Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Létrehozták a tőzsdén a tervezett kis- és középvállalati platformot Xtend néven, és az év végére várhatóan feláll egy 20 milliárd forintos állami-EU-s tőkealap is a tőzsde fejlesztésére. A tőzsdei bevezetés azonban csak a kezdete valaminek, a siker az elégedett befektetőkön mérhető le.

Elvileg mától indul az „Xtend elnevezésű multilaterális kereskedési rendszer”, valamint lép életbe annak díjszabályzata, miután tegnap közzétették az erről szóló döntést. Végh Richárd, a tőzsde elnök-vezérigazgatója szerint az egyik ilyen első platform 1995-ben a Londoni Értéktőzsdén jött létre, de Varsóban is már tíz éve működik hasonló.

A vezérigazgató szerint a tőzsdére lépésre főleg olyan vállalatok alkalmasak, amelyek növekedés-orientáltak, „a növekedés benne van a víziójukban”. A tőzsdére lépés ebben sokat segíthet, lehetővé teszi, hogy „szintet lépjenek”. A terjeszkedés mindenképpen tőkeintenzív tevékenység, amit többféleképp lehet finanszírozni.

Több üzlet, könnyebb kiszállás

A megtermelt profit befektetése, az organikus növekedés például lassabb, időigényesebb, a külső tőkeemelés viszont új tulajdonosok megjelenésével jár. Bár a szórt tulajdon hozzájárulhat, hogy viszonylag kis részesedéssel is meg lehessen a kontrollt tartani a vállalat felett.

A tőzsdei megjelenésnek az üzleti bizalom kiépítésében nagy szerepe van. Számos tőzsdei kibocsátó számolt be arról, hogy új üzleteket köszönhetett a tőzsdei transzparenciának. A tőzsde az exithez, a vállalatból való kiszálláshoz, a vagyon készpénzre váltásához, vagy a generációváltáshoz is hozzájárulhat.

Olcsó lesz

Tőzsdei cégnél dolgozni a munkavállalók számára is érdekes, ráadásul a különböző MRP (munkavállalói résztulajdonosi) programok is növelhetik az érdekeltségüket.

A BÉT Xtend platformot a vállalatok igényeire szabták, kiváló első lépés lehet a tőkepiaci megjelenésre. Olcsóbb, mint a megszokott tőzsdei megjelenés, jelképesek a díjai. Lehetővé teszi első kibocsátások (IPO-k) megszervezését, track recordok felépítését (visszatekintő teljesítmények bemutatása – a szerk.).

Lesznek állami pénzek

Ötmillió euró alatt lehetőség lesz olyan egyszerűsített tőzsdei bevezetésre, amit a felügyeleti szerv helyett a tőzsde fog jóváhagyni. A tőzsde kijelölt tanácsadókkal is segíti majd a tőkepiaci megjelenést, erre már 11-en jelentkeztek. Az IFRS szerinti, 2018-tól kötelező nemzetközi beszámolók helyett az ezen a piacon szereplő cégeknek elég lesz a magyar szabályok szerinti beszámolók elkészítésére.

A befektetők számára megnyugtató lehet, hogy a tőzsdei átvilágítás után tőzsdeképes cégekkel fognak találkozni. Az ide kerülő cégek számára olyan állami források lehetőségét csillantotta fel Végh Richárd, amelyek vagy a tőzsdei bevezetéshez járulnak hozzá, vagy valamely állami pénzalapból befektethető tőkét jelentenének.

Indul a 20 milliárdos alap

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány a Budapesti Értéktőzsde megvásárlása után stratégiai partnerséget alakított ki a tőzsdével, és ehhez segítséget kíván adni. A blue chipek (fejlődőképes nagyvállalatok – a szerk.) mellett ennek fő csapásiránya a kis- és középvállakozások szektora. Erre szükség esetén költségvetési és európai uniós forrásokat is biztosít.

Olyan tőkealap létrehozásáról is döntöttek tavaly októberben, amelyet Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak kereszteltek el, és amely más fejlesztési alapokon túl a tőzsdére belépő kis- és középvállalkozások támogatását is lehetővé teszik. Az utóbbi egy évben kialakítottak egy szabályozási keretet, és a következő hetekben, eldőlhet, hogy a 20 milliárd forintra feltőkésítendő tőkealapnak ki lesz a kezelője a következő 15 évben. Az alap még ez év végén elkezdheti a működését.

Boldog befektetők kellenek

Az alap a tőzsdei bevezetés előtti szakaszban is segíteni próbálja a vállalkozásokat. Mentoring-programot hoznak létre az EU-val (Ginop) együttműködve 1,4 milliárd forint értékben. Ezt a tőzsde is felhasználhatja majd, a legsikeresebb 50-60 kis- és középvállalkozás tőzsdére menetelének előkészítésére, támogatására.

Nagy Kálmán, a Concorde MB Partners ügyvezetője szerint cége egyike a tanácsadóknak, akik a BÉT listájára jelentkeztek. A tőzsdei bevezetés csak a kezdete valaminek, ami után jönnek a dolgos hétköznapok. Tőzsdén lenni szerinte minőségi pecsétet jelent, de ezt a pecsétet nem csak a puszta bevezetéssel lehet kiérdemelni, hanem a későbbi sikeres működéssel és boldog befektetőkkel.

A 2017-ben induló Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap magánbefektetőkkel közösen olyan vállalkozások részére nyújt tőkét, melyek vállalják a megjelenést a BÉT Xtend piacán, továbbá a felkészülést a tőzsdei részvénykibocsátásra. A tőkealap jellemző befektetési mérete egy milliárd forint, amiért kisebbségi részesedést szerez az adott vállalkozásban – írja a BÉT.

Nincs mese, jönniük kell a fiataloknak

A generációváltást kezelni kell, mert közeledik. A rendszerváltás utáni cégalapító generáció elöregedik, és hiányzik két vállalkozói generáció, amelyek kimaradtak a rendszerváltás előtt – mondta Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa, elnöke. Két alapvető út vezet az utódlás felé. Az egyik esetben az utódok alapos képzés, szakmai gyakorlat és felkészülés után közép-vagy felső vezetőkké válnak a cégnél.

A másik, és a hazai vállalkozások ezt szokták követni, az új generációt a cégnél képezi ki, bevonva a vállalat életébe az alacsony szintű munkafolyamatoktól fogva. Az utód egy termék, amelyet fejleszteni kell – mondta a vállalkozó. Mindig szükség van azonban egy vészforgatókönyvre is, egy családi alkotmányra, amely vázolja az esetleges családi viták forgatókönyvét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Részvény / Deviza / Áru Sem a Merkel-utódlás, sem a kínai növekedés nem tudja ma felvidítani a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2021. január 18. 12:01
Ma látszólag semmi sem tudja felvidítani a tőzsdéket, sem a jó kínai növekedési számok, sem a politikai stabilitásról árulkodó német pártelnöki választás. Az eső európai indexekhez a BUX is csatlakozott, főleg a Mol húzza le. Az euró/forint kerülgeti a 360-as határt. Gyorsjelentések tucatjai és sok más esemény jön a héten. Új trónkövetelő a kriptodeviza-szektorban.
Részvény / Deviza / Áru Az újabb európai lezárási hírek lejtőre vitték az indexeket
MTI | 2021. január 15. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 671,97 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 44 204,45 ponton zárt pénteken. A tengerentúli indexek is lefelé mozdultak az első órákban és a záráshoz közel is mínuszban voltak.
Részvény / Deviza / Áru Készül az oltás-útlevél, Merkel szigorítana, Biden csomagja eltúlzott
Eidenpenz József | 2021. január 15. 11:36
A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekordot ért el a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 18:13
Miközben a BUX 0,43 százalékos emelkedéssel, 44 876,42 ponton zára a napot. 
Részvény / Deviza / Áru A Richter lett a húzópapír, megvan a Prémium-kötvények kamata
Eidenpenz József | 2021. január 14. 12:47
Az amerikai gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos várakozások a fő oka, hogy a tőzsdék ma is optimistán tekintenek a jövőbe. A BUX is követi Európát, ismét a Richter húzza, miután az egyik gyógyszere jóval nagyobb forgalmat érhet el a vártnál. Megjvan a magyar inflációs adat és ezzel az inflációkövető kötvények várható kamata. Kriptodeviza-szakembert nevezhetnek ki az USA tőzsdefelügyelete élére.
Friss
hírlevél