5p

Az európai tőzsdék emelkednek, a BUX és a forint nem igazán mozdul az olyannyira fontos amerikai inflációs adat előtt. Csökkentették a Richter célárát, ömlik a tőke a bitcoinba. A német autógyárak leépítenek és ez még csak a kezdet. A levegőbe emelkedett egy taxi.

Két fontos hír előtt kiváró hangulatban indították a keddi napot tőzsdék, nem volt egyértelmű irány, csekélyek voltak a mozgások. Később az európai indexek hétfőhöz hasonlóan inkább felfelé mozdultak el, az amerikai határidős mutatók pedig lefelé. A német, francia, brit indexek fél százalék körüli pluszban állnak késő délelőtt.

Az óvatosság érhető lenne, az USA-ból ugyanis fontos inflációs adat érkezik, amely nagyban befolyásolhatja a további kamatpályát is. Az elemzők átlagosan további lassú csökkenést várnak, de sokan reménykednek jelentősebb pozitív meglepetésben is. Az eurózónában pedig negyedéves GDP-adatot publikáltak, ami megfelelt a várakozásoknak (+0,1 százalék év/év alapon).

Mostanában lassuló gazdaságról érkeztek hírek az USA-ból is és Európából is, aminek köszönhetően véget érhet a kamatemelési ciklus. Az amerikai kormány feje felett ismét a fizetésképtelenség réme lebeg. Mindez azonban nem hatotta meg hétfőn az amerikai tőzsdéket, amelyek nem sokat változtak, míg Európában szolid emelkedés volt.

Jó hírre sem mozdult a forint

A BUX index kedden épphogy egy ezrelékkel emelkedni tud, az OTP fél százalékkal felfelé, a Mol ugyanennyivel lefelé mozdult el. A Richter 0,2 százalékkal esik, az Opus viszont 3 százalékkal emelkedik.

A forint alig változik, 377,10 az euró, mintegy húsz fillérrel olcsóbb a hétfő estinél. Az európai földgázár két százalékkal esik, az olaj kis mértékben drágul.

A várnál lényegesen jobb GDP-adat érkezett Magyarországról, egyes elemzők már a recesszió végéről beszélnek.

A gazdaság éves szinten 0,4 százalékkal csökkent, negyedéves alapon azonban már 0,9 százalékkal nőtt a GDP. A közgazdászok csak 0,5 százalékos emelkedést vártak.

Árfolyamok és grafikonok

Visszavágták a Richter célárát

Az RBC Capital elemzője visszavágta a Richter részvényére adott célárát, 12 600 forinttól 12 000 forintra.

A konszenzusos célár így 10 800 forint körül van, de ez még mindig több mint 20 százalékkal magasabb a hétfői záróárnál.

Spórolnak, leépítenek a német autógyárak

A német autóipar sziszifuszi feladat előtt áll, a Volkswagennél (VW) és a Continentalnál végrehajtott létszámleépítés csak a kezdet – írja az N-Tv.de. Miközben az “elektromobilitás” egyre nagyobb lendületet vesz, a német autóiparban több tízezer munkahely szűnik meg miatta. Szakértők szerint a gyártók csak így zárkózhatnak fel a külföldi konkurenciához.

A Volkswagen ötödével akarja csökkenteni adminisztratív személyzeti költségeit, a Handelsblatt szerint 4000-6000 alkalmazott távozása várható, főként részleges nyugdíjazással. A Continental is valószínűleg négy számjegyű nagyságrendben szüntet meg munkahelyeket világszerte az autóipari részlegénél. Szintén elsősorban az adminisztrációban akar takarékoskodni.

Az egész autóiparban egyértelműen létszámcsökkentésre számítok… a német autóiparnak spórolnia, spórolnia, spórolnia kell idéznek szakértőket.

Ömlik a tőke a bitcoinba

Különböző, intézményi befektetőknek szóló, a bitcoint követő befektetési eszközökbe több mint egymilliárd dollárnyi új tőke érkezett kevesebb mint két hónap alatt – írta friss jelentésében a CoinShares kriptós cég. Így ezen intézményi termékek összesített nettó eszközértéke (AUM) már 99 százalékkal nőtt az elmúlt évhez képest.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Csak a múlt héten 293 millió dollárnyi tőkebeáramlás volt, az év elejétől pedig 1,14 milliárd dollárt mértek. Ez utóbbi egyébként a harmadik legnagyobb érték eddig – összegezte a cég. A 2022 novemberi mélypontok óta a teljes kriptopiac kapitalizációja 600 milliárd dollárral nőtt a TradingView adatai alapján.

A Joby Aviation repülő járműve. Forrás: Joby Aviation
A Joby Aviation repülő járműve. Forrás: Joby Aviation

Repül a, repül a taxi!

A Joby Aviation vasárnap elektromos légitaxival hajtott végre bemutató repülést New Yorkban és 2025-ös bevezetési dátumot célzott meg – írta az Investing.com. Ekkortól szállíthatják az utasokat a JFK repülőtérről Manhattan belvárosába, csendes, károsanyag-kibocsátástól mentes, körülbelül hét percig tartó út során.

Ez volt az első alkalom, hogy a Joby városi környezetben repült. A jármű körülbelül öt perc alatt képes feltöltődni, miközben az utasok le- és felszállnak. A tervek szerint az utazók a fuvarmegosztó alkalmazásokhoz hasonlóan foglalhatják majd le az útjukat. A projekt a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) öt szakaszú engedélyeztetési folyamatának a harmadikban fázisában van.

A Joby Aviation részvénye New Yorkban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Joby Aviation részvénye New Yorkban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Terjeszkedhet az Alteo?

Az Alteo harmadik negyedéves gyorsjelentésében éves összevetésben 27 százalékkal csökkenő árbevételről és 21 százalékkal csökkenő, 3,6 milliárd forintos EBITDA-ról adott számot – írta az Erste Befektetési Zrt. Ez azonban “bizonyos értelemben a várakozásoknak megfelelően alakult”, a csökkenő árak és a mérséklődő „spark spread”-ek miatt.

Az elmúlt mintegy 1,5-2 év nagyon jó energiapiaci környezetét azonban jól kihasználta a társaság, “szinte pillanatok alatt csökkentette a nettó hitelállományát közel nullára”. Ez pedig a cég szerint lehetőséget teremt egy komoly ugrásra a vállalat méretét illetően, mert újabb hitel felvételét is lehetővé tenné, ami komoly akvizíciókra vagy beruházásokra ad lehetőséget.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG