BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. január 30. 18:28

Egy SpaceX-rakéta röppályájához hasonlít a Tesla árfolyama, az autórészvény a gyorsjelentés után megint robbant. A tőzsdei hangulat amúgy nem jó, ami főleg a vírusjárvánnyal lehet összefüggésben. A Facebook hét százalékkal esik a lassuló növekedés miatt. Az OTP felfelé, a Mol lefelé húzta ma a BUX-ot, gyenge maradt a forint.

Forrás: SpaceX live feed

A koronavírus fertőzöttjeinek száma elérte a 7700-at, ezzel pedig közel áll ahhoz, hogy túlszárnyalja a 2002-2003-as SARS-járvány adatait. Már 195 amerikai állampolgárt is elkülönítettek, és a WHO egészségügyi világszervezet ma dönthet arról, hogy általános krízishelyzetet hirdet-e.

Így mára ismét felerősödtek a járványfélelmek és ez a piacok teljesítményére is rányomta a bélyegét. Az európai tőzsdék egy százalék körüli eséssel végeztek, a Stoxx 600 index is ennyivel süllyedt. Az amerikai indexek pedig fél százalék körüli esést mutattak fél hat körül.

A magyar BUX index egy kicsit szemben tudott menni az általános hangulattal, ugyanis 0,2 százalékos emelkedést ért el. Az OTP és a Richter közel egy százalékkal emelkedett, a Mol viszont másfél százalék feletti mértékben esett, 1608 forintra. A Magyar Telekom is 0,4 százalékkal drágult.

Csúcsközelben a forint

Ami a forintot illeti, árfolyama továbbra is gyengélkedik, csütörtök reggel megközelítette az eddigi csúcsot jelentő 338,80 forintos szintet is az euró. Igaz, este csak 337,50 az árfolyam. (A forintról itt írtunk ma bővebben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A vírusfertőzésen túl elsősorban a gyorsjelentések mozgatják a piacot, amelyek nem mind olyan jók, mint a korábbi napokban. A Facebook az egyik nagy vesztes, árfolyama 6,7 százalékos mínuszban van 208 dollár közelében. Ennek az az oka, hogy hosszú ideje a leglassabb növekedést tudta felmutatni a vállalkozás.

Alacsonyabb Facebook-célárak

Több brókercég is csökkentette ennek nyomán a célárat, vagy például vásárlásról tartásra minősítette le a papírokat. Igaz, még így is 53-ból 46 elemző vásárlásra javasolja ezt a részvényt a Reuters szerint. A célárak átlaga pedig 17 százalékkal van a jelenlegi tőzsdei ár alatt. A nagy kockázati tényező a Facebook számára ebben az évben is a politikai és szabályozási környezet marad.

A gyorsjelentési szezon mai napját vegyesnek tekintik. További vesztes az Altria részvénye, amely hat százalékkal esik. A dohánygyár egyik befektetése miatt került bajba.

A nap sztárja egyértelműen a Tesla részvénye. A cég szerda este közzétett gyorsjelentése után 11 százalékos pluszban van 643 dolláron, ami új történelmi rekord. A szintén jelentő Microsoft 2,2 százalékkal emelkedik 172 dollárra.

Fontos indexbe kerülhet a Tesla

A Marketwatch szerint a Tesla az év végén bekerülhet az S&P 500 részvényindexbe is. Igaz, néhány követelmény teljesítése lehet, hogy nem lesz könnyű. Például az utolsó négy negyedév összesített eredményének pozitívnak kell lennie. A Tesla most szerdán piaczárás után 99 centes eredményt jelentett, a bevételek szerény emelkedése mellett.

Októberben már egyszer meglepte a piacot egy nyereséges harmadik negyedévi eredménnyel. Onnantól kezdve a részvény ára egyszer már majdnem megkétszereződött, ehhez jön a mai száguldás.

A német autógyárak vége?

Úgy tűnik, egyre többen gondolják azt vagy hiszik el, hogy a Tesla teljesen át fogja alakítani az autópiacot. A német Handelsblattban megjelent interjú szerint a Tesla a mai állás szerint többet ér, mint a legmagasabban értékelt német autógyártó, a Volkswagen. “A részvényárfolyamok mozoghatnak, de az én prognózisom szerint a Tesla nemsokára meg fogja duplázni a piaci kapitalizációját, míg a VW és a BMW eljelentéktelenednek” – írták egy magyar autós blogon.

Jól sikerült a Deutsche Bank szanálása

A német DAX indexet a Deutsche Bank részvénye sem tudta stabilizálni, pedig a bankpapír négy százalékkal emelkedett. A bankóriás júliusban kezdődött átalakítása további milliárdos veszteséget okozott, ám ez megfelelt a várakozásoknak. Akárcsak az adózás előtti eredmény és a költségek szintje.

A bank ugyanakkor alapos mérlegtisztítást hajtott végre, sok kockázatos eszköztől megszabadult. A többi 29 DAX-társaság egyöntetűen esett ma.

(A Microsoft, a Volkswagen, a Samsung eredményeiről itt írtunk ma, a Wizzair eredményéről pedig itt.)

Részvény / Deviza / Áru Jól járnak majd a 4iG részvényesei
MTI | 2020. április 8. 20:30
A 4iG Nyrt. igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlésének azt javasolja, hogy részvényenként 22 forint osztalékról döntsön. Az árbevétel csaknem háromszorosára, az EBITDA több mint 4,8-szeresére, az adózott eredmény pedig 28-szorosára ugrott 2019-ben az előző évhez képest. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindul egy német autógyár, halálozási prognózisra emelkedik Amerika
Eidenpenz József | 2020. április 8. 18:50
A tőzsdék Amerikában megint emelkedni tudnak, amit a vírussal kapcsolatos statisztikák kevésbé indokolnak, de egyes előrejelzések legalább optimistábbak. Európa kissé süllyedt, de a BUX felment, a forint is stabil. A Volkswagen kinyit néhány üzemegységet, hogy Kínát ellássák a megfelelő részegységekkel.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor volt tegnap kamatemelés vagy sem?
Barlai Róbert | 2020. április 8. 15:20
Nincs könnyű helyzetben, aki meg akarja érteni, hogy mi is történik a kamatokkal, a monetáris politikával most Magyarországon, és ebből milyen következtetést lehet levonni a forintra vonatkozóan. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
hírlevél