Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bizonytalanok a tőzsdék, szerény esést látunk a németeknél és Budapesten is. Főleg az amerikai szenátusi választásra várnak, de a Fed is szerepelni fog. A londoni tőzsde az újabb szigorú karantén ellenére is emelkedik. De hová tűnt Jack Ma?

Bár tegnap az év első tőzsdenapja optimizmussal kezdődött Európában, az amerikai indexek jelentős, mintegy másfél százalékos eséssel végeztek. Ma szomorkás a hangulat, délelőtt Európában szerény pluszokkal indult a nap, de aztán szerény mínuszokra váltott. Jelenleg Frankfurt és Párizs 0,2 százalékkal esik, London hasonló mértékben emelkedik. Az amerikai határidős indexek szerény pluszban vannak.

Itthon a BUX index is 0,2-0,3 százalékkal esik, az OTP 0,3, a Mol 0,5, a Richter 0,1 százalékkal süllyedt eddig. A Telekom 0,7, a Masterplast öt százalékkal drágul. A forint kissé gyengül, 361,30 az euró. A dollár is gyengül valamelyest, a legtöbb árupiaci termék, mint az arany, ezüst, réz, olaj, mérsékelt pluszban van. Az OPEC+ tegnapi ülése kevéssé befolyásolta az olajat, bár tegnap este 1-2 százalékos esést okozott.

A kriptodevizák kissé megpihentek a nagy újévi vágta után, ma magas szinten stagnálni látszanak. (A bitcoin 31 ezer, ether ezer dollár körül.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A piacok főleg a mai szenátusi választásra várnak, Georgia államban dől el, melyik párt adja majd a többséget a “felsőházban”. A harc szoros, a tét nagy, még globálisan is. Számos amerikai reform, gazdaságélénkítési program és adóztatási változás múlhat rajta. (Az államban azért tartanak második fordulót két szenátusi hely megválasztásához, mert novemberben egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát. Az állam törvényei alapján így nem hirdettek nyertest.)

Ma a Fed pár vezetője is beszél, holnap pedig közzéteszik a legutóbbi ülésük jegyzőkönyvét.

Mi a korrekció oka?

Figyelembe véve az elmúlt hetek mozgását, a korrekció nem meglepő. Egyrészt meglehetősen erős volt az év végi rally, amivel a pozicionáltság és a hangulat magas szintekre emelkedett. Másrészt a ciklikus papírok oldalazásnak indultak, illetve a Russell 2000 mozgása is relatíve gyenge volt az S&P 500-hoz képest. A technikai gyengeség mellett gyakorlatilag bármi kiválthatta a korrekciót. Jelen esetben a georgiai választás és a vártnál jóval lassabb haladó oltások játszották a gyújtós szerepét írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja a tegnapi amerikai esés kapcsán.

Elérte 2015-ös csúcsát a CSI 300 kínai részvényindex. (Lásd a grafikont.)

Grafikon: A CSI 300 kínai részvényindex (Tradingview.com)Grafikon: A CSI 300 kínai részvényindex (Tradingview.com)

Meghosszabbodik a szenvedés

Átlépte a tízezret a járvány magyarországi áldozatainak száma, miközben csak 12 ezren kapták meg az oltás első adagját. Más európai országokban sem javul érdemben a helyzet, ezért inkább a lezárások szigorítása, hosszabbítása van napirenden. (Összefoglalónk itt.) Nagy-Britanniában tegnap este teljes, szigorú lezárást rendeltek el február közepéig.

Anglia belépett a harmadik teljes lezárásba, zárta az iskolákat, és utasította a lakosságot, hogy maradjanak otthon. Tisztviselők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a az egészségügyi rendszer három héten belül teljesen telítődhet betegekkel. Boris Johnson kormányfő nehéz hetekre figyelmeztetett, és bejelentette a vírus által leginkább veszélyeztetett 13,9 millió ember beoltásának tervét, mielőtt a korlátozások ismét enyhülhetnek. Eközben az EU gyógyszerhatósága közölte, hogy a Moderna oltásáról már szerdán meghozható a döntés írta a Bloomberg.com.

Javultak a Mol marzsai

A Mol decemberben 1,3 dollár/hordó finomítói és 432 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Ezek a marzsok 1,3 dollár/hordó, illetve 387 euró/tonna voltak a tavalyi év negyedik negyedévében. A tavalyi év átlaga 2,8 dollár/hordó és 384 euró/tonna volt. Véleményünk: A Mol marzsai tehát javulást mutattak decemberben, ami jó hír a cég részvényeire nézve írta az Erste Befektetési.

Autóipari házasság, elektromos sikerek

A Peugeot és a Fiat-Chrysler részvényesei rábólintottak a két vállalat összeolvadására a KBC Equitas szerint.

Így a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre Stellantis néven. Az új társaság vezérigazgatója Carlos Tavares, a Peugeot jelenlegi vezetője lesz, aki jelezte, hogy hamarosan közzétehetik az ügylet zárásának időpontját. Miután erős kiszállítási adatokat tettek közzé az elektromos járműgyártók, tegnap az árfolyamuk szépen emelkedett. A Tesla 3,4 százalékkal került feljebb, a kínai Nio és a Li Auto tíz százalék körüli mértékben hasított.

Hova tűnt Jack Ma?

Az Alibaba alapítója, Jack Ma az elmúlt két hónapban eltűnt a nyilvánosság elől, ami spekulációkat indított el a milliárdos hollétéről – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Kína leggazdagabb embere október végén volt látható utoljára a nyilvánosság előtt, amikor beszédében bírálta a kínai felügyelő és szabályozói hatóságokat. Később azok felfüggesztették az Alibaba által is tulajdonolt Ant Group 37 milliárd dolláros IPO-ját. Jack Ma saját TV-műsorának döntőjében sem jelent meg, ahol zsűritagként szerepelt.

Az Alibaba részvénye tegnap is és ma is 2-2 százalékot esett.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Friss
hírlevél