4p
Az arany már sokat drágult az idén, de a jegybankok kamatpolitikája, aranyvásárlásai miatt, a devizák leértékelődése közepette lehet, hogy még csak egy út kezdetén vagyunk. Új tényező is felmerült nemrég. Van egy olyan árupiaci termék is, amely a 2016-os nagy gödör aljához hasonló árfolyamon forog.

A részvénypiacokon is ritka mostanában az uborkaszezon, az árupiacokon azonban végképp mindig történik valami érdekes. Talán azért is, mert ahányféle termék, annyiféle tényező befolyásolja az árfolyamát.

Még az arany és az ezüst sem egyforma, sőt nagyon is különböző tud lenni. Az arany az utóbbi hetekben több mint hat éves csúcsokon van, tegnap is úgy tűnt, hogy tovább menetel, unciánként 1500 dollár feletti szinen. (Azután egy jó hír a kereskedelmi háborúról megállította.)

Az aranyra jó hatással szokott lenni a gyenge dollár, a tőkepiaci turbulenciák, politikai bizonytalanságok, recessziós félelmek. Jót tesz neki a magas infláció és az alacsony kamatszint, de a legjobb valószínűleg a kettő eredője, a negatív vagy legalábbis nagyon alacsony reálkamat. Ez utóbbi pedig a világ egy jelentős részében, mint Európa vagy Japán, jelenleg adott.

Mitől fényesebb most az arany?

Az utóbbi években is előfordultak kisebb-nagyobb tőkepiaci ijedelmek, áringadozások, a kamatok is régen alacsonyak, az arany mégsem mozdult meg ennyire. Ráadásul most a dollár viszonylag erős, ami vissza is foghatja. A részvény– és kötvényárak azonban tartósan nagyon magasak, ez lehet, hogy egyre többek figyelmét az árupiacok felé tereli.

Arany és ezüst (Grafikon: Stockcharts.com)

Az sem újdonság, hogy a világ számos jegybankja vásárolja rendszeresen az aranyat, de a mérték most magas. Az utóbbi pár hónapban a kamatvárakozások sokat csökkentek, a jegybankokból alacsonyabb kamatokat várnak, mint tavaly.

4-5 ezer dolláros arany?

Az arany ára az USA monetáris bázisával – a forgalomban levő dollár mennyiségével – is összefüggést mutat. Ez a bázis pedig várhatóan tovább fog emelkedni a következő években – írja a SeekingAlpha. A cikk emiatt, a történelmi tapasztalatok alapján a 4-5 ezer dolláros aranyárat sem tartja elképzelhetetlennek néhány év múlva.

Nemrég a jüan leértékelésével mintha új front nyílt volna a kereskedelmi háborúban, és új jelenség tűnt fel. Elkezdtek devizaháborúról, versengő leértékelésről beszélni. Ha valami, ez egész biztosan szintén jót tesz az arany árfolyamának.

Cukor és kávé (Grafikon: Stockcharts.com)

Az ezüst életjelei

A nemesfémek részben ipari célra is használatosak, de különböző mértékben. Az ezüst ipari felhasználása szélesebb, mint az aranyé. Az árfolyamuk is nagyon el tud válni egymástól, máskor meg közelít .Az utóbbi időben inkább szétváltak, az ezüst erősen lemaradt. De az utóbbi hetekben az is életjeleket mutat, átlépve a 17 dollárt.

Megrekedt a platina

A palládium inkább a benzines, a platina inkább a dízelüzemű autók katalizátoraiban használatos. Nem véletlen, hogy az előbbi megtöbbszörözte árfolyamát, az utóbbi viszont alig mozgott az utóbbi években. Még éves csúcsra sem tudott jutni a platina az utóbbi időben. Követi vajon az aranyat és az ezüstöt? Sokan várnak erre, de nem következett még be.

Palládium és platina (Grafikon: Stockcharts.com)

Az olaj lényegében sávozik, már három-négy éve. Amikor olcsóvá kezed válni, az OPEC mindig közbelép, vagy verbálisan, vagy tettekkel, kitermelés-korlátozásokkal. De úgy tűnik, túl magasra sem képes menni, mert akkor meg egyes szereplők növelik a termelést.

Olcsó a földgáz

Ha valaki megunta az olajat, még egy csomó érdekes feldolgozott termékkel is kereskedhet. Ezeket más tényezők is befolyásolják, mint a finomítói kapacitások, környezetvédelmi előírások, export-import. (Benzin, dízelolaj, fűtőolaj.)

Kőolaj (WTI) és benzin (Grafikon: Stockcharts.com)

Aminek ára most meglehetősen alacsony, az az amerikai földgáz. Ezt az olaj melléktermékeként is nyerik, sok van belőle, kiszorította a szén nagy részét is. Az elektromosáram-termelés nagy része az USA-ban már ezen alapul. A fűtési szezonban rendszerint megdrágul, nyaranta viszont olcsóbb.

Bár a légkondicionálók energiaigénye miatt ez a szezonalitás időnként változik, felborulhat. A nagy meleg miatt néha jobban kiürülnek a gáztározók az Államokban.

2016-os mélypontok környékén

Amint a grafikonon látszik, a gáz tőzsdei ára nagyokat tud ugrálni, talán nagyobbat is, mint a kőolaj. Most majdnem olyan alacsonyan van, mint 2016 elejének emlékezetes minipánikja idején. Akkor szúrt le az olaj ára 30 dollár alá, a gáz a mostani két dollár alatt is járt. Volt egy kisebb pánik a részvénypiacokon is, az arany viszont jól teljesített azokban a hónapokban.

Amerikai földgáz (Grafikon: Stockcharts.com)
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG