<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A héten hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett Joe Biden. Eddig kampány nélkül is utcahosszal vezetett Donald Trump előtt, akinek kezdetben betett a vírusválság, valamint a tüntetés- és zavargássorozat. Az amerikai elnök azonban kezdi ledolgozni hátrányát a fokozódó erőszak láttán az emberek rendre vágynak.

Jelentősen csökkent Joe Biden előnye Donald Trumppal szemben a Fehér Házért folyó versenyfutásban a CNN legújabb felmérése szerint.

Donald Trump sajtótájékoztatója a Fehér Házban Washingtonban 2020. augusztus 13-án. EPA/Oliver ContrerasDonald Trump sajtótájékoztatója a Fehér Házban Washingtonban 2020. augusztus 13-án. EPA/Oliver Contreras

Jön fel, mint a talajvíz 

Bident, akit kedden hivatalosan is elnökjelöltté választottak a demokraták virtuális konvencióján, valamint alelnökjelöltjét, Kamala Harris kaliforniai szenátort a regisztrált szavazók 50, a jelenlegi amerikai elnököt és alelnökét, Mike Pence-t pedig 46 százaléka támogatja.

A demokratapárti elnökjelölt előnye tehát négy százalékpont, ami épp hibahatáron belül van. Júniusban Biden előnye még 10-15 százalék volt a republikánus politikussal szemben.

A mostani közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy 15 úgynevezett billegő államban Barack Obama egykori alelnökének az előnye mindössze egy százalék.

Ezek azok az államok, ahol általában szoros a verseny a mindenkori republikánus és demokratapárti jelölt között. 2016-ban 10 ilyen államban nyert Trump, míg akkori riválisa, Hillary Clinton mindössze ötben győzött.

A legnagyobb elmozdulás a férfiak, a 35-64 év közöttiek és a függetlenek körében figyelhető meg.

Míg a férfiak közül júniusban körülbelül ugyanannyian támogatták Trumpot, mint Bident, most már 56 százalékuk szavazna a jelenlegi elnökre, és mindössze 40 százalékuk a kihívójára.

A 35-64 év közöttiek két hónapja még Biden felé húztak, most viszont már inkább Trumpot kedvelik. A függetlenek körében pedig 11-ről egyre csökkent a demokratapárti jelölt előnye a jelenlegi elnökkel szemben.

Trump jelentősen, 76-ról 85 százalékra növelte támogatottságát a konzervatívok körében is. Igaz, a felmérés szerint hívei nagyobb arányban gondolhatják meg magukat a novemberi választásig – 12 százalékuk teheti ezt –, mint Biden támogatói (hét százalék).

Érdekesség, hogy a Bidenre szavazók csaknem harmadának voksa valójában Trump-ellenes voks – tehát ezek a választók elsősorban azért szavaznak a demokratapárti jelöltre, hogy leváltsák az elnököt –, míg a Trump melletti szavazatoknak mindössze 13 százaléka Biden-ellenes voks.

A választás tehát inkább szól Trumpról, mint kihívójáról.

Összességében jelenleg a megkérdezettek 54 százaléka elégedetlen, 42 százaléka pedig elégedett az amerikai elnök ténykedésével. Június elején csupán 39 százalék volt az elégedettek aránya.

Mostani eredményével Trump megelőzi Jimmy Cartert (33 százalék) és George H. W. Busht (35 százalék), de jóval elmarad Barack Obama (48 százalék), George W. Bush (49 százalék), Bill Clinton (53 százalék) és Ronald Reagan (54 százalék) anno ugyanebben az időszakban feljegyzett elégedettségi mutatójától.

Min dől el a választás?

Ami a választást befolyásoló témákat illeti, a választók minimum negyven százaléka véli úgy, hogy a gazdaság, a koronavírus, az egészségügy, a fegyverviselés és a faji relációk kérdése kiemelkedően fontos.

A CNN szerint a táborok között óriási különbségek vannak: a koronavírust a Biden-szavazók 70, a Trump-szavazók mindössze 24 százaléka tartja nagyon relevánsnak. A gazdaságot előbbiek 37, utóbbiak 57, a faji relációkat előbbiek 57, utóbbiak mindössze 22 százaléka sorolja ebbe a kategóriába.

A megkérdezettek szerint Biden jobban kezelné Trumpnál a faji egyenlőtlenséget, a koronavírust, az egészségügyet és a külpolitikát, de rosszabbul a gazdaságot.

Donald Trump nem kis részben a gazdasági sikereknek köszönhette, hogy népszerűségi indexe az elnöksége alatti legmagasabb szintre, 49 százalékra nőtt az idei év elején, és meghaladta az elutasítottsági mutatóját. Az amerikaiak kétharmada akkor úgy vélte, hogy újra fogják választani.

Tavasszal azonban megtépázta népszerűségét a koronavírus-válság, valamint a fekete bőrűek elleni rendőri brutalitás miatt kitört tüntetés- és zavargássorozat. Emiatt Biden még kampány nélkül is komoly előnyre tett szert vele szemben.

Most azonban – legalábbis a fenti felmérés alapján – megint fordulhat a kocka,

és nyílttá válhat a verseny az elnöki posztért. A valódi kampány pedig még csak most jön.

A változás egyik oka az lehet, hogy a tüntetések és zavargások, valamint a nagyvárosi erőszak fokozódása miatt növekszik az igény a rendre. Ez pedig egyértelműen kedvez Trumpnak.

Az elnökválasztásokat november 3-án tartják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Makro / Külgazdaság Nem érti a miniszter, miért félnek a dolgozók az oltástól
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 25. 14:41
Értetlenül áll egyes egészségügyi dolgozók vakcinaellenessége előtt Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter, aki úgy fogalmazott: "Miért foglalkozik gyógyítással az, aki nem hisz benne". 
Makro / Külgazdaság Étterem csak beoltottaknak: újabb ország szigoríthatja a szabályozást
Wéber Balázs | 2021. július 25. 12:21
A héten az izraeli kormány jelentette be, hogy új szankciót vezet be az oltatlanokkal szemben, most pedig a német kormány közölt hasonló lépést. Németországban az elmúlt hetekben háromszorosára emelkedett az új fertőzések száma, az új áldozatok száma azonban szerencsére nem növekszik.  Magyarországon a nem védettekre vonatkozó korlátozások egy része még érvényben van.
Makro / Külgazdaság Mi lesz az inflációval? Fontos ülés jön kedden
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 25. 10:14
A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban munkaerőpiaci és kereseti statisztika is szerepel, megkülönböztetett figyelemre a monetáris tanács júliusi kamatdöntő ülése tarthat számot.
Makro / Külgazdaság Covid: közelít a 200 millióhoz a fertőzöttek száma - itthon több mint 800 ezer esetet találtak
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 09:11
A világon 193 657 935 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést - legalábbis ennyit regisztráltak.
Makro / Külgazdaság Az üzlet beindul: Magyarország vakcinát ad el Portugáliának
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 14:24
A kormány nem várja meg, hogy ránk romoljon a Vaxzevria, inkább eladják a portugáloknak.
Makro / Külgazdaság Újabb Covid-fertőzötteket találtak az olimpián
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 24. 12:46
 Tizenhét új koronavírusos esetet jelentettek be szombaton a tokiói olimpia szervezői.
Makro / Külgazdaság Új korszak kezdődik: az orvos nem csak bekopogtat, hanem akár azonnal be is adja az oltást
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 11:12
Hetente átadják a háziorvosoknak a listát a be nem oltott 60 év felettieknek; az orvosokkal együtt kirendelt rezidensek látogatják végig az érintetteket, és megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy oltassák be magukat. Az oltást írásban kell elutasítani, aki viszont elfogadja, azt akár azonnal, saját otthonában be is oltják.
Makro / Külgazdaság Eddig megúszták a Covidot, de most lezárják a fővárost: újabb országot intéz el a delta-variáns
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 24. 08:46
Vietnam szombattól 15 napra lezárta fővárosát, hogy megakadályozza a koronavírus-járvány-terjedését, mert egyre több a fertőzés a Mekong deltájának vidékén.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter elintézte: újabb országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 08:23
Tovább bővült azoknak az országoknak a listája, amelyek elfogadják a magyar védettségi igazolványt: mostantól semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy Üzbegisztánba utazzunk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos