BUX
36 572.65
+1.35%
+487.00
OTP
10 590.00
+3.42%
+350.00
MOL
2 008.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 940.00
+0.51%
+35.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. január 11. 14:54

Ritkán fordul elő, hogy egy cég monopolhelyzetben legyen termékeivel, különösen, ha van konkurencia, de mégsem alakul ki verseny. Ennek köszönhette az Apple különleges helyzetét, így lett a világ legnagyobb nyereségű cége, de egyik legfőbb piacán, ahol igen magasra árazta az iPhone-t, most elpártoltak a vevők.

A jól működő kapitalizmus alapja a legtöbb ágazatban a piaci verseny. Ritkán fordul elő, hogy ez ne tudjon kialakulni valamilyen speciális ok miatt: ilyen volt 20-30 évvel ezelőtt a Microsoft esete a Windows operációs rendszerrel: a gyakorlatban a felhasználók túlnyomó többsége csak ezt tudta használni, így kénytelen volt megvenni, bármi volt az ár.

Státusszimbólum

Az internetezésre alkalmas telefont, amit jobb híján okostelefonnak hívunk a smartphone fordításával, az Apple alkotta meg elsőként, és terjesztette el a piacon. Érthető, hogy így kezdetben ő uralta a piacot, de aztán megjelentek más gyártók is, és nem kis részt hasítottak ki a hatalmas piacból, az Apple mégsem kényszerült árversenyre. Először indokolta ezt telefonjainak (valamint laptopjainak, táblagépeinek) jobb minősége, de idővel csökkent a többiek lemaradása, az árban ugyanakkor egész a közelmúltig fennmaradt az indokolatlan különbség pusztán pszichológiai okok miatt: az iPhone és maga az Apple státusszimbólummá vált.

Trónkövetelő

A cég ennek köszönhette, hogy nem csak, hogy a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalata lett, de egyúttal olyan árbevételt és nyereséget termelt, amilyet tőzsdei cég korábban még soha, még csak megközelítőleg sem. Ez a közelmúltig indokolta is a részvény magas árát, azonban úgy tűnik, hogy egy pusztán márkanévre épülő rendkívüli profitot biztosító helyzet nem marad fenn akármeddig. Egyszer csak belehúznak annyira a többiek, hogy megtörik a márkanév varázsát felzárkózó minőségükkel is sokkal alacsonyabb áraikkal.

Ez történt most Kínában, ahol az Apple drágábban adta termékeit, mint az „őshazában”, Amerikában, pedig Kínában jóval kisebb az egy főre jutó vásárlóerő, csak a hatalmas lakosságszám miatt lehetett szép eladási számokat produkálni a különösen drága készülékekkel. Az utolsó időben azonban nagyot fejlődött a kínai gyártó, a Huawei, és tömegesen elhódította a vásárlókat az Apple-től, így váratlanul rossz negyedéves értékesítési adatok miatt adott ki figyelmeztést az iPhone gyártója, és a CNBC szerint most nagy leárazással próbálnak eladni a felgyülemlett iPhone készülékeket a kínai kereskedők.

Drágában adták, mint otthon

A legdrágább modelleket 26-28 százalékkal magasabban árulták Kínában, mint Amerikában, konkrét példaként az 512GB-os iPhone XS Max 1500 dollárba kerül a hazai piacon, míg 1900 dolláron árulják Kínában. Még most, hogy nagy árengedményt kínálnak, sem került az ár lejjebb az amerikainál. Eközben a Kínában immár első, a világon pedig második helyre előrelépett kínai gyártó, a Huawei rendkívül népszerű lett Kínában, és nem csak a sokkal olcsóbb ár miatt.

Van, amiben többet tud, mint az iPhone

A gyártó készülékei egyre jobb minőségűek és egyre több mindent tudnak, például az idén megjelent P20 Pro készüléken már háromlencsés kamera van, ami ugyan nem egy alapvető fontosságú dolog, de miután az iPhone típusokon nincs ilyen, ahhoz bőven elég, hogy a kínai vásárlókat végképp a sokkal olcsóbb hazai termék felé billentse.

Mindemellett a Huawei és a Samsung már idén olyan készülékeket terveznek a piacra dobni, amelyek már használni tudják az 5G hálózatot, miközben az Apple még nem tervezi ezt. A nagy mobilszolgáltatók rövidesen megkezdik az 5G hálózat kiépítését, amely sokkal gyorsabb internetezést tesz majd lehetővé, és ez végképp elcsábíthatja a vevőket az iPhone-tól, hacsak nem módosít gyorsan a stratégián az Apple.

Sokat olcsón, vagy keveset drágán

Ahhoz, hogy az Apple a kínai piacon nagy volumenben tudjon eladni, kénytelen lesz beszállni az árversenybe, és lemondani az eddigi gigantikus profitmarzsról, megelégedve az iparágban elérhető átlaggal. A másik lehetőség, hogy továbbra is igen magas áron, de jóval kevesebb terméket szállít annak a vevőkörnek, amely így is kitart a márka mellett. Akárhogy is lesz, az ingyenebéd véget ért, a korlátlan profit időszaka lezárul a cég számára, és ez jól látható a részvény árfolyam változásában is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél