TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Úgy tűnik, a nyár végi optimista hangulatban a befektetők olyan dolognak tartják az ősszel esedékes amerikai elnökválasztást, amivel ráérnek majd a következő hónapokban foglalkozni. Pedig egy, a napokban publikált felmérés szerint az elemzők és részvénystratégák egyértelműen Trump bukásával számolnak.

A koronavírus-járványt megelőzően az elemzők többsége piaci szempontból egyértelműen a novemberi amerikai elnökválasztást tartotta a legfontosabb idei eseménynek. Sőt, annak ellenére a komoly kockázatokkal járó történések listájának dobogójára tették, hogy korábban úgy tűnt, csak valami meglepő fordulat akadályozhatja meg a regnáló elnököt, Donald Trumpot abban, hogy esélyesként szálljon ringbe. Más kérdés, hogy akkor a demokraták oldalán nagyon sok volt a kérdőjel, hiszen egyáltalán nem volt biztos, hogy Joe Biden lesz a jelöltjük. A szocialista jelzővel illetetett Bernie Sanderstől az üzleti szféra egységesen tartott, hiszen az ő esetleges győzelme szinte biztosan mély változásokat indukált volna, a szegénységben élők helyzetének javításához például a kivételezett helyzetben lévő szupergazdagoknak és a nagyvállalatoknak a mostaninál sokkal nagyobb mértékben kellett volna hozzájárulniuk.

Az élet tavasszal egy teljesen váratlan fordulatot hozott, a koronavírus-járvány ugyanis világszerte nagyon komoly gazdasági visszaesést okozott, ráadásul az amerikai kormányzat által sokáig félvállról vett fenyegetés rekordszámú megbetegedéssel és halálos áldozattal járt. Az emberi és anyagi áldozatok pedig nagyon sok szavazót elbizonytalanítottak, így a közvéleménykutatások most egyértelműen demokrata győzelmet várnak. Ez azonban a befektetők körében már nem annyira rémisztő, ami annak köszönhető, hogy végül Sanders visszalépett a kandidálástól, és a demokraták elnökjelöltje Joe Biden lett.

Joe Biden a tőzsdék számára is emészthető jelölt (Fotó: EPA/TRACIE VAN AUKEN) Joe Biden a tőzsdék számára is emészthető jelölt (Fotó: EPA/TRACIE VAN AUKEN)

A héten publikált adatok szerint a CNBC által megkérdezett tőzsdei stratégák nagy többsége Joe Biden demokratikus jelölt győzelmét várja a novemberi elnökválasztáson. Azzal kapcsolatban viszont a pénzügy szakértők erősen megosztottak, hogy ha visszaszerzik a demokraták az Egyesült Államok elnöki posztját, az mit jelent a részvénypiacok számára.

A felmérés során 20 nagy befektetési bank szakértőjét kérdezték, és 14 közülük úgy látja, hogy Donald Trump nem kap még egy ciklust. A stratégák fele szerint a voksolást követően az év végéig a tőzsdeindexek csökkenni fognak. Bár a pesszimisták között értelemszerűen többségben voltak a Biden győzelmét valószínűsítők, ám volt olyan is, aki minden szempontból meglepetést vár, vagyis egy olyan kombinációt, hogy Trump nyer, de a tőzsdék elhasalnak. A maradék 10 elemző is megosztott volt, hiszen a megkérdezettek fele szerint a választás után komoly emelkedés jön majd, de hasonló arányban voltak olyanok, akik azzal számolnak, hogy a piacok az év végén sávoznak majd, vagyis szerintük nem lesz nagyon komoly elmozdulás sem fel, sem le.

Ha esés jön, az sem lesz összeomlás

A fent említett, visszaesést váró elemzők döntő többsége (10-ből 8-an) inkább korrekciót vár, mint komoly zuhanást, hiszen úgy vélték, hogy 5 százalékot nem fogja meghaladni az S&P 500-as index csökkenése. Csupán ketten – egyébként megosztva Biden és Trump győzelmére is tippelve - vélekedtek úgy, hogy jelentős mértékű, 10 százalék feletti zuhanást várnak.

Biden győzelme esetében egyébként a demokraták adópolitikája az, amitől az elemzők némileg tartanak. Tény, hogy a Trump által bevezetett adózási módosítások a nagy pénzek felett diszponálóknak kedveztek, hiszen a szupergazdagok és a nagy multik is kedvezményeket kaptak. Ugyanakkor az is kérdéses, hogy a szenátusban hogyan alakulnak majd az erőviszonyok. Ott jelenleg ugyanis republikánus többség van, és csak a képviselői helyek egy részéről fognak idén a szavazópolgárok dönteni. A felsőházba minden állam két képviselőt delegál, ami azt jelenti, hogy még a mostani helyzetben, amikor sokan elfordultak az elnöktől és a republikánusoktól, sem egyértelmű, a demokraták térhódítása. Ha pedig a republikánusok meg tudják a szenátust, akkor Bidennek sokkal nehezebb dolga lesz az adószabályok és a kulcsok esetleges változtatásakor. Vannak persze olyanok, akik minden területen demokrata előretörést várnak, igaz ők többségükben a tőzsde gyengülését valószínűsítik.

Csúcson az S&P 500-as, hol lesz az elnökválasztás után? Csúcson az S&P 500-as, hol lesz az elnökválasztás után?

A Biden győzelmét és további piaci fellendülést előre jelző szakértők egyébként azzal indokolják a feltételezésüket, hogy a demokraták terveiben számos olyan elem van, ami komoly lökést adhat a gazdaság egyes területeinek. Így például az egészségügy fejlesztése, a megújuló energia támogatása és várható infrastrukturális beruházások ellensúlyozhatják a befektetők előzetes félelmeit.

Trumptól sem várnának csodát

Az elemzőket megkérdezték, hogy mi lenne a piaci reakció, ha egy fordulat révén Donald Trump nyerné az elnökválasztást. Érdekesség, hogy miközben Trump szeret a tőzsdék egyfajta vezérének képében tetszelegni, a szakértők többsége szerint az sem járna kirobbanó növekedéssel. Igaz a válaszadók fele azért mérsékelt emelkedést valószínűsítene ebben az esetben.

A mostani elnök kapcsán a startégáknak jellemzően azért vannak problémáik, mert szerintük az elnök folytatná a kereskedelmi háborút, ami nem tesz jót a gazdaságnak. De fenntartásaik vannak Trump migrációs politikájával szemben is, amely szinten visszafoghatja az amerikai gazdaság teljesítményét.

Jellemző vélemény volt, hogy a piacok számára fontos lenne, hogy a választások eredménye egyértelmű legyen, ne lehessen azt megkérdőjelezni, mert az abból adódó bizonytalanság lenne a legrosszabb. Emlékeztettek arra, hogy 2000-ben például George W. Bush és Al Gore között már-már patthelyzet alakult ki, Floridában pedig újra is számolták a szavazatokat, és a legfelsőbb bíróság döntése mondta ki a végső szót. Miután a faji kérdések miatt egyébként is megosztott az amerikai társadalom, egy esetleges eldöntetlen elnökválasztás lenne a piacok számára a legrosszabb forgatókönyv.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
hírlevél