6p

Bizonytalanok a tőzsdék, szerény esést látunk a németeknél és Budapesten is. Főleg az amerikai szenátusi választásra várnak, de a Fed is szerepelni fog. A londoni tőzsde az újabb szigorú karantén ellenére is emelkedik. De hová tűnt Jack Ma?

Bár tegnap az év első tőzsdenapja optimizmussal kezdődött Európában, az amerikai indexek jelentős, mintegy másfél százalékos eséssel végeztek. Ma szomorkás a hangulat, délelőtt Európában szerény pluszokkal indult a nap, de aztán szerény mínuszokra váltott. Jelenleg Frankfurt és Párizs 0,2 százalékkal esik, London hasonló mértékben emelkedik. Az amerikai határidős indexek szerény pluszban vannak.

Itthon a BUX index is 0,2-0,3 százalékkal esik, az OTP 0,3, a Mol 0,5, a Richter 0,1 százalékkal süllyedt eddig. A Telekom 0,7, a Masterplast öt százalékkal drágul. A forint kissé gyengül, 361,30 az euró. A dollár is gyengül valamelyest, a legtöbb árupiaci termék, mint az arany, ezüst, réz, olaj, mérsékelt pluszban van. Az OPEC+ tegnapi ülése kevéssé befolyásolta az olajat, bár tegnap este 1-2 százalékos esést okozott.

A kriptodevizák kissé megpihentek a nagy újévi vágta után, ma magas szinten stagnálni látszanak. (A bitcoin 31 ezer, ether ezer dollár körül.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A piacok főleg a mai szenátusi választásra várnak, Georgia államban dől el, melyik párt adja majd a többséget a “felsőházban”. A harc szoros, a tét nagy, még globálisan is. Számos amerikai reform, gazdaságélénkítési program és adóztatási változás múlhat rajta. (Az államban azért tartanak második fordulót két szenátusi hely megválasztásához, mert novemberben egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát. Az állam törvényei alapján így nem hirdettek nyertest.)

Ma a Fed pár vezetője is beszél, holnap pedig közzéteszik a legutóbbi ülésük jegyzőkönyvét.

Mi a korrekció oka?

Figyelembe véve az elmúlt hetek mozgását, a korrekció nem meglepő. Egyrészt meglehetősen erős volt az év végi rally, amivel a pozicionáltság és a hangulat magas szintekre emelkedett. Másrészt a ciklikus papírok oldalazásnak indultak, illetve a Russell 2000 mozgása is relatíve gyenge volt az S&P 500-hoz képest. A technikai gyengeség mellett gyakorlatilag bármi kiválthatta a korrekciót. Jelen esetben a georgiai választás és a vártnál jóval lassabb haladó oltások játszották a gyújtós szerepét írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja a tegnapi amerikai esés kapcsán.

Elérte 2015-ös csúcsát a CSI 300 kínai részvényindex. (Lásd a grafikont.)

Grafikon: A CSI 300 kínai részvényindex (Tradingview.com)
Grafikon: A CSI 300 kínai részvényindex (Tradingview.com)

Meghosszabbodik a szenvedés

Átlépte a tízezret a járvány magyarországi áldozatainak száma, miközben csak 12 ezren kapták meg az oltás első adagját. Más európai országokban sem javul érdemben a helyzet, ezért inkább a lezárások szigorítása, hosszabbítása van napirenden. (Összefoglalónk itt.) Nagy-Britanniában tegnap este teljes, szigorú lezárást rendeltek el február közepéig.

Anglia belépett a harmadik teljes lezárásba, zárta az iskolákat, és utasította a lakosságot, hogy maradjanak otthon. Tisztviselők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a az egészségügyi rendszer három héten belül teljesen telítődhet betegekkel. Boris Johnson kormányfő nehéz hetekre figyelmeztetett, és bejelentette a vírus által leginkább veszélyeztetett 13,9 millió ember beoltásának tervét, mielőtt a korlátozások ismét enyhülhetnek. Eközben az EU gyógyszerhatósága közölte, hogy a Moderna oltásáról már szerdán meghozható a döntés írta a Bloomberg.com.

Javultak a Mol marzsai

A Mol decemberben 1,3 dollár/hordó finomítói és 432 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Ezek a marzsok 1,3 dollár/hordó, illetve 387 euró/tonna voltak a tavalyi év negyedik negyedévében. A tavalyi év átlaga 2,8 dollár/hordó és 384 euró/tonna volt. Véleményünk: A Mol marzsai tehát javulást mutattak decemberben, ami jó hír a cég részvényeire nézve írta az Erste Befektetési.

Autóipari házasság, elektromos sikerek

A Peugeot és a Fiat-Chrysler részvényesei rábólintottak a két vállalat összeolvadására a KBC Equitas szerint.

Így a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre Stellantis néven. Az új társaság vezérigazgatója Carlos Tavares, a Peugeot jelenlegi vezetője lesz, aki jelezte, hogy hamarosan közzétehetik az ügylet zárásának időpontját. Miután erős kiszállítási adatokat tettek közzé az elektromos járműgyártók, tegnap az árfolyamuk szépen emelkedett. A Tesla 3,4 százalékkal került feljebb, a kínai Nio és a Li Auto tíz százalék körüli mértékben hasított.

Hova tűnt Jack Ma?

Az Alibaba alapítója, Jack Ma az elmúlt két hónapban eltűnt a nyilvánosság elől, ami spekulációkat indított el a milliárdos hollétéről – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Kína leggazdagabb embere október végén volt látható utoljára a nyilvánosság előtt, amikor beszédében bírálta a kínai felügyelő és szabályozói hatóságokat. Később azok felfüggesztették az Alibaba által is tulajdonolt Ant Group 37 milliárd dolláros IPO-ját. Jack Ma saját TV-műsorának döntőjében sem jelent meg, ahol zsűritagként szerepelt.

Az Alibaba részvénye tegnap is és ma is 2-2 százalékot esett.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14300 14255 14435 -0,35% 14295 14300 2 734 196 200 HUF 2023-11-30 12:22:03
MOL 2774 2768 2780 -0,22% 2772 2774 388 371 130 HUF 2023-11-30 12:18:05
MTELEKOM 602 599 604 -0,17% 601 602 133 085 230 HUF 2023-11-30 12:19:27
RICHTER 8650 8585 8650 +0,70% 8645 8650 274 808 915 HUF 2023-11-30 12:22:03
OPUS 385 374 385 +2,12% 383 385 144 875 960 HUF 2023-11-30 12:21:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Sűrű hetük lesz a részvényeseknek, itt az új kriptós őrület
Eidenpenz József | 2023. november 28. 12:37
A tőzsdék teljesítménye szerény, több fontos makroadat és más esemény előtt kivárás tapasztalható. A BUX hirtelen megtáltosodott, a három nagy papírunk kéz a kézben emelkedik. A forint kissé gyengült, de nem tud elszakadni a 380 forintos szinttől az euró. Megszületett minden idők leggyorsabban növekvő blokklánca.
Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG