TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pénteken tették közzé a harmadik negyedévre vonatkozó első becsléseket s német és a francia GDP-re is, amelyek a vártnál erősebb növekedésről tanúskodtak. Ezen a napon erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a korábbinál nagyobb visszaesést várnak. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a lemaradásunk idén nem csökken, hanem növekszik a centrumhoz képest.

Meglepően jó német és francia adat jött

Németországban a harmadik negyedéves GDP 8,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, a háztartások nagyobb fogyasztásának, az export erőteljes növekedésének és a feldolgozóipar pozitív aktivitásának köszönhetően - közölte az ország statisztikai hivatala, a Destatis. A közölt adat határozottan kedvezőbb, mint az előzetes elemzői várakozás, amely 7,3 százalékos ugrásról szólt. Ha éves bázison nézzük a friss adatokat, azok szintén a konszenzusnál jobbak voltak, hiszen a várt 5,2 százalékos visszaesés helyett 4,1 százalék lett a csökkenés. A problémát az okozza, hogy a német gazdaság a második negyedévében nagyon súlyos visszaesést szenvedett el, akkor a GDP 9,8 százalékkal csökkent.

Az éves számokat persze az utolsó három hónap befolyásolni fogja, és a járvány második hulláma miatt elrendelt szabályok vélhetőleg negatív hatással lesznek a GDP-re. A szakértők a friss adatokat kommentálva hasonló véleményen vannak, szerintük is enyhén csökkenhet a gazdasági aktivitás a negyedik negyedévben.

Némi borút jelent, hogy a GDP ugyan bővült, részben a fogyasztás élénkülése miatt, Destatis szintén pénteken publikált számai szerint azonban a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 2,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A statisztikai hivatal azt közölte, hogy az élelmiszerek, italok és dohányáruk kiskereskedelme 6,8 százalékkal nőtt, de a textil-, ruházati cikkek, cipők és bőráruk értékesítése 7,3 százalékkal csökkent.

Hasonló pozitív folyamatok zajlottak Franciaországban, az ország GDP-je 18,2 százalékkal nőtt július és szeptember között negyedéves bázison, derült ki az ország statisztikai hivatala, az Insee előzetes adataiból. Franciaország GDP-je - Európában az egyik legnagyobb mértékben - 13,7 százalékkal csökkent a második negyedév során. Itt egyébként hasonlóak az aggodalmak, mint az EU többi országában, a koronavírus-járvány második hulláma ugyanis várhatóan visszafogja majd az utolsó negyedévben a GDP-t.

Javulást várnak Berlinben, visszafogott prognózis Vargától

A német kormány egyébként pénteken frissítette a gazdasági előrejelzését is. Eszerint az idei évre a korábbi 5,8 százalékhoz képest kisebb, 5,5 százalékos recessziót várnak. Ez ugyan történelmi zuhanás, hiszen a második világháború óta nem tapasztalt mértékű, ám számos más uniós állam prognózisával összevetve viszonylag jónak számít.

Sajnos az említett EU-s országok között van Magyarország is, Varga Mihály pénteken a Hungarian Business Leaders Forum konferenciáján erősítette meg azt a korábban már ismertetett prognózist, hogy idén 6-6,5 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék. Mindez azt jelenti, hogy a centrumhoz képest a magyar gazdaság nemhogy felzárkózni nem tud, de idén nőhet a lemaradásunk.

Pedig a kormány és különösen a jegybank vezetői számára fontos sarokkőnek számít az úgynevezett növekedési többlet. Eszerint ciklustól függetlenül két százalékkal nagyobb bővülést – vagy recesszió esetén kisebb visszaesést – kellene produkálni. Ez azonban figyelembe véve az előrejelzéseket idén várhatóan nem sikerül.

Csak a csőd szélére került déliekkel tudunk versenyezni

Érdemes persze megjegyezni, hogy az Európai Unióban a centrum és a periféria között az utóbbi időben csak annak köszönhetően csökkent a különbség, hogy a V4 országok erőteljes gazdasági növekedést értek el. Eközben viszont a déli államok, különösen Olaszország, Görögország, és Portugália gyenge teljesítményt nyújtott. A prognózisok egyébként arról szólnak, hogy utóbbit rövid időn belül mind a négy közép-európai ország gazdasága túl fogja szárnyalni.

Éppen a fentiek miatt az sem véletlen egyébként, hogy az EU gazdasági gigacsomagja, az újjáépítési alap két legnagyobb kedvezményezettje Spanyolország és Olaszország lesz. A két nagy lélekszámú gazdaság dinamizálása nem csak a helyi lakosság, de a fejlettebb északi államok számára is komoly előnyökkel járna. Ez pedig várhatóan a német gazdasághoz nagyon erősen kötődő magyar gazdaság számára is kézzelfogható előnyökkel járna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél