BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 24. 22:00

Történetének egyik legnagyobb emelkedését produkálta kedden a Dow Jones tőzsdeindex, amely 11 százalékkal ugrott meg. A döbbenetes emelkedés mértékét jelzi, hogy ilyen szintű megugrásra utoljára 1933-ban volt példa.

A befektetők teljesen elfeledkeztek azokról a kockázatokról, amely az elmúlt napokban nyomasztotta őket, annak ellenére, hogy a koronavírus járvány terjedése most kezdett csak igazán gyorsulni az Egyesült Államokban. A többség ugyanis azon az állásponton van, hogy a járvány okozta nehézségeken úrrá tudnak lenni a Fed korlátlan kötvényvásárlási programja és az amerikai kormány gazdasági mentőcsomagja révén. Igaz, utóbbit a demokraták kétszer leszavazták, kedden viszont a vezetőjük, Nancy Pelosi is annak a véleményének adott hangot, hogy a küszöbön a megállapodás, amelynek köszönhetően ők is támogatják a törvényjavaslatot.

A keddi amerikai megugrás pontértékben történelmi rekordnak számít a Dow Jones esetében, amely 2113 ponttal ugrott meg, és 20705 ponton zárt. Érdekesség, hogy a hétfői mélypontja 18219 pont volt, de kedden is 1000 ponttal alacsonyabb szinten nyitott. A másik két fontos index is szárnyalt, hiszen az S&P 500-as 210 ponttal ugrott meg, ami 9,4 százalékos emelkedést jelent. Míg a Nasdaq Composite mutatója 557 pontos, 8,1 százalékos erősödéssel fejezte be a keddi napot.

Az általános optimizmust jelzi, hogy minden szektor papírjai felfele mozdultak. A nap nyertese a Chevron olajipari cég lett, amely a Dow komponensei közül a legnagyobb erősödést érte, 22 százalékkal drágult. De az American Express és a Boeing is 20 százalék feletti mértékben nőtt. Az energiaszektor vállalatai átlagosan 16 százalékkal nőttek, míg az ipari és pénzügyi részvények 12 százalékos erősödéssel zártak.

Az olyan, óriási nehézségekkel küzdő vállalatok, mint kaszinókat üzemeltető Wynn és MGM Resorts is 15 százalék feletti pluszban zárt, a Delta Airlines pedig 20 százalékot ugrott fel. Hogy a keddi nagy emelkedés ellenére még nem lehet hátradőlni, azt az úgynevezett félelemindex, a VIX jelzi, amely továbbra is igen magasan áll, 60 pont felett. A mutató a rekordszintű erősödés ellenére sem esett vissza érdemben, így ez alapján arra lehet következtetni, hogy kedden az erősen túladott piac konszolidációját láthattuk, de még nem a trendfordulót. A kockázatok egyébként azért sem múltak el, mert bár a bejelentett és elfogadás előtt álló monetáris és fiskális intézkedések elképesztő összegeket mozgatnak meg, és nyilvánvalóan mérséklik a járvány gazdasági hatásait, az továbbra sem látható, hogy annak hol lesz a vége. Az Egyesült Államokban például csak most indult a gyorsuló szakasza a járványnak, és Nyugat-Európában is még az esetszámok növekedését látjuk.

Felfele ment a BUX és az európai tőzsdék is

Nem csak a tengerentúlon, de a nagy európai piacokon is elszabadult a bika. A német Dax 11 százalékos szárnyalással zárt, de 9 százalék feletti pluszt mutatott a londoni tőzsde irányadó indexe is. A járvány által erősebben sújtott európai országok tőzsdéi is kiemelkedően teljesítettek, a francia, a spanyol és az olasz tőzsde főbb indexei is 8 százalék feletti pluszban zártak.

Ezekhez képest visszafogottabb volt a magyar börze, hiszen a Bux 5,7 százalékos erősödéssel zárt. Az OTP még ennél is kisebb mértékű, 4,5 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést, míg a Richter és a Mol közel 7 százalékos pluszban zárt. Utóbbiakhoz hasonló mértékben nőtt az Opus árfolyama, amely 8,2 százalékos nyereséggel zárta a keddi kereskedést.

További árfolyamok

Nagyot gyengült a forint

A nap első felében a 350-es szinthez tapadt a forint árfolyama az euróhoz képest, ezt követően viszont nagyot gyengült a magyar fizetőeszköz. Az euróval szemben 357-ig gyengült, ahonnan csak kis mértékben 355-ig sikerült visszakúszni. Elsősorban a jegybank kamatdöntő ülése, és az azt követő sajtótájékoztató információ sarkallhatták a befektetőket a forint eladására. Pedig a magyar jegybank csupán a nagy központi bankokhoz hasonlóan monetáris eszközökkel, vagyis jelentős plusz likviditással igyekszik a járvány hatásait korlátozni.


Részvény / Deviza / Áru Jól járnak majd a 4iG részvényesei
MTI | 2020. április 8. 20:30
A 4iG Nyrt. igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlésének azt javasolja, hogy részvényenként 22 forint osztalékról döntsön. Az árbevétel csaknem háromszorosára, az EBITDA több mint 4,8-szeresére, az adózott eredmény pedig 28-szorosára ugrott 2019-ben az előző évhez képest. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindul egy német autógyár, halálozási prognózisra emelkedik Amerika
Eidenpenz József | 2020. április 8. 18:50
A tőzsdék Amerikában megint emelkedni tudnak, amit a vírussal kapcsolatos statisztikák kevésbé indokolnak, de egyes előrejelzések legalább optimistábbak. Európa kissé süllyedt, de a BUX felment, a forint is stabil. A Volkswagen kinyit néhány üzemegységet, hogy Kínát ellássák a megfelelő részegységekkel.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor volt tegnap kamatemelés vagy sem?
Barlai Róbert | 2020. április 8. 15:20
Nincs könnyű helyzetben, aki meg akarja érteni, hogy mi is történik a kamatokkal, a monetáris politikával most Magyarországon, és ebből milyen következtetést lehet levonni a forintra vonatkozóan. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
hírlevél