TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az elnökválasztásra készülő demokraták figyelmen kívül hagyják a drámai ütemben növekvő társadalmi különbségeket. Holott júliusban a fiatal gyermekes anyák ötöde azt állította, hogy családjának nincsen elég ennivalója – ez június elején még csak 17 százalékon állt.  Káncz Csaba jegyzete.

Hétfőn megkezdődött a virtuális formában tartott 4 napos Demokrata Konvenció, amely formálisan is kijelöli az elnök és alelnök-jelöltet a november 3-i elnökválasztásra. 

Joe Biden és Barack Obama (Fotó: Wikimedia Commons/Pete Souza) Joe Biden és Barack Obama (Fotó: Wikimedia Commons/Pete Souza)

Kezdésnek Michelle Obama fogalmazott meg komoly kritikát Trumpról, a népszerű ex-first-lady beszállása a kampányba bizonyos etnikai csoportokban komoly hatást fejthet ki.

Bernie Sanders szerint kulcsfontosságú választás jön, ahol „a demokratáknak harcolniuk kell a mohóság, az oligarchák és a tekintélyelvűség ellen”.

Kutyát sem érdekli a szociális bomba

A konvenció egy perces néma csenddel emlékezett meg a rendőri brutalitás következtében elhunyt George Floyd haláláról. Nemcsak Floyd testvére, hanem Eric Garner édesanyja is szót kapott – Garner 2014-ben lett a rendőrök áldozata.

De ezen témák túlhangsúlyozása kétélű kard, amit mutat az is, hogy a felmérések szerint csökkent Joe Biden előnye – a nyári folyamatos zavargások, és a nagyvárosokban elszabadult lövöldözések miatt a rend iránti igény nő, ez pedig kedvez a jelenlegi elnöknek.

Bár a Demokrata Párt saját önmeghatározása szerint is baloldali platformon áll, a konvención eddig egyetlen szó sem hangzott el az egyre feszítőbb szociális problémákról.

Holott a koronaválság által elindult súlyos recesszió miatt hónapok alatt 30 millióan vesztették el állásukat, a családokat szorongatják az emelkedő élelmiszerárak, és a szövetségi munkanélküliségi támogatások kifutása

Márpedig ha másra nem is, a demokraták igazán felkaphatták volna a fejüket a Wall Street Journal vasárnapi írására.

Nem a demokratáktól, hanem a pénztőke vezető lapjából kellett ugyanis megtudnunk, hogy júliusban az amerikai felnőttek 12,1 százaléka olyan háztartásban élt, ahol a megelőző héten legalább egy alkalommal nem volt mit enni – ez az arány május elején még csak 9,8 százalékon állt.

A fiatal gyermekes anyák ötöde azt állította, hogy a családjának nincsen elég ennivalója – ez a mutató június elején még csak 17 százalékon állt.

A kínai kommunista párt szócsöve rögtön le is ütötte a magas labdát, kijelentve, hogy Washington előbb emelje ki a saját népének millióit az éhezésből, mielőtt mindenbe beleütné az orrát a világban.

Virágzanak a jachteladások

Mindeközben a Vanity Fair folyóirat színes háttérbeszámolót közölt az amerikai milliárdosok életéről.  A koronavírus járvány hidegen hagyja a szupergazdagokat, akik bérelt kisgépekkel röpködnek az ország azon részeibe, ahol éppen nincsen járvány. Az ilyen szolgáltatást végző NetJets forgalma egy év alatt 195 százalékkal ugrott meg, míg a jachtok értékesítése májusban 51 százalékkal haladta meg az áprilisi értéket.

Akárcsak 2008-ban, úgy a jelenlegi válságban is a FED pénzcunamija főként a legfelső rétegekhez áramlik, így a milliárdos polgárok vagyona a járvány kezdete óta (!) 20 százalékkal nőtt.

Itt kiemelendő, hogy az amerikaiak 10 százaléka tulajdonolja a részvénytőke 90 százalékát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél