BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 24. 22:00

Történetének egyik legnagyobb emelkedését produkálta kedden a Dow Jones tőzsdeindex, amely 11 százalékkal ugrott meg. A döbbenetes emelkedés mértékét jelzi, hogy ilyen szintű megugrásra utoljára 1933-ban volt példa.

A befektetők teljesen elfeledkeztek azokról a kockázatokról, amely az elmúlt napokban nyomasztotta őket, annak ellenére, hogy a koronavírus járvány terjedése most kezdett csak igazán gyorsulni az Egyesült Államokban. A többség ugyanis azon az állásponton van, hogy a járvány okozta nehézségeken úrrá tudnak lenni a Fed korlátlan kötvényvásárlási programja és az amerikai kormány gazdasági mentőcsomagja révén. Igaz, utóbbit a demokraták kétszer leszavazták, kedden viszont a vezetőjük, Nancy Pelosi is annak a véleményének adott hangot, hogy a küszöbön a megállapodás, amelynek köszönhetően ők is támogatják a törvényjavaslatot.

A keddi amerikai megugrás pontértékben történelmi rekordnak számít a Dow Jones esetében, amely 2113 ponttal ugrott meg, és 20705 ponton zárt. Érdekesség, hogy a hétfői mélypontja 18219 pont volt, de kedden is 1000 ponttal alacsonyabb szinten nyitott. A másik két fontos index is szárnyalt, hiszen az S&P 500-as 210 ponttal ugrott meg, ami 9,4 százalékos emelkedést jelent. Míg a Nasdaq Composite mutatója 557 pontos, 8,1 százalékos erősödéssel fejezte be a keddi napot.

Az általános optimizmust jelzi, hogy minden szektor papírjai felfele mozdultak. A nap nyertese a Chevron olajipari cég lett, amely a Dow komponensei közül a legnagyobb erősödést érte, 22 százalékkal drágult. De az American Express és a Boeing is 20 százalék feletti mértékben nőtt. Az energiaszektor vállalatai átlagosan 16 százalékkal nőttek, míg az ipari és pénzügyi részvények 12 százalékos erősödéssel zártak.

Az olyan, óriási nehézségekkel küzdő vállalatok, mint kaszinókat üzemeltető Wynn és MGM Resorts is 15 százalék feletti pluszban zárt, a Delta Airlines pedig 20 százalékot ugrott fel. Hogy a keddi nagy emelkedés ellenére még nem lehet hátradőlni, azt az úgynevezett félelemindex, a VIX jelzi, amely továbbra is igen magasan áll, 60 pont felett. A mutató a rekordszintű erősödés ellenére sem esett vissza érdemben, így ez alapján arra lehet következtetni, hogy kedden az erősen túladott piac konszolidációját láthattuk, de még nem a trendfordulót. A kockázatok egyébként azért sem múltak el, mert bár a bejelentett és elfogadás előtt álló monetáris és fiskális intézkedések elképesztő összegeket mozgatnak meg, és nyilvánvalóan mérséklik a járvány gazdasági hatásait, az továbbra sem látható, hogy annak hol lesz a vége. Az Egyesült Államokban például csak most indult a gyorsuló szakasza a járványnak, és Nyugat-Európában is még az esetszámok növekedését látjuk.

Felfele ment a BUX és az európai tőzsdék is

Nem csak a tengerentúlon, de a nagy európai piacokon is elszabadult a bika. A német Dax 11 százalékos szárnyalással zárt, de 9 százalék feletti pluszt mutatott a londoni tőzsde irányadó indexe is. A járvány által erősebben sújtott európai országok tőzsdéi is kiemelkedően teljesítettek, a francia, a spanyol és az olasz tőzsde főbb indexei is 8 százalék feletti pluszban zártak.

Ezekhez képest visszafogottabb volt a magyar börze, hiszen a Bux 5,7 százalékos erősödéssel zárt. Az OTP még ennél is kisebb mértékű, 4,5 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést, míg a Richter és a Mol közel 7 százalékos pluszban zárt. Utóbbiakhoz hasonló mértékben nőtt az Opus árfolyama, amely 8,2 százalékos nyereséggel zárta a keddi kereskedést.

További árfolyamok

Nagyot gyengült a forint

A nap első felében a 350-es szinthez tapadt a forint árfolyama az euróhoz képest, ezt követően viszont nagyot gyengült a magyar fizetőeszköz. Az euróval szemben 357-ig gyengült, ahonnan csak kis mértékben 355-ig sikerült visszakúszni. Elsősorban a jegybank kamatdöntő ülése, és az azt követő sajtótájékoztató információ sarkallhatták a befektetőket a forint eladására. Pedig a magyar jegybank csupán a nagy központi bankokhoz hasonlóan monetáris eszközökkel, vagyis jelentős plusz likviditással igyekszik a járvány hatásait korlátozni.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél