BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. január 30. 18:28

Egy SpaceX-rakéta röppályájához hasonlít a Tesla árfolyama, az autórészvény a gyorsjelentés után megint robbant. A tőzsdei hangulat amúgy nem jó, ami főleg a vírusjárvánnyal lehet összefüggésben. A Facebook hét százalékkal esik a lassuló növekedés miatt. Az OTP felfelé, a Mol lefelé húzta ma a BUX-ot, gyenge maradt a forint.

Forrás: SpaceX live feed

A koronavírus fertőzöttjeinek száma elérte a 7700-at, ezzel pedig közel áll ahhoz, hogy túlszárnyalja a 2002-2003-as SARS-járvány adatait. Már 195 amerikai állampolgárt is elkülönítettek, és a WHO egészségügyi világszervezet ma dönthet arról, hogy általános krízishelyzetet hirdet-e.

Így mára ismét felerősödtek a járványfélelmek és ez a piacok teljesítményére is rányomta a bélyegét. Az európai tőzsdék egy százalék körüli eséssel végeztek, a Stoxx 600 index is ennyivel süllyedt. Az amerikai indexek pedig fél százalék körüli esést mutattak fél hat körül.

A magyar BUX index egy kicsit szemben tudott menni az általános hangulattal, ugyanis 0,2 százalékos emelkedést ért el. Az OTP és a Richter közel egy százalékkal emelkedett, a Mol viszont másfél százalék feletti mértékben esett, 1608 forintra. A Magyar Telekom is 0,4 százalékkal drágult.

Csúcsközelben a forint

Ami a forintot illeti, árfolyama továbbra is gyengélkedik, csütörtök reggel megközelítette az eddigi csúcsot jelentő 338,80 forintos szintet is az euró. Igaz, este csak 337,50 az árfolyam. (A forintról itt írtunk ma bővebben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A vírusfertőzésen túl elsősorban a gyorsjelentések mozgatják a piacot, amelyek nem mind olyan jók, mint a korábbi napokban. A Facebook az egyik nagy vesztes, árfolyama 6,7 százalékos mínuszban van 208 dollár közelében. Ennek az az oka, hogy hosszú ideje a leglassabb növekedést tudta felmutatni a vállalkozás.

Alacsonyabb Facebook-célárak

Több brókercég is csökkentette ennek nyomán a célárat, vagy például vásárlásról tartásra minősítette le a papírokat. Igaz, még így is 53-ból 46 elemző vásárlásra javasolja ezt a részvényt a Reuters szerint. A célárak átlaga pedig 17 százalékkal van a jelenlegi tőzsdei ár alatt. A nagy kockázati tényező a Facebook számára ebben az évben is a politikai és szabályozási környezet marad.

A gyorsjelentési szezon mai napját vegyesnek tekintik. További vesztes az Altria részvénye, amely hat százalékkal esik. A dohánygyár egyik befektetése miatt került bajba.

A nap sztárja egyértelműen a Tesla részvénye. A cég szerda este közzétett gyorsjelentése után 11 százalékos pluszban van 643 dolláron, ami új történelmi rekord. A szintén jelentő Microsoft 2,2 százalékkal emelkedik 172 dollárra.

Fontos indexbe kerülhet a Tesla

A Marketwatch szerint a Tesla az év végén bekerülhet az S&P 500 részvényindexbe is. Igaz, néhány követelmény teljesítése lehet, hogy nem lesz könnyű. Például az utolsó négy negyedév összesített eredményének pozitívnak kell lennie. A Tesla most szerdán piaczárás után 99 centes eredményt jelentett, a bevételek szerény emelkedése mellett.

Októberben már egyszer meglepte a piacot egy nyereséges harmadik negyedévi eredménnyel. Onnantól kezdve a részvény ára egyszer már majdnem megkétszereződött, ehhez jön a mai száguldás.

A német autógyárak vége?

Úgy tűnik, egyre többen gondolják azt vagy hiszik el, hogy a Tesla teljesen át fogja alakítani az autópiacot. A német Handelsblattban megjelent interjú szerint a Tesla a mai állás szerint többet ér, mint a legmagasabban értékelt német autógyártó, a Volkswagen. “A részvényárfolyamok mozoghatnak, de az én prognózisom szerint a Tesla nemsokára meg fogja duplázni a piaci kapitalizációját, míg a VW és a BMW eljelentéktelenednek” – írták egy magyar autós blogon.

Jól sikerült a Deutsche Bank szanálása

A német DAX indexet a Deutsche Bank részvénye sem tudta stabilizálni, pedig a bankpapír négy százalékkal emelkedett. A bankóriás júliusban kezdődött átalakítása további milliárdos veszteséget okozott, ám ez megfelelt a várakozásoknak. Akárcsak az adózás előtti eredmény és a költségek szintje.

A bank ugyanakkor alapos mérlegtisztítást hajtott végre, sok kockázatos eszköztől megszabadult. A többi 29 DAX-társaság egyöntetűen esett ma.

(A Microsoft, a Volkswagen, a Samsung eredményeiről itt írtunk ma, a Wizzair eredményéről pedig itt.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél