BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 2. 20:33

Egy 2,5 millió forintos társaságiadó-tartozást görget maga előtt immár öt hónapja a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég. Amelynek neve mától - egy tavaly júliusi adásvételi ügyletet leképzendő - hivatalosan is Delta Technologies Nyrt.

Fotó: MTI

Az Est Media Vagyonkezelő Nyrt. tavaly július 30-án jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, hogy megvásárolja a Delta Systems Kft. 100 százalékos tulajdonrészét a Delta Csoport holdingcégétől, a Deltagroup Holding Zrt.-től, amely egyúttal az Est Media fő részvényesévé válik.

Az Est Media 2019. október 1-jén megtartott rendkívüli közgyűlése pedig arról határozott, hogy nevet vált és a jövőben Delta Technologies Nyrt.-ként működik tovább. Székhelyét is átteszi a Várkert rakpartról  a Delta Csoport központi irodájába, a XIII. kerületi Róbert Károly körút 70-74. cím alá. Igazgatóságába bekerült Bártfai Zsolt, Csontos Zoltán, Hartmann István és Pércsi Levente, akik a Delta Csoport menedzsmentjének tagjai, egyben tulajdonosai. Ezeket a változásokat jegyezte be a mai napon a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága.

A Delta Csoport december 12-én jelentette be, hogy lezárult az Est Media Nyrt.-vel július 30-án bejelentett tranzakciója. Amelynek értelmében a tőzsdei társaság tulajdonába került a 2019-es, eltolt üzleti évét közel 16 milliárd forintos árbevétellel zárt, intézményi és nagyvállalati ügyfelek informatikai igényeit kiszolgáló Delta Systems Kft. nevű informatikai vállalat, a Delta Csoport holdingcége pedig a tőzsdei vállalat több mint 30 százalékos tulajdonosává vált.

Akkor tették közhírré a felek a BÉT honlapján azt is, hogy a Delta Systems Kft. vételárának pénzben teljesítendő részét átutalták. Valamint azt is nyilvánosságra hozták, hogy a vételár fennmaradó részének teljesítése érdekében a tőzsdei társaság több mint 30 százalékos tulajdonrészt jelentő részvénycsomagot bocsát ki a Delta Csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. részére. Hogy ennek mi lett a sorsa, nem tudni, mivel ez ügyben azóta nem történt tájékoztatás.

Összehangoltan eljáró nagybefektetők

A tranzakció bejelentése óta három nagybefektető is beszállt a tőzsdei cégbe. Barna Zsolt, az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese és a 2018 tavaszáig Mészáros Lőrincnek és cégbirodalmának elsősorban a közbeszerzéseknél jogi munkát végzett Antal Kadosa Adorján 10-10 százalékot szerzett.

Antal Kadosa Adorján 2018. májusa óta a Mészáros Csoporthoz tartozó egyetlen gazdasági társaságban sem tölt be vezető tisztségviselői pozíciót - tartotta szükségesnek hangsúlyozni laptársunknak, az Mfor.hu-nak a Mészáros Csoport.

Barnához és Antal Kadosához csatlakozott a napokban Berki Ferenc, aki múlt csütörtökön a BFINGATLAN Kft.-n keresztül 9,3 százalékos befolyást szerzett a társaságban. Másnap az akkor még Est Media nevet viselő cég a BÉT-honlapján tette közzé, hogy a három nagybefektető a tőkepiaci törvény értelmében 29,3 százalékos együttes tulajdonuk révén összehangoltan eljáró személyeknek minősülnek.

NAV-végrehajtás

Kérdés, a névváltás után mi lesz azzal, hogy az Est Media immár öt hónapja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtása alatt áll, miután - mint azt szintén laptársunk, az Mfor.hu megírta - mintegy 2,5 millió forintos társaságiadó- (tao) tartozást görget maga előtt. A NAV-végrehajtás ténye a cikkünk megjelenésekor nyilvánosan elérhető céginformációkban még szerepel.

Utóbbiakból az is kiderül, hogy a múltban már többször keletkezett az Est Mediának tao-tartozása, azokat azonban mindig rendre rendezte, ha nem a később befolyó bevételekből, akkor hitelből. Az Est Media gyakorlatilag kiürült társaság volt addig, amíg a Deltával tavaly júliusban nem kötött üzletet, érdemi tevékenységet 2016 végétől nem végzett.

Az Est Media részvényei ma 7,4 százalékkal zártak magasabban, mint pénteken, az év elejétől azonban még így is közel 23 százalékos bukóban állnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél