TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az arany már sokat drágult az idén, de a jegybankok kamatpolitikája, aranyvásárlásai miatt, a devizák leértékelődése közepette lehet, hogy még csak egy út kezdetén vagyunk. Új tényező is felmerült nemrég. Van egy olyan árupiaci termék is, amely a 2016-os nagy gödör aljához hasonló árfolyamon forog.

A részvénypiacokon is ritka mostanában az uborkaszezon, az árupiacokon azonban végképp mindig történik valami érdekes. Talán azért is, mert ahányféle termék, annyiféle tényező befolyásolja az árfolyamát.

Még az arany és az ezüst sem egyforma, sőt nagyon is különböző tud lenni. Az arany az utóbbi hetekben több mint hat éves csúcsokon van, tegnap is úgy tűnt, hogy tovább menetel, unciánként 1500 dollár feletti szinen. (Azután egy jó hír a kereskedelmi háborúról megállította.)

Az aranyra jó hatással szokott lenni a gyenge dollár, a tőkepiaci turbulenciák, politikai bizonytalanságok, recessziós félelmek. Jót tesz neki a magas infláció és az alacsony kamatszint, de a legjobb valószínűleg a kettő eredője, a negatív vagy legalábbis nagyon alacsony reálkamat. Ez utóbbi pedig a világ egy jelentős részében, mint Európa vagy Japán, jelenleg adott.

Mitől fényesebb most az arany?

Az utóbbi években is előfordultak kisebb-nagyobb tőkepiaci ijedelmek, áringadozások, a kamatok is régen alacsonyak, az arany mégsem mozdult meg ennyire. Ráadásul most a dollár viszonylag erős, ami vissza is foghatja. A részvény– és kötvényárak azonban tartósan nagyon magasak, ez lehet, hogy egyre többek figyelmét az árupiacok felé tereli.

Arany és ezüst (Grafikon: Stockcharts.com)

Az sem újdonság, hogy a világ számos jegybankja vásárolja rendszeresen az aranyat, de a mérték most magas. Az utóbbi pár hónapban a kamatvárakozások sokat csökkentek, a jegybankokból alacsonyabb kamatokat várnak, mint tavaly.

4-5 ezer dolláros arany?

Az arany ára az USA monetáris bázisával – a forgalomban levő dollár mennyiségével – is összefüggést mutat. Ez a bázis pedig várhatóan tovább fog emelkedni a következő években – írja a SeekingAlpha. A cikk emiatt, a történelmi tapasztalatok alapján a 4-5 ezer dolláros aranyárat sem tartja elképzelhetetlennek néhány év múlva.

Nemrég a jüan leértékelésével mintha új front nyílt volna a kereskedelmi háborúban, és új jelenség tűnt fel. Elkezdtek devizaháborúról, versengő leértékelésről beszélni. Ha valami, ez egész biztosan szintén jót tesz az arany árfolyamának.

Cukor és kávé (Grafikon: Stockcharts.com)

Az ezüst életjelei

A nemesfémek részben ipari célra is használatosak, de különböző mértékben. Az ezüst ipari felhasználása szélesebb, mint az aranyé. Az árfolyamuk is nagyon el tud válni egymástól, máskor meg közelít .Az utóbbi időben inkább szétváltak, az ezüst erősen lemaradt. De az utóbbi hetekben az is életjeleket mutat, átlépve a 17 dollárt.

Megrekedt a platina

A palládium inkább a benzines, a platina inkább a dízelüzemű autók katalizátoraiban használatos. Nem véletlen, hogy az előbbi megtöbbszörözte árfolyamát, az utóbbi viszont alig mozgott az utóbbi években. Még éves csúcsra sem tudott jutni a platina az utóbbi időben. Követi vajon az aranyat és az ezüstöt? Sokan várnak erre, de nem következett még be.

Palládium és platina (Grafikon: Stockcharts.com)

Az olaj lényegében sávozik, már három-négy éve. Amikor olcsóvá kezed válni, az OPEC mindig közbelép, vagy verbálisan, vagy tettekkel, kitermelés-korlátozásokkal. De úgy tűnik, túl magasra sem képes menni, mert akkor meg egyes szereplők növelik a termelést.

Olcsó a földgáz

Ha valaki megunta az olajat, még egy csomó érdekes feldolgozott termékkel is kereskedhet. Ezeket más tényezők is befolyásolják, mint a finomítói kapacitások, környezetvédelmi előírások, export-import. (Benzin, dízelolaj, fűtőolaj.)

Kőolaj (WTI) és benzin (Grafikon: Stockcharts.com)

Aminek ára most meglehetősen alacsony, az az amerikai földgáz. Ezt az olaj melléktermékeként is nyerik, sok van belőle, kiszorította a szén nagy részét is. Az elektromosáram-termelés nagy része az USA-ban már ezen alapul. A fűtési szezonban rendszerint megdrágul, nyaranta viszont olcsóbb.

Bár a légkondicionálók energiaigénye miatt ez a szezonalitás időnként változik, felborulhat. A nagy meleg miatt néha jobban kiürülnek a gáztározók az Államokban.

2016-os mélypontok környékén

Amint a grafikonon látszik, a gáz tőzsdei ára nagyokat tud ugrálni, talán nagyobbat is, mint a kőolaj. Most majdnem olyan alacsonyan van, mint 2016 elejének emlékezetes minipánikja idején. Akkor szúrt le az olaj ára 30 dollár alá, a gáz a mostani két dollár alatt is járt. Volt egy kisebb pánik a részvénypiacokon is, az arany viszont jól teljesített azokban a hónapokban.

Amerikai földgáz (Grafikon: Stockcharts.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél