TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A héten hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett Joe Biden. Eddig kampány nélkül is utcahosszal vezetett Donald Trump előtt, akinek kezdetben betett a vírusválság, valamint a tüntetés- és zavargássorozat. Az amerikai elnök azonban kezdi ledolgozni hátrányát a fokozódó erőszak láttán az emberek rendre vágynak.

Jelentősen csökkent Joe Biden előnye Donald Trumppal szemben a Fehér Házért folyó versenyfutásban a CNN legújabb felmérése szerint.

Donald Trump sajtótájékoztatója a Fehér Házban Washingtonban 2020. augusztus 13-án. EPA/Oliver Contreras Donald Trump sajtótájékoztatója a Fehér Házban Washingtonban 2020. augusztus 13-án. EPA/Oliver Contreras

Jön fel, mint a talajvíz 

Bident, akit kedden hivatalosan is elnökjelöltté választottak a demokraták virtuális konvencióján, valamint alelnökjelöltjét, Kamala Harris kaliforniai szenátort a regisztrált szavazók 50, a jelenlegi amerikai elnököt és alelnökét, Mike Pence-t pedig 46 százaléka támogatja.

A demokratapárti elnökjelölt előnye tehát négy százalékpont, ami épp hibahatáron belül van. Júniusban Biden előnye még 10-15 százalék volt a republikánus politikussal szemben.

A mostani közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy 15 úgynevezett billegő államban Barack Obama egykori alelnökének az előnye mindössze egy százalék.

Ezek azok az államok, ahol általában szoros a verseny a mindenkori republikánus és demokratapárti jelölt között. 2016-ban 10 ilyen államban nyert Trump, míg akkori riválisa, Hillary Clinton mindössze ötben győzött.

A legnagyobb elmozdulás a férfiak, a 35-64 év közöttiek és a függetlenek körében figyelhető meg.

Míg a férfiak közül júniusban körülbelül ugyanannyian támogatták Trumpot, mint Bident, most már 56 százalékuk szavazna a jelenlegi elnökre, és mindössze 40 százalékuk a kihívójára.

A 35-64 év közöttiek két hónapja még Biden felé húztak, most viszont már inkább Trumpot kedvelik. A függetlenek körében pedig 11-ről egyre csökkent a demokratapárti jelölt előnye a jelenlegi elnökkel szemben.

Trump jelentősen, 76-ról 85 százalékra növelte támogatottságát a konzervatívok körében is. Igaz, a felmérés szerint hívei nagyobb arányban gondolhatják meg magukat a novemberi választásig – 12 százalékuk teheti ezt –, mint Biden támogatói (hét százalék).

Érdekesség, hogy a Bidenre szavazók csaknem harmadának voksa valójában Trump-ellenes voks – tehát ezek a választók elsősorban azért szavaznak a demokratapárti jelöltre, hogy leváltsák az elnököt –, míg a Trump melletti szavazatoknak mindössze 13 százaléka Biden-ellenes voks.

A választás tehát inkább szól Trumpról, mint kihívójáról.

Összességében jelenleg a megkérdezettek 54 százaléka elégedetlen, 42 százaléka pedig elégedett az amerikai elnök ténykedésével. Június elején csupán 39 százalék volt az elégedettek aránya.

Mostani eredményével Trump megelőzi Jimmy Cartert (33 százalék) és George H. W. Busht (35 százalék), de jóval elmarad Barack Obama (48 százalék), George W. Bush (49 százalék), Bill Clinton (53 százalék) és Ronald Reagan (54 százalék) anno ugyanebben az időszakban feljegyzett elégedettségi mutatójától.

Min dől el a választás?

Ami a választást befolyásoló témákat illeti, a választók minimum negyven százaléka véli úgy, hogy a gazdaság, a koronavírus, az egészségügy, a fegyverviselés és a faji relációk kérdése kiemelkedően fontos.

A CNN szerint a táborok között óriási különbségek vannak: a koronavírust a Biden-szavazók 70, a Trump-szavazók mindössze 24 százaléka tartja nagyon relevánsnak. A gazdaságot előbbiek 37, utóbbiak 57, a faji relációkat előbbiek 57, utóbbiak mindössze 22 százaléka sorolja ebbe a kategóriába.

A megkérdezettek szerint Biden jobban kezelné Trumpnál a faji egyenlőtlenséget, a koronavírust, az egészségügyet és a külpolitikát, de rosszabbul a gazdaságot.

Donald Trump nem kis részben a gazdasági sikereknek köszönhette, hogy népszerűségi indexe az elnöksége alatti legmagasabb szintre, 49 százalékra nőtt az idei év elején, és meghaladta az elutasítottsági mutatóját. Az amerikaiak kétharmada akkor úgy vélte, hogy újra fogják választani.

Tavasszal azonban megtépázta népszerűségét a koronavírus-válság, valamint a fekete bőrűek elleni rendőri brutalitás miatt kitört tüntetés- és zavargássorozat. Emiatt Biden még kampány nélkül is komoly előnyre tett szert vele szemben.

Most azonban – legalábbis a fenti felmérés alapján – megint fordulhat a kocka,

és nyílttá válhat a verseny az elnöki posztért. A valódi kampány pedig még csak most jön.

A változás egyik oka az lehet, hogy a tüntetések és zavargások, valamint a nagyvárosi erőszak fokozódása miatt növekszik az igény a rendre. Ez pedig egyértelműen kedvez Trumpnak.

Az elnökválasztásokat november 3-án tartják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél