BUX
34 652.84
+0.09%
+32.00
OTP
10 360.00
+0.97%
+100.00
MOL
1 715.00
-0.41%
-7.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. november 4. 07:49

Még ha egyszeri tételekkel is, de alaposan rávert az elemzői várakozásokra a Richter gyorsjelentése. 276 milliárd forint fölött jár az idei árbevétel, az idei üzemi eredmény pedig kétszerese a tavalyinak. Magyarországon nőtt a forgalom, az ukrán piac szinte megszűnt.

Bogsch Erik egy korábbi Richter-közgyűlésen. MTI Fotó: Bruzák Noémi

276 milliárd forint fölött az idei árbevétel

A Richter Gedeon Nyrt. 6,85 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2015. harmadik negyedévében, ami 20,9 százalékkal meghaladja a múlt év azonos időszakit.

A társaság árbevétele 4,2 százalékkal 92,6 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben; ha a teljes első háromnegyed évet nézzük, a teljes árbevétel forintban és euróban mérve egyaránt 4,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 276,5 milliárd forintot.

Az eredmények jelentősen meghaladják az elemzői várakozásokat, amelyek átlagosan 85,9 milliárd forint árbevételt és 56 százalékkal csökkenő, 2,5 milliárd forintos nettó profitot jeleztek előre a portfolio.hu által készített konszenzus szerint. A konszenzus ugyanakkor nem tartalmazza az egyszeri tételeket - például mérföldkőbevételt - amelyek jelentősen javították a társaság számadatait, írja az MTI.

Fő pénzügyi mutatószámok, árfolyamok


Végre beérett a cariprazine

A harmadik negyedévben az üzleti eredményt jelentősen javította egy egyszeri, nagymértékű mérföldkőbevétel, amelyet az Allergan fizetett a cariprazine amerikai forgalombahozatali engedélyének jóváhagyásával kapcsolatban.

A negyedéves üzemi eredmény így 20,73 milliárd forint lett, szemben az egy évvel korábbi bázisidőszak 7,44 milliárd forintos eredményével. A kilenc havi üzemi eredmény 97 százalékos növekedéssel 52,4 milliárd forintot ért el.

Magyarországon nőtt a forgalom, az ukrán piac szinte megszűnt

Magyarországon 2015 első kilenc hónapjában 4 százalékkal nőtt a Richter forgalma, 26,76 milliárd forint árbevételt ért el.

Az exportból származó árbevétel 5 százalékkal, 808,8 millió euróra nőtt. A forgalom elsősorban Kínában, a nyugat-európai országokban, valamint Romániában bővült, míg Ukrajnában jelentősen visszaesett, gyakorlatilag elenyésző piaccá zsugorodott. Ez persze nem csoda: a hrivnya árfolyama 64,8%-ot gyengült a dollárhoz képest az érintett időszakban, ami a vásárlóerő drasztikus csökkenését eredményezte.

Az értékesítés régiónkénti megoszlása

Csökkent a forgalom a szankciók sújtotta Oroszországban is. Rubelben mérve ugyan több mint 30 százalékkal bővült a forgalom az első háromnegyed évben, a rubel azonban eközben 33 százalékot gyengült az euróhoz képest.

Ki örülhet a legjobban az eredménynek?

A Richter tulajdonosi szerkezete szeptember 30-án

Az állam nemrég megvált az OTP-ben meglévő tulajdonrészétől - egy sajtótájékoztatón Lázár János azt mondta, a Richter-részvénycsomag eladása viszont nem merült fel. (Más kérdés, hogy ha felmerült volna, akkor sem nagyon mondhatna mást.)

Hogy reagált a Richter-részvény? Friss tőzsdei árfolyamok itt >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél