TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy SpaceX-rakéta röppályájához hasonlít a Tesla árfolyama, az autórészvény a gyorsjelentés után megint robbant. A tőzsdei hangulat amúgy nem jó, ami főleg a vírusjárvánnyal lehet összefüggésben. A Facebook hét százalékkal esik a lassuló növekedés miatt. Az OTP felfelé, a Mol lefelé húzta ma a BUX-ot, gyenge maradt a forint.
Forrás: SpaceX live feed

A koronavírus fertőzöttjeinek száma elérte a 7700-at, ezzel pedig közel áll ahhoz, hogy túlszárnyalja a 2002-2003-as SARS-járvány adatait. Már 195 amerikai állampolgárt is elkülönítettek, és a WHO egészségügyi világszervezet ma dönthet arról, hogy általános krízishelyzetet hirdet-e.

Így mára ismét felerősödtek a járványfélelmek és ez a piacok teljesítményére is rányomta a bélyegét. Az európai tőzsdék egy százalék körüli eséssel végeztek, a Stoxx 600 index is ennyivel süllyedt. Az amerikai indexek pedig fél százalék körüli esést mutattak fél hat körül.

A magyar BUX index egy kicsit szemben tudott menni az általános hangulattal, ugyanis 0,2 százalékos emelkedést ért el. Az OTP és a Richter közel egy százalékkal emelkedett, a Mol viszont másfél százalék feletti mértékben esett, 1608 forintra. A Magyar Telekom is 0,4 százalékkal drágult.

Csúcsközelben a forint

Ami a forintot illeti, árfolyama továbbra is gyengélkedik, csütörtök reggel megközelítette az eddigi csúcsot jelentő 338,80 forintos szintet is az euró. Igaz, este csak 337,50 az árfolyam. (A forintról itt írtunk ma bővebben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A vírusfertőzésen túl elsősorban a gyorsjelentések mozgatják a piacot, amelyek nem mind olyan jók, mint a korábbi napokban. A Facebook az egyik nagy vesztes, árfolyama 6,7 százalékos mínuszban van 208 dollár közelében. Ennek az az oka, hogy hosszú ideje a leglassabb növekedést tudta felmutatni a vállalkozás.

Alacsonyabb Facebook-célárak

Több brókercég is csökkentette ennek nyomán a célárat, vagy például vásárlásról tartásra minősítette le a papírokat. Igaz, még így is 53-ból 46 elemző vásárlásra javasolja ezt a részvényt a Reuters szerint. A célárak átlaga pedig 17 százalékkal van a jelenlegi tőzsdei ár alatt. A nagy kockázati tényező a Facebook számára ebben az évben is a politikai és szabályozási környezet marad.

A gyorsjelentési szezon mai napját vegyesnek tekintik. További vesztes az Altria részvénye, amely hat százalékkal esik. A dohánygyár egyik befektetése miatt került bajba.

A nap sztárja egyértelműen a Tesla részvénye. A cég szerda este közzétett gyorsjelentése után 11 százalékos pluszban van 643 dolláron, ami új történelmi rekord. A szintén jelentő Microsoft 2,2 százalékkal emelkedik 172 dollárra.

Fontos indexbe kerülhet a Tesla

A Marketwatch szerint a Tesla az év végén bekerülhet az S&P 500 részvényindexbe is. Igaz, néhány követelmény teljesítése lehet, hogy nem lesz könnyű. Például az utolsó négy negyedév összesített eredményének pozitívnak kell lennie. A Tesla most szerdán piaczárás után 99 centes eredményt jelentett, a bevételek szerény emelkedése mellett.

Októberben már egyszer meglepte a piacot egy nyereséges harmadik negyedévi eredménnyel. Onnantól kezdve a részvény ára egyszer már majdnem megkétszereződött, ehhez jön a mai száguldás.

A német autógyárak vége?

Úgy tűnik, egyre többen gondolják azt vagy hiszik el, hogy a Tesla teljesen át fogja alakítani az autópiacot. A német Handelsblattban megjelent interjú szerint a Tesla a mai állás szerint többet ér, mint a legmagasabban értékelt német autógyártó, a Volkswagen. “A részvényárfolyamok mozoghatnak, de az én prognózisom szerint a Tesla nemsokára meg fogja duplázni a piaci kapitalizációját, míg a VW és a BMW eljelentéktelenednek” – írták egy magyar autós blogon.

Jól sikerült a Deutsche Bank szanálása

A német DAX indexet a Deutsche Bank részvénye sem tudta stabilizálni, pedig a bankpapír négy százalékkal emelkedett. A bankóriás júliusban kezdődött átalakítása további milliárdos veszteséget okozott, ám ez megfelelt a várakozásoknak. Akárcsak az adózás előtti eredmény és a költségek szintje.

A bank ugyanakkor alapos mérlegtisztítást hajtott végre, sok kockázatos eszköztől megszabadult. A többi 29 DAX-társaság egyöntetűen esett ma.

(A Microsoft, a Volkswagen, a Samsung eredményeiről itt írtunk ma, a Wizzair eredményéről pedig itt.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél