TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az arany már sokat drágult az idén, de a jegybankok kamatpolitikája, aranyvásárlásai miatt, a devizák leértékelődése közepette lehet, hogy még csak egy út kezdetén vagyunk. Új tényező is felmerült nemrég. Van egy olyan árupiaci termék is, amely a 2016-os nagy gödör aljához hasonló árfolyamon forog.

A részvénypiacokon is ritka mostanában az uborkaszezon, az árupiacokon azonban végképp mindig történik valami érdekes. Talán azért is, mert ahányféle termék, annyiféle tényező befolyásolja az árfolyamát.

Még az arany és az ezüst sem egyforma, sőt nagyon is különböző tud lenni. Az arany az utóbbi hetekben több mint hat éves csúcsokon van, tegnap is úgy tűnt, hogy tovább menetel, unciánként 1500 dollár feletti szinen. (Azután egy jó hír a kereskedelmi háborúról megállította.)

Az aranyra jó hatással szokott lenni a gyenge dollár, a tőkepiaci turbulenciák, politikai bizonytalanságok, recessziós félelmek. Jót tesz neki a magas infláció és az alacsony kamatszint, de a legjobb valószínűleg a kettő eredője, a negatív vagy legalábbis nagyon alacsony reálkamat. Ez utóbbi pedig a világ egy jelentős részében, mint Európa vagy Japán, jelenleg adott.

Mitől fényesebb most az arany?

Az utóbbi években is előfordultak kisebb-nagyobb tőkepiaci ijedelmek, áringadozások, a kamatok is régen alacsonyak, az arany mégsem mozdult meg ennyire. Ráadásul most a dollár viszonylag erős, ami vissza is foghatja. A részvény– és kötvényárak azonban tartósan nagyon magasak, ez lehet, hogy egyre többek figyelmét az árupiacok felé tereli.

Arany és ezüst (Grafikon: Stockcharts.com)

Az sem újdonság, hogy a világ számos jegybankja vásárolja rendszeresen az aranyat, de a mérték most magas. Az utóbbi pár hónapban a kamatvárakozások sokat csökkentek, a jegybankokból alacsonyabb kamatokat várnak, mint tavaly.

4-5 ezer dolláros arany?

Az arany ára az USA monetáris bázisával – a forgalomban levő dollár mennyiségével – is összefüggést mutat. Ez a bázis pedig várhatóan tovább fog emelkedni a következő években – írja a SeekingAlpha. A cikk emiatt, a történelmi tapasztalatok alapján a 4-5 ezer dolláros aranyárat sem tartja elképzelhetetlennek néhány év múlva.

Nemrég a jüan leértékelésével mintha új front nyílt volna a kereskedelmi háborúban, és új jelenség tűnt fel. Elkezdtek devizaháborúról, versengő leértékelésről beszélni. Ha valami, ez egész biztosan szintén jót tesz az arany árfolyamának.

Cukor és kávé (Grafikon: Stockcharts.com)

Az ezüst életjelei

A nemesfémek részben ipari célra is használatosak, de különböző mértékben. Az ezüst ipari felhasználása szélesebb, mint az aranyé. Az árfolyamuk is nagyon el tud válni egymástól, máskor meg közelít .Az utóbbi időben inkább szétváltak, az ezüst erősen lemaradt. De az utóbbi hetekben az is életjeleket mutat, átlépve a 17 dollárt.

Megrekedt a platina

A palládium inkább a benzines, a platina inkább a dízelüzemű autók katalizátoraiban használatos. Nem véletlen, hogy az előbbi megtöbbszörözte árfolyamát, az utóbbi viszont alig mozgott az utóbbi években. Még éves csúcsra sem tudott jutni a platina az utóbbi időben. Követi vajon az aranyat és az ezüstöt? Sokan várnak erre, de nem következett még be.

Palládium és platina (Grafikon: Stockcharts.com)

Az olaj lényegében sávozik, már három-négy éve. Amikor olcsóvá kezed válni, az OPEC mindig közbelép, vagy verbálisan, vagy tettekkel, kitermelés-korlátozásokkal. De úgy tűnik, túl magasra sem képes menni, mert akkor meg egyes szereplők növelik a termelést.

Olcsó a földgáz

Ha valaki megunta az olajat, még egy csomó érdekes feldolgozott termékkel is kereskedhet. Ezeket más tényezők is befolyásolják, mint a finomítói kapacitások, környezetvédelmi előírások, export-import. (Benzin, dízelolaj, fűtőolaj.)

Kőolaj (WTI) és benzin (Grafikon: Stockcharts.com)

Aminek ára most meglehetősen alacsony, az az amerikai földgáz. Ezt az olaj melléktermékeként is nyerik, sok van belőle, kiszorította a szén nagy részét is. Az elektromosáram-termelés nagy része az USA-ban már ezen alapul. A fűtési szezonban rendszerint megdrágul, nyaranta viszont olcsóbb.

Bár a légkondicionálók energiaigénye miatt ez a szezonalitás időnként változik, felborulhat. A nagy meleg miatt néha jobban kiürülnek a gáztározók az Államokban.

2016-os mélypontok környékén

Amint a grafikonon látszik, a gáz tőzsdei ára nagyokat tud ugrálni, talán nagyobbat is, mint a kőolaj. Most majdnem olyan alacsonyan van, mint 2016 elejének emlékezetes minipánikja idején. Akkor szúrt le az olaj ára 30 dollár alá, a gáz a mostani két dollár alatt is járt. Volt egy kisebb pánik a részvénypiacokon is, az arany viszont jól teljesített azokban a hónapokban.

Amerikai földgáz (Grafikon: Stockcharts.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél