<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elemzők sorra korrigálják lefelé GDP-előrejelzésüket a második hullám nyomán elrendelt korlátozások miatt. A mostani zuhanás ugyanakkor kisebb lehet, mint az első hullám idején.

A Financial Times (FT) által megkérdezett szakértők szerint az eurózóna gazdasága a korábban jelzettnél nagyobb mértékben, 2,3 százalékkal zuhanhat a negyedik negyedévben az elmúlt hetekben Németországban, Franciaországban és más országokban bejelentett részleges vagy teljes karanténok miatt.

Karantén ellenes tüntetők csapnak össze rendőrökkel a Piazza Campo dei Fiorin Rómában 2020. október 31-én. EPA/ANGELO CARCONI
Karantén ellenes tüntetők csapnak össze rendőrökkel a Piazza Campo dei Fiorin Rómában 2020. október 31-én. EPA/ANGELO CARCONI

Az FT, amely összesen 18 közgazdászt kérdezett meg vezető bankoknál és gazdaságkutató intézeteknél, azt jósolja, hogy egy kivételével az eurózóna összes gazdasága zsugorodni fog az utolsó három hónapban. A legtöbb európai országban korábban még növekedést jeleztek előre év végére, a harmadik negyedévben pedig – a nyári lazítások miatt – még rekordmértékű,12,7 százalékos visszapattanást könyvelhettek el.

Bár a feldolgozóipar kilátásai még relatív jók maradtak, az annál sokkal nagyobb szolgáltató szektorban, amelyet közvetlenül érintenek az új korlátozások, visszaesés várható. Ez pedig valószínűleg ismét negatív tartományba húzza majd az eurózóna gazdaságát

- véli Christian Keller, a Barclays vezető közgazdásza.

Karantén light Európában  

Mint arról mi is beszámoltunk, Németországban novemberben bezárják a bárokat, klubokat, diszkókat, kocsmákat és hasonló vendéglátóhelyeket, betiltják a rendezvényeket, és turisztika célú szállásfoglalást, valamint szigorítják az üzletek nyitva tartását is.

Franciaországban múlt péntektől december elsejéig van érvényben általános karantén.

Az éttermek, bárok és a nem létszükségleti termékeket árusító üzletek, valamint a sportlétesítmények, a színházak, a mozik, a múzeumok bezártak,

de az élelmiszerboltok, a piacok és barkácsboltok nyitva tarthatnak.

A lakhelyet csak indokolt esetben és meghatározott körzetben lehet elhagyni. Ugyanakkor aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák nem zárnak be és az idősotthonok és a kórházi betegek is látogathatók, valamint a parkokban és a tengerpartokon is engedélyezett a levegőzés.

Angliában – amely nem az eurózóna tagja - csütörtöktől szintén csaknem teljes zárlat lép életbe: kijárási korlátozás jön, minden, ami nem létfontosságú üzlet, bezár.

Lesz visszaesés, de kisebb 

Igaz, a szigorítások általában kevésbé drasztikusak, mint tavasszal, a járvány első hulláma idején,

ráadásul a cégek most már felkészültebbek a rendkívüli helyzetre: van már tapasztalatuk abban, hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot.

A feldolgozóipar ellátási láncai például relatív sértetlenek maradtak, az export pedig növekszik.

Emiatt elemzők várakozása szerint a negyedik negyedéves visszaesés kisebb lesz, mint az első félévben, amikor 15 százalékkal zuhant az eurózóna GDP-je.

A francia kormány például feleakkora – 30 helyett 15 százalékos – visszaesésre számít a mostani zárlat idején a gazdasági aktivitást tekintve, mint a tavaszi karantén idején.

(A német és a francia gazdaság jelenlegi állapotával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen – a harmadik negyedéves számok a vártnál jobbak lettek.)

Ami az aktuális járványhelyzetet illeti, Európában a legtöbben, csaknem 47 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírussal összefüggésben; Olaszországban 39 ezer, Franciaországban 37 ezer, Spanyolországban 36 ezer áldozatot regisztráltak. A különutas Svédországban 5938-an hunytak el, Magyarországon 1889-re nőtt az elhunytak száma.

Globálisan 46,5 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. Közülük 1,2 millióan haltak meg,  több mint 31 millióan meggyógyultak.

Makro / Külgazdaság Százezrek kaptak tavaly orosz állampolgárságot
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 20:02
Tavaly 691 045 külföldi kapott orosz állampolgárságot - közölte az orosz belügyminisztérium sajtóközpontja.
Makro / Külgazdaság Ukrajna lemondhat a vadászgépekről? - A britek és Amerika is kosarat adott
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:41
A keddi nap legfontosabb eseményei.
Makro / Külgazdaság Sötét hajók a tengeren: mégsem Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2023. január 31. 19:24
Már több mint négy hónap eltelt a Nyugat-Európát Oroszországgal összekötő gázvezeték felrobbantása óta, de továbbra sincs egyértelmű bizonyíték Moszkva bűnösségére. A nyomozás állásával kapcsolatban nagy a csend, két azonosítatlan hajó pedig tovább fokozza a rejtélyt. Nagyító rovatunkban ezúttal az elmúlt évek legsúlyosabb, európai infrastruktúra elleni támadását nézzük meg közelebbről.         
Makro / Külgazdaság Eldőlt: előrehozott választást tartanak ősszel egy szomszédos országban
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 19:09
Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előrehozott parlamenti választások időpontját.
Makro / Külgazdaság Nemet mondott Nagy-Britannia Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 16:43
 Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Van baj: recesszióba süllyedt Csehország
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:48
A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Nagyhatalmak közt őrlődve – a szigetország számára nagy a tét
Káncz Csaba | 2023. január 31. 15:31
Japán csatlakozott a Kínával szembeni amerikai chip-korlátozásokhoz. Az ország a növekvő geopolitikai feszültségeket a gazdasági érdekeivel próbálja egyensúlyba hozni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többen is kilépnek a Nemzetközi Újságíró Szövetségből
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:29
Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró Szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó "erkölcsileg romboló" tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg - közölte a finn tagság kedden.
Makro / Külgazdaság Ukrán háború: vörös vonalak átlépésre buzdít a litván elnök
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 14:06
A litván elnök szerint a Nyugatnak át kellene lépnie bizonyos "vörös vonalakat", és harci repülőgépeket kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátani.
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 13:51
A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG