<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elnökválasztásra készülő demokraták figyelmen kívül hagyják a drámai ütemben növekvő társadalmi különbségeket. Holott júliusban a fiatal gyermekes anyák ötöde azt állította, hogy családjának nincsen elég ennivalója – ez június elején még csak 17 százalékon állt.  Káncz Csaba jegyzete.

Hétfőn megkezdődött a virtuális formában tartott 4 napos Demokrata Konvenció, amely formálisan is kijelöli az elnök és alelnök-jelöltet a november 3-i elnökválasztásra. 

Joe Biden és Barack Obama (Fotó: Wikimedia Commons/Pete Souza)Joe Biden és Barack Obama (Fotó: Wikimedia Commons/Pete Souza)

Kezdésnek Michelle Obama fogalmazott meg komoly kritikát Trumpról, a népszerű ex-first-lady beszállása a kampányba bizonyos etnikai csoportokban komoly hatást fejthet ki.

Bernie Sanders szerint kulcsfontosságú választás jön, ahol „a demokratáknak harcolniuk kell a mohóság, az oligarchák és a tekintélyelvűség ellen”.

Kutyát sem érdekli a szociális bomba

A konvenció egy perces néma csenddel emlékezett meg a rendőri brutalitás következtében elhunyt George Floyd haláláról. Nemcsak Floyd testvére, hanem Eric Garner édesanyja is szót kapott – Garner 2014-ben lett a rendőrök áldozata.

De ezen témák túlhangsúlyozása kétélű kard, amit mutat az is, hogy a felmérések szerint csökkent Joe Biden előnye – a nyári folyamatos zavargások, és a nagyvárosokban elszabadult lövöldözések miatt a rend iránti igény nő, ez pedig kedvez a jelenlegi elnöknek.

Bár a Demokrata Párt saját önmeghatározása szerint is baloldali platformon áll, a konvención eddig egyetlen szó sem hangzott el az egyre feszítőbb szociális problémákról.

Holott a koronaválság által elindult súlyos recesszió miatt hónapok alatt 30 millióan vesztették el állásukat, a családokat szorongatják az emelkedő élelmiszerárak, és a szövetségi munkanélküliségi támogatások kifutása

Márpedig ha másra nem is, a demokraták igazán felkaphatták volna a fejüket a Wall Street Journal vasárnapi írására.

Nem a demokratáktól, hanem a pénztőke vezető lapjából kellett ugyanis megtudnunk, hogy júliusban az amerikai felnőttek 12,1 százaléka olyan háztartásban élt, ahol a megelőző héten legalább egy alkalommal nem volt mit enni – ez az arány május elején még csak 9,8 százalékon állt.

A fiatal gyermekes anyák ötöde azt állította, hogy a családjának nincsen elég ennivalója – ez a mutató június elején még csak 17 százalékon állt.

A kínai kommunista párt szócsöve rögtön le is ütötte a magas labdát, kijelentve, hogy Washington előbb emelje ki a saját népének millióit az éhezésből, mielőtt mindenbe beleütné az orrát a világban.

Virágzanak a jachteladások

Mindeközben a Vanity Fair folyóirat színes háttérbeszámolót közölt az amerikai milliárdosok életéről.  A koronavírus járvány hidegen hagyja a szupergazdagokat, akik bérelt kisgépekkel röpködnek az ország azon részeibe, ahol éppen nincsen járvány. Az ilyen szolgáltatást végző NetJets forgalma egy év alatt 195 százalékkal ugrott meg, míg a jachtok értékesítése májusban 51 százalékkal haladta meg az áprilisi értéket.

Akárcsak 2008-ban, úgy a jelenlegi válságban is a FED pénzcunamija főként a legfelső rétegekhez áramlik, így a milliárdos polgárok vagyona a járvány kezdete óta (!) 20 százalékkal nőtt.

Itt kiemelendő, hogy az amerikaiak 10 százaléka tulajdonolja a részvénytőke 90 százalékát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Makro / Külgazdaság Nem érti a miniszter, miért félnek a dolgozók az oltástól
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 25. 14:41
Értetlenül áll egyes egészségügyi dolgozók vakcinaellenessége előtt Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter, aki úgy fogalmazott: "Miért foglalkozik gyógyítással az, aki nem hisz benne". 
Makro / Külgazdaság Étterem csak beoltottaknak: újabb ország szigoríthatja a szabályozást
Wéber Balázs | 2021. július 25. 12:21
A héten az izraeli kormány jelentette be, hogy új szankciót vezet be az oltatlanokkal szemben, most pedig a német kormány közölt hasonló lépést. Németországban az elmúlt hetekben háromszorosára emelkedett az új fertőzések száma, az új áldozatok száma azonban szerencsére nem növekszik.  Magyarországon a nem védettekre vonatkozó korlátozások egy része még érvényben van.
Makro / Külgazdaság Mi lesz az inflációval? Fontos ülés jön kedden
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 25. 10:14
A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban munkaerőpiaci és kereseti statisztika is szerepel, megkülönböztetett figyelemre a monetáris tanács júliusi kamatdöntő ülése tarthat számot.
Makro / Külgazdaság Covid: közelít a 200 millióhoz a fertőzöttek száma - itthon több mint 800 ezer esetet találtak
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 09:11
A világon 193 657 935 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést - legalábbis ennyit regisztráltak.
Makro / Külgazdaság Az üzlet beindul: Magyarország vakcinát ad el Portugáliának
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 14:24
A kormány nem várja meg, hogy ránk romoljon a Vaxzevria, inkább eladják a portugáloknak.
Makro / Külgazdaság Újabb Covid-fertőzötteket találtak az olimpián
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 24. 12:46
 Tizenhét új koronavírusos esetet jelentettek be szombaton a tokiói olimpia szervezői.
Makro / Külgazdaság Új korszak kezdődik: az orvos nem csak bekopogtat, hanem akár azonnal be is adja az oltást
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 11:12
Hetente átadják a háziorvosoknak a listát a be nem oltott 60 év felettieknek; az orvosokkal együtt kirendelt rezidensek látogatják végig az érintetteket, és megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy oltassák be magukat. Az oltást írásban kell elutasítani, aki viszont elfogadja, azt akár azonnal, saját otthonában be is oltják.
Makro / Külgazdaság Eddig megúszták a Covidot, de most lezárják a fővárost: újabb országot intéz el a delta-variáns
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 24. 08:46
Vietnam szombattól 15 napra lezárta fővárosát, hogy megakadályozza a koronavírus-járvány-terjedését, mert egyre több a fertőzés a Mekong deltájának vidékén.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter elintézte: újabb országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 08:23
Tovább bővült azoknak az országoknak a listája, amelyek elfogadják a magyar védettségi igazolványt: mostantól semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy Üzbegisztánba utazzunk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos