Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A héten hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett Joe Biden. Eddig kampány nélkül is utcahosszal vezetett Donald Trump előtt, akinek kezdetben betett a vírusválság, valamint a tüntetés- és zavargássorozat. Az amerikai elnök azonban kezdi ledolgozni hátrányát a fokozódó erőszak láttán az emberek rendre vágynak.

Jelentősen csökkent Joe Biden előnye Donald Trumppal szemben a Fehér Házért folyó versenyfutásban a CNN legújabb felmérése szerint.

Donald Trump sajtótájékoztatója a Fehér Házban Washingtonban 2020. augusztus 13-án. EPA/Oliver ContrerasDonald Trump sajtótájékoztatója a Fehér Házban Washingtonban 2020. augusztus 13-án. EPA/Oliver Contreras

Jön fel, mint a talajvíz 

Bident, akit kedden hivatalosan is elnökjelöltté választottak a demokraták virtuális konvencióján, valamint alelnökjelöltjét, Kamala Harris kaliforniai szenátort a regisztrált szavazók 50, a jelenlegi amerikai elnököt és alelnökét, Mike Pence-t pedig 46 százaléka támogatja.

A demokratapárti elnökjelölt előnye tehát négy százalékpont, ami épp hibahatáron belül van. Júniusban Biden előnye még 10-15 százalék volt a republikánus politikussal szemben.

A mostani közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy 15 úgynevezett billegő államban Barack Obama egykori alelnökének az előnye mindössze egy százalék.

Ezek azok az államok, ahol általában szoros a verseny a mindenkori republikánus és demokratapárti jelölt között. 2016-ban 10 ilyen államban nyert Trump, míg akkori riválisa, Hillary Clinton mindössze ötben győzött.

A legnagyobb elmozdulás a férfiak, a 35-64 év közöttiek és a függetlenek körében figyelhető meg.

Míg a férfiak közül júniusban körülbelül ugyanannyian támogatták Trumpot, mint Bident, most már 56 százalékuk szavazna a jelenlegi elnökre, és mindössze 40 százalékuk a kihívójára.

A 35-64 év közöttiek két hónapja még Biden felé húztak, most viszont már inkább Trumpot kedvelik. A függetlenek körében pedig 11-ről egyre csökkent a demokratapárti jelölt előnye a jelenlegi elnökkel szemben.

Trump jelentősen, 76-ról 85 százalékra növelte támogatottságát a konzervatívok körében is. Igaz, a felmérés szerint hívei nagyobb arányban gondolhatják meg magukat a novemberi választásig – 12 százalékuk teheti ezt –, mint Biden támogatói (hét százalék).

Érdekesség, hogy a Bidenre szavazók csaknem harmadának voksa valójában Trump-ellenes voks – tehát ezek a választók elsősorban azért szavaznak a demokratapárti jelöltre, hogy leváltsák az elnököt –, míg a Trump melletti szavazatoknak mindössze 13 százaléka Biden-ellenes voks.

A választás tehát inkább szól Trumpról, mint kihívójáról.

Összességében jelenleg a megkérdezettek 54 százaléka elégedetlen, 42 százaléka pedig elégedett az amerikai elnök ténykedésével. Június elején csupán 39 százalék volt az elégedettek aránya.

Mostani eredményével Trump megelőzi Jimmy Cartert (33 százalék) és George H. W. Busht (35 százalék), de jóval elmarad Barack Obama (48 százalék), George W. Bush (49 százalék), Bill Clinton (53 százalék) és Ronald Reagan (54 százalék) anno ugyanebben az időszakban feljegyzett elégedettségi mutatójától.

Min dől el a választás?

Ami a választást befolyásoló témákat illeti, a választók minimum negyven százaléka véli úgy, hogy a gazdaság, a koronavírus, az egészségügy, a fegyverviselés és a faji relációk kérdése kiemelkedően fontos.

A CNN szerint a táborok között óriási különbségek vannak: a koronavírust a Biden-szavazók 70, a Trump-szavazók mindössze 24 százaléka tartja nagyon relevánsnak. A gazdaságot előbbiek 37, utóbbiak 57, a faji relációkat előbbiek 57, utóbbiak mindössze 22 százaléka sorolja ebbe a kategóriába.

A megkérdezettek szerint Biden jobban kezelné Trumpnál a faji egyenlőtlenséget, a koronavírust, az egészségügyet és a külpolitikát, de rosszabbul a gazdaságot.

Donald Trump nem kis részben a gazdasági sikereknek köszönhette, hogy népszerűségi indexe az elnöksége alatti legmagasabb szintre, 49 százalékra nőtt az idei év elején, és meghaladta az elutasítottsági mutatóját. Az amerikaiak kétharmada akkor úgy vélte, hogy újra fogják választani.

Tavasszal azonban megtépázta népszerűségét a koronavírus-válság, valamint a fekete bőrűek elleni rendőri brutalitás miatt kitört tüntetés- és zavargássorozat. Emiatt Biden még kampány nélkül is komoly előnyre tett szert vele szemben.

Most azonban – legalábbis a fenti felmérés alapján – megint fordulhat a kocka,

és nyílttá válhat a verseny az elnöki posztért. A valódi kampány pedig még csak most jön.

A változás egyik oka az lehet, hogy a tüntetések és zavargások, valamint a nagyvárosi erőszak fokozódása miatt növekszik az igény a rendre. Ez pedig egyértelműen kedvez Trumpnak.

Az elnökválasztásokat november 3-án tartják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
Makro / Külgazdaság Magyarország inkább megvárja az EU-s Facebook-törvényt
MTI | 2021. április 14. 08:36
Varga Judit nemrég nagy lendülettel állt bele a hazai közösségimédia-szabályozásba, de ezek szerint változott a terv és a tempó.
Makro / Külgazdaság Az EU nem ijedt meg a Janssen-vakcinától, magyarázatot kért az USA-tól az oltóanyag-szállítmányok késleltetése miatt
MTI | 2021. április 14. 07:42
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs bizonyíték az összefüggésre a vakcina és az amerikai vérrögképződéses esetek között.
Makro / Külgazdaság Egyre nő az oltakozási hajlandóság Nyugaton – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. április 14. 06:07
A nyugat- és dél-európai országokban a lakosság 60-75 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – a franciák kivételével –, az oltakozási kedv pedig jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. Magyarországon tavaly év vége óta egyenesen megugrott az oltakozási hajlandóság: ma már 60 százalék biztosan elfogadná a vakcinát. Ebben alighanem döntő szerepe van a rekordszintű halálozási hullámnak. Ugyanakkor egyelőre csak 40 százalék regisztrált.
Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
hírlevél
depositphotos