TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az elszomorító múlt hét után hétfőn szép zöldbe borultak a tőzsdék. A BUX az egyik legjobb index, a forint is viszonylag stabil. Az egy hónapra szóló lezárásokat az egyik nagybank szerint februárig meghosszabbíthatják majd. Az október még jó volt a gazdaságban, de az utolsó negyedév pocsék lehet a lezárások miatt. Megjött az elektromosautó-parancs a kínai pártközpontból.

Miután a múlt héten akkorát estek a főbb tőzsdeindexek, amekkorát március óta nem jegyeztek fel egyik héten sem, ma megjavult a hangulat. Európa zöldbe borult, a német index 1,6, a párizsi mutató 1,4, a londoni 0,8 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek is több mint egy százalékos emelkedést mutatnak, Varsóban pedig két százalék az index javulása.

Budapesten még jobb a helyzet, 2,4 százalékos pluszban van a BUX és átlépte a 33 ezer pontos határt. Az OTP 3,3 százalékkal megy, ezzel 10 120-ra érkezett. A Richter és a Mol 1,1, a Magyar Telekom 1,2 százalékos pluszban van. Az AutoWallis 2,4 százalékkal emelkedik számainak közzététele után.

Több autót adott el az AutoWallis

A forint kissé gyengült, 366,70 az euró, 30 fillérrel magasabb a péntek estinél. A dollár a nemzetközi piacon enyhe pluszban van, 0,4 százalékkal drágul az arany, 1,6 százalékkal az ezüst.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Visszatért a növekedés a harmadik negyedévre az AutoWallis belföldi üzletágában, 19 százalékkal több új gépjárművet értékesítettek itthon. A nemzetközi piacokon ennél is jobb teljesítmény volt tapasztalható, 27 százalékkal több új jármű talált gazdára jelentette be a társaság. Ez a koronavírus miatti visszaesés ellenére az azt megelőző időszak növekedési dinamikáját közelíti, és az idei évben végrehajtott üzletfejlesztések és akvizíciók hatása nélkül is növekedést mutat.

Táblázat: Az AutoWallis eladásai 2020 első három negyedévében Táblázat: Az AutoWallis eladásai 2020 első három negyedévében

Amerika holnap választ

Joe Biden, a demokraták jelöltje vezet Donald Trump elnök előtt a vasárnap közzétett közvélemény-kutatások szerint. Országosan is és a kulcsfontosságú, úgynevezett csatatér-államokban is. Bár egyes fontos tagállamokban a verseny továbbra is rendkívül szoros – írta a Bloomberg.com hírlevele.

A Wall Streeten eközben terjed az a gondolat, hogy egy Biden-elnökség kedvező (bullish) lenne a tőzsde számára, bár vannak fenntartások. (Például Biden adóemelési tervei miatt a tőzsdére nézve eddig inkább kedvezőtlen forgatókönyvként értékelték az eshetőséget.)

A nyerési esélyek

A hajrában is tartja Joe Biden demokrata kihívó jelentős előnyét a KBC Equitas szerint.

A FiveThirtyEight becslése szerint például 89 százalék Biden győzelmi esélye, és az oddsok alig változtak az elmúlt két hétben. A RealClearPolitics felmérései alapján Biden előnye országos szinten 7,2 százalékos, amely azért csökkenést mutatott az elmúlt két hétben, és az oldal szorosabb választásra számít, náluk 64,5 százalék Biden győzelmi esélye.

Európa otthon ül

Európa ismét bezárkózik, Boris Johnson brit miniszterelnök is kihirdette Anglia otthonmaradásának rendjét. Ezzel párhuzamosan megpróbálja elhárítani a saját pártjából is fenyegető lázadást azzal, hogy megnyugtatja őket, csak négy hétig szándékozik a lezárásokat életben tartani. Ausztria Németországhoz hasonló intézkedéseket léptetett életbe, mivel a korábbi célzott intézkedések nem fékezték meg a Covid-19 fertőzéseket. Svájc egyelőre nem döntött új lezárásról, még úgy is, hogy a fertőzési arány meghaladja a szomszédos Franciaországban és Németországban tapasztalhatóakat.

(A magyarországi járványstatisztikákat itt olvashatja, az európai gazdaság kilátásairól pedig itt írtunk.)

A gazdaság jó. Volt.

A koronavírus-járvány ellenére a német ipar jól teljesít. Az IHS Markit intézet szerint a beszerzési menedzserindex 1,8 ponttal 58,2 pontra emelkedett októberben.

A barométer a legmagasabb szinten van 2018 márciusa óta, és jóval meghaladja az 50-es határt, amelyl növekedést jelez írja az N-Tv.de. A vállalatok a megrendelések legnagyobb növekedését regisztrálták a felmérés 1996-os kezdete óta. A feldolgozóipar továbbra is gyors felpattanást mutat, kevésbé pozitív azonban az üzleti kilátások mutatójának csökkenése. Ez annak a jele is lehet, hogy a növekedés hamarosan ismét lassulhat mondta az intézet közgazdásza.

Egy helyett három hónap lezárás Európában?

Ez volt a múlt, tehetjük hozzá. Ami a jelent és a jövőt illeti, a Goldman Sachs durván csökkentette Európa negyedik negyedéves gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseit, mivel a vírus tervedése miatt a fontosabb országok részleges országos korlátozásokat jelentettek be novemberre.

Maszk, lezárás, Európa (Pixabay.com) Maszk, lezárás, Európa (Pixabay.com)

Az amerikai befektetési bank most már az euróövezet bruttó hazai termékének (reál-GDP) 2,3 százalékos csökkenését várja a negyedik negyedévben. Ami nagy fordulat a korábbi, 2,2 százalékos növekedés-előrejelzéshez képest. Az Egyesült Királyság GDP-prognózisát pedig mínusz 2,4 százalékra csökkentette a korábban várt 3,6 százalékos bővülésről. Előretekintve feltételezzük, hogy az új korlátozások három hónapig fognak tartani, mielőtt februárban fokozatosan visszavonnák azokat – írták a Goldman Sachs közgazdászai az ügyfeleiknek.

A Richter és a Vraylar

Közben zajlik a gyorsjelentési szezon is, ami alapvetően jó eredményeket hoz, inkább negatív reakciókkal – írja az Erste Befektetési Zrt.

Ez alól kivétel volt a pénteken jelentő AbbVie. Több dolgot is megtudtunk. Ilyen például a Richter számára nagyon fontos Vraylar értékesítés, ami 358 millió dollár lett a július-szeptemberi időszakban az előző negyedévi 343 millió dollárral szemben. Igaz, a negyedéves növekedés alacsony volt a járvány miatt, de még így is 50 százalék körül alakul az értékesítés. Ez az eredmény 19-20 milliárd forintot hozhatott a harmadik negyedévben a Richternek a konyhára.

Megint szakad az olaj

Az olaj ma is szakad, három százalékos mínuszban van és öt hónapos mélypontra süllyedt. A fő okokként jelölik meg, hogy a líbiai kőolajtermelés folyamatosan növekedett az utóbbi időben, ami egybeesett az új lezárási intézkedésekkel Európában. A csökkenő kereslet és a növekvő kínálat kettős ütése a múlt héten már mintegy tíz százalékos áresést eredményezett.

A líbiai termelés fellendülésének üteme továbbra is meglepi a kereskedőket, és fejfájást okoz az OPEC+ szövetség számára a Bloomberg szerint.

A halászati jogokon civódnak a britek

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió tisztviselői annak jeleként, hogy a mindkét fél által elfogadott november közepi határidőig megállapodást szeretnének kötni, kompromisszumot hoztak tető alá abban a kérdésben, hogy az uniós hajók milyen hozzáféréssel rendelkeznek az Egyesült Királyság halászati ​​vizein. Bár a halászat a gazdaságaiknak csak egy csekély részét teszi ki, fontos politikai jelentősége van az Egyesült Királyság és Franciaország számára.

Megjött az elektromosautó-parancs

Az úgynevezett újenergia-autók (NEV, new energy vehicle) értékesítése Kínában, a világ legnagyobb autópiacán 2025-re az összes új autó eladásának 20 százalékára ugrik a mostani mindössze öt százalékról – írta a Reuters az Állami Tanácsra hivatkozva. A NEV-ek közé tartoznak az elektromos akkumulátoros, az elektromos hibrid és a hidrogén-üzemanyagcellás járművek. Az iparág arra számít, hogy Kína körülbelül 1,1 millió NEV-et ad el ebben az évben.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél