TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar gazdaság a tavalyi évben kimagasló növekedést produkált, csak a lengyelek előztek meg minket. A gazdasági folyamatok indokolnák a Takarékbank elemzői szerint a forint stabilizálódását. A tavalyi harmadik negyedéves 5 százalék körüli GDP növekedés után az utolsó negyedévre is hasonló mértékű várakozásai vannak a Takarékbank elemzőinek. Így összességében éves szinten 4,8 százalékos lehetett a bővülés - mondta el Suppan Gergely a bank mai sajtótájékoztatóján.

A piaci konszenzus egyébként tavaly folyamatosan javult, hiszen átlagosan 3 százalék alatti várakozásról indultunk, míg év végére már 4,7 százalék volt az átlag.

A kedvező áthúzódó hatások, valamint a folytatódó dinamikus reálbér, és ennek köszönhetően a fogyasztás markáns növekedése miatt idén 4,2 százalékos GDP növekedésre számít a Takarékbank. A növekedésre ugyanakkor kockázatot jelenthet a munkaerőhiány, amit a termelékenység, a hatékonyság és a versenyképesség javításával lehet ellensúlyozni. Ez további beruházásokra ösztönözheti a vállalkozásokat.

A növekedésre szintén kockázatot jelent a külső, különösen az európai kereslet lassulása, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi háború. A bank szerint Magyarország potenciális növekedése 3-3,5 százalék, ami hosszabb távon is tartható, ezt támogatja, hogy számos "egyedi sztori" látható, így a 2021-ben felfutó új Mercedes gyár, vagy a 2023-ban már termelő BMW üzem.

A tavalyi évben a lengyelek mellett Magyarország volt az éllovas, és az idei évben is hasonló lesz a helyzet. A régióból az elemző Szlovákiától vár még erőteljes növekedést, ahol beindul a Jaguar - Land Rover gyár.

A külső körülmények húzhatnak vissza minket

A magyar gazdaság külső környezete egyre kevésbé tűnik támogatónak, amint az európai gazdaságok konjunktúrája egyre gyorsabb ütemben romlik. A tavalyi harmadik negyedéves adatok alapján a világgazdaság növekedése tovább lassulhatott a megelőző év utolsó negyedévében elért többéves csúcshoz képest, s a növekedés üteme is tagoltabbá vált az egyes térségekben. A kilátások alapján az ütem tovább lassulhat, mivel az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború már egyértelműen érezteti hatását az amúgy is strukturális nehézségekkel szembesülő kínai és európai gazdaságokban, valamint egyes amerikai vállalatok eredményességében.

Európában nagyon komolyan romlott a helyzet, a számunkra legfontosabb partner, Németország is kedvezőtlen irányban mozdult. A legutóbbi európai adatok a növekedési ütem lassulására utalnak, egyes országokban a technikai recesszió sem zárható ki. Reálgazdasági értelemben tehát a kilátások kedvezőtlenebbé váltak. A német gazdaság nagy meglepetésre enyhén zsugorodott a harmadik negyedévben, a konjunktúramutatók és az ipari adatok pedig további visszaesésre utalnak, noha a fogyasztás ellensúlyozhatja az exporttal kapcsolatos nehézségeket. A gyenge német számokhoz a kereskedelmi háború, a visszaeső kínai piac és más egyes szektorokra (autóipar, vegyipar, stb.) ható tényezők járultak hozzá.

A Takarékbank szerint ebben a helyzetben különösen biztató, hogy a magyarországi növekedés széles bázisú, mivel szinte minden gazdasági ágazat hozzájárult a növekedéshez. Optimizmusra ad okot, hogy a tavalyi év után a következő időszakban tovább düböröghet az építőipar. A gazdasági növekedés annak ellenére gyorsult, hogy az új károsanyag-mérési szabályozás (WLTP) bevezetésének hatására meredeken visszaesett a járműgyártás és a kivitel, így az ipar teljesítménye csupán 2,7 százalékkal bővült.

Magyarországon a bruttó állóeszköz felhalmozás nagyon komoly ütemmel bővül. Az építőipar növekedési üteme továbbra is elképesztő ütemű, az iroda és a lakáspiac is nagyon erőteljes bővülést mutat. Suppan Gergely szerint ez önmagában is olyan húzóerő, amely komolyan hozzájárul a gazdasági növekedéshez. Emellett az uniós fejlesztések is hozzáteszik a magukét a növekedéshez: ezek a várakozásokkal ellentétben még nem futottak ki, a Takarékbank szerint ennek révén is bővülhet a GDP.

Suppan Gergely szerint a tavalyi év utolsó negyedévétől az ipar teljesítménye gyorsulhat, részben az előző évi alacsony bázis, részben a kapacitások üzembe helyezése, valamint új modellek hazai gyártásának elindulása miatt. Az ipar kedvező kilátásait a történelmi csúcsra ugró ipari bizalmi indexek, és az utóbbi hónapokban meglóduló új ipari rendelések is alátámasztják.

Tovább vágtathatnak a bérek

A munkaerőpiacon a foglalkoztatás-bővülés üteme lassult a szűkülő munkaerő kínálat hatására, és ezt immár szinte kizárólagos jelleggel az elsődleges munkaerőpiac állásteremtése vezérli - mondta el Suppan Gergely. A tavalyelőtti év átlagában 4,2 százalékig süllyedő munkanélküliségi ráta tavaly 3,7, idén pedig 3,4 százalék közelébe kerülhet, azaz még feszesebbé válhat a magyar munkaerő-piac.

Tavaly 11,3 százalékkal emelkedhettek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 8 százalékos, a garantált bérminimum 12 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Így 2013-tól 2018 végéig összesen mintegy 42 százalékkal nőhettek a nettó reálbérek.

A 2016-2022 közötti időszak első két évében a reálbérek a várakozásuk szerint 19,4 százalékkal nőttek, így az idei évtől átlagosan 6 százalékos reálbér-növekedés is elég lehet a konvergencia program 50 százalékos reálbér -emelkedést kitűző célja eléréséhez, ami nem tűnik teljesíthetetlennek. Ez pedig a fogyasztás tartósan magas dinamikáját is biztosítja.

Merre tarthat a forint?

Kedden, amikor kijött az inflációs adat,  kiderült, hogy a maginfláció, amit a jegybank kiemelt figyelemmel kísér, immár 2,9 százalék. Így a Takarékbank szakértője szerint Nagy Márton jegybanki alelnök szerdai kijelentésének - melyben monetáris szigorítást helyezett kilátásba a következő időszakra - nem kellett volna nagy meglepetést okoznia. Suppan Gergely is úgy látja, hogy a kamatemelés egyelőre várat magára, azonban az MNB hamarosan ki fogja vezetni a nem konvencionális eszközöket. Ezután kivezethetik a deviza swap állományt, és elindul a magyar tapering is. Kamatemelésre a szakértő szerint 2020 közepén kerülhet sor.

Úgy fogalmazott, hogy rövid távon továbbra sem lát indokot további gyengülésre a forint euróval szembeni árfolyamában, míg 2019 végére visszaerősödhet 315 euró közelébe a magyar fizetőeszköz. Ezt követően pedig a korábbi időszakot jellemző 310-315-ös sávban maradhat a forint. A külső egyensúlyi folyamatok alakulásán túl ezt az is támogathatja, hogy a viszonylag magas növekedés mellett a nagy hitelminősítő cégek idén tovább javíthatják Magyarország adósosztályzatait.   

Komoly hozamemelkedésre a Takarékbank továbbra sem számít, a rövid hozamok szintje az elkövetkező hónapokban továbbra is mélyen az alapkamat alatti lehet. A tartósan magas hazai megtakarítási többlet miatt Suppan Gergely szerint nem számít a kamatok gyors emelkedésére, sőt, amennyiben megérkeznek a központi költségvetés által kifizetett uniós előlegek utólagos uniós megtérítései, átmenetileg nyomás alatt maradhatnak a pénzpiaci hozamok és kamatok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
hírlevél