BUX
35 265.31
-0.20%
-70.00
OTP
10 880.00
-0.64%
-70.00
MOL
1 796.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 515.00
+0.54%
+35.00
MTELEKOM
380.00
-1.17%
-4.00
 
2020. február 14. 11:38

Az euróval szembeni árfolyama 338-ról 335,5 forintra csökkent, ami mögött inkább a hazai fizetőeszköz gyengülésére játszó pozíciók zárása állhat. Hiába impozáns ugyanis a 4,9 százalékos tavalyi hazai GDP-adat, azt beárnyékolják a romló kilátások, miszerint a kormány fél százalékponttal, 3,5 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát.

Tegnap stílszerűen csütörtököt mondtak a tőzsdék, arra a hírre, hogy a koronavírus diagnosztizálásának új módszerét követően közel 50 százalékkal ugrott meg a hivatalosan elismert fertőzöttek száma. Ma reggel azonban az ázsiai börzék indexei közül a sanghaji és a hongkongi már emelkedett, csupán a japán csökkent. Európa viszont csak a frankfurti DAX zöldült, a FTSE és a CAC pirosba borult, miután az öreg kontinens befektetői még emésztgetik a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményeket. A határidős árfolyamok alapján az amerikai tőzsdék enyhe pluszban nyithatnak, a kereskedésre hatással lehet az is, hogy hétfőn az Elnökök Napjának ünneplése miatt nem nyitnak ki.

Az arany az 1580 dolláros szint körül stagnál, az olaj pedig tovább emelkedik az utóbbi napokban kialakult alacsony szintjeiről, a Brent valamivel 56,5, míg az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 51,5 dollár felett tartózkodott késő délelőtt.

A mai nap várható pénz- és tőkepiaci eseményei közül számunkra érthetően a forinttal kapcsolatos fejlemények lehetnek érdekesek.

1. Forint, GDP, hitelminősítés

Stabil és kiszámítható forintárfolyamra van szükség – reagált Varga Mihály a Reutersnek arra, hogy a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a napokban átlépte a 340-es szintet. Miközben a januári infláció 4,7 százalék lett, amely miatt Nagy Márton MNB-alelnök verbális intervenciójára volt szükség, mondván, minden eszközt bevetnek, hogy a pénzromlás a 3 százalékos célon stabilizálódjon. Erre a forint tegnap már 338-ig erősödött, ma viszont kilőtt, egészen 335,5-ig ment fel. Ez még a pénzügyminiszter megszólalása előtt történt, így a hirtelen jött szárnyalásban inkább annak lehet szerepe, hogy a forint gyengülésére játszók Nagy Márton szavai után zárták a pozícióikat, ezt ugyanis a hazai fizetőeszköz vételével tudják megtenni, e növekvő kereslet pedig az árfolyam emelkedését szokta kiváltani.

Ma egyébként sűrű napja van a magyar gazdaságnak. Mint arról beszámoltunk, reggel megjelent, hogy a hazai GDP 2019-ben 4,9 százalék lett, ami ugyan a 2018-asnál 0,2 százalékponttal alacsonyabb, de regionális szinten még így is megsüvegelendő. Csakhogy vélhetően a befektetőket inkább már az foglalkoztatja, hogy Varga tájékoztatása szerint a kormány fél százalékponttal, 3,5 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Este pedig elvileg a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül kettő, az amerikai Standard & Poor’s és a brit Fitch Ratings is mondhat véleményt, ám nagy meglepetés lenne, ha bármelyik is javítana Magyarország jelenlegi besorolásán.

2. Külföldi inflációs adatok

Ha enyhén ugyan, de a decemberinél 0,2 százalékkal magasabb, 2,5 százalék lett az amerikai fogyasztóiár-index januárban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntését is befolyásoló maginflációs adat azonban csak a hónap végén várható.

A németországi 1,7 százalékos januári pénzromlás nem okozott meglepetést.

3. Vállalati gyorsjelentések

Öt százalékos zuhanással „díjazták” a befektetők, hogy a Cisco romló kilátásokról számolt be, ez jobban nyomott a latba, mint a cég saját prognózisának megfelelő előző negyedéves eredménye.

Az Alibabát is bizonytalanság övezi a koronavírus miatt, noha Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata igen erős negyedévet tudhat maga mögött.

Az Nvidia viszont javuló kilátásokról számolt be, miközben az előző negyedéves bevételei is nőttek, nem csoda, hogy a vállalat részvényei a tegnapi zárás utáni kereskedésben tovább drágultak.

Kedvező számokat közölt a Credit Agricole is, bevétele és adózott eredménye egyaránt felülmúlta a piaci várakozásokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
hírlevél