BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 19. 14:01

Azt lehetett tudni, hogy a kínai vállalatok számára óriási érvágást jelent a koronavírus, most az is kiderült, hogy milyen módon próbálják őket tőkeinjekcióval segíteni.

Védőmaszkos egészségügyi dolgozók a kuangcsoui központi pályaudvaron 2020. február 12-én. MTI/EPA/Alex Plavevski

Jó ideje téma, hogy a kínai vállalatok rendkívüli mértékben eladósodottak, ám eddig ez komoly problémát nem okozott, hiszen folyamatosan tudtak termelni, így a többség a bevételeiből törleszteni tudta a hiteleit. A koronavírus-járvány miatt viszont országszerte leálltak az üzemek, ami a hitelek törlesztésének vagy annak elmaradásának függvényében a vállalatok likviditását ronthatja, vagy a bankrendszernek okozhat problémát. Így végső soron a piaci logika alapján az eladósodott cégek körében komoly csődhullámnak kellene végigsöpörni. Miután az olcsó pénz korát éljük, a hagyományos közgazdasági logikát rendre felülírják, így van ez most Kínában is.

A helyi vállalatok ugyanis tömegesen bocsátanak ki koronavírus kötvényeket, amely révén olcsó finanszírozáshoz juthatnak. A Financial Times írása szerint már legalább 25 nagyvállalat kapott ilyen forrást, a lap szerint a kibocsátott kötvények összege 24 milliárd jüanra (3,4 milliárd dollár) rúg. A vállalatok egyébként számos szektorban képviseltetik magukat, van köztük légitársaságtól kezdve gyártó cégen át gyógyszerforgalmazóig sokféle. További 20 vállalat már bejelentette, hogy ilyen kötvényekkel kíván tőkéhez jutni a következő hetekben.

A napvilágot látott információk szerint a kínai szabályozó hatáságok erősen ösztönözik a vírusokhoz kötött kötvények eladását. Egyrészt drasztikusan lecsökkentették - napokra - az engedélyezési folyamatot, másrészt az államilag támogatott bankokat utasították a kötvények jegyzésére. Igaz, a pénzhez jutó vállalatokra is tesznek egy plusz terhet, a programra való jogosultsághoz a cégeknek el kell kötelezniük magukat, hogy a bevételeik legalább 10 százalékát a járvány leküzdésére irányuló intézkedésekre fordítják. Cserébe egyébként a biztos jegyzés és a gyors ügyintézés mellett a 4,15 százalékos kínai alapkamatnál olcsóbb, jellemzően 2-3 százalékos kamatra kapnak forrásokat.

Rövidtávon ez minden bizonnyal segít a vállalatok talpon maradásában, nagy kérdés azonban, hogy hosszabb távon a nyakig eladósodott vállalati struktúra mellett fenn tudják-e tartani a kínai vállalatok versenyképességét. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi időben Kínában is óriási problémát jelent az infláció, igaz az egyelőre kiszámíthatatlan, hogy a mostani járvány az árakra milyen hatással lesz.

Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
hírlevél