetett ki büntetővámot, ezzel megzavarva a globális kereskedelmi láncokat, felforgatva a nemzetközi tőkepiacokat és fékezve a globális gazdasági növekedést. Most viszont "újra sínen vagyunk, majd meglátjuk, mi történik" - így fogalmazott Donald Trump elnök a Hszi Csin-pinggel folytatott minteg y80 perces tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

A kínai külügy közleményében az szerepel: az USA nem vet ki újabb vámokat, és mindkét fél nyitott a további tárgyalásra több témában, de konkrétumokról ezzel kapcsolatban nem írtak. Hszi azt mondta Trumpnak, reméli, hogy a kínai cégek fair elbánásban részesülnek, és hogy Kínának meg kell védenie alapvető érdekeit. Ezzel együtt Hszi úgy fogalmazott: szembenállás helyett tárgyalásra és a párbeszédre van szükség.

Trump úgy reagált: egy Kínával kötött fair kereskedelmi megállapodás történelmi lenne, és kifejezte reményét, hogy valami mindkét ország számára "valóban hatalmas" dolgot vihetnek végbe.

Csak kisebb gesztusokat kapott a Huawei - valamit állítólag tudnak a cégről az amerikaiak

Trump sajtótájékoztatóján szóba került a Huawei is. Az elnök arról beszélt: az amerikai kereskedelmi minisztériumban a következő napokban megtárgyalják, milyen (amerikai gyártmányú) termékeket lehetne mégis eladni az egyébként tiltólistán lévő Huaweinek. Olyan árukra oldják majd fel a tiltást, amelyek kínai kézbe kerülve nem fenyegetik a nemzetbiztonságot. Ez így nem valami nagy dolog, de első lépésnek talán megteszi; hogy a cég lekerüljön a tiltólistáról vagy valami nagyobb ívű megállapodás születhessen az ügyében, azt Trump a kereskedelmi tárgyalások alakulásától tette függővé. Egy ponton arra is utalt, hogy az amerikai titkosszolgálatoknak "érzékeny" információja van a Huaweiről, ezt azonban nem lenne helyes nyilvánosan megvitatni - fogalmazott az elnök.

A tőzsdék örülni fognak

A tőkepiaci befektetők biztosan örömmel nyugtázzák majd a friss fejleményeket. Persze a neheze még hátra van, nem lesz könnyű konszenzust találni, azt azonban biztatónak ítélik a megfigyelők, hogy a legfelsőbb szinten a megegyezés mellett kötelezték el magukat a felek. Részben a várakozásoknak megfelelő eredmények jöttek, de néhány a vártnál pozitívabb kicsengésű dolog is elhangzott (a Huawei-jel kapcsolatos gesztus, Kína támogató hozzáállása a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO reformjához) - így összességében hétfőn erősödhet a kockázatvállalási kedv a piacokon, azaz felfelé húzhatnak a tőzsdeindexek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
hírlevél