TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.

A hétfői csúnya esés után kedden stabilizálódtak a részvényárfolyamok, sőt az indexek többségénél némi emelkedésre is futotta. Pedig különösebben jó hírek nem érkeztek, hacsak az nem, hogy egy Bernstein nevű “felülteljesítő” ajánlással látta el az Amazon papírjait. Ez három százalék körüli emelkedést okozott ennél a részvénynél és az egész technológiai szektornak jót tett. Így a Nasdaq 100 index 0,7 százalékos pluszban van. Az S&P 500 csak 0,4 százalékkal emelkedik, a Dow Jones ipari átlag pedig minimális mértékben süllyed.

Európában a tegnapi esés egy részét ledolgozták az indexek, a német DAX 0,4, a londoni mutató 0,4, az amszterdami 0,9 százalékkal ment fel. Párizsban és Madridban viszont esés volt. Varsó 0,6, Budapest 0,2 százalékos indexemelkedést ért el.

Rekordszint felé araszol az euró/forint

Nálunk a Mol húzta a piacot, 2,3 százalékkal 1635 forintra ment fel. Az OTP viszont másfél százalékkal tovább esett, 9150-ig. A Richter 0,4 százalékkal emelkedett, a Telekom stagnált. A forint a szokásosnál talán jobban ingadozott az MNB kamatdöntés előtt, végül 1,7 forinttal feljebb ment az euró, 363,50-re. A mindenkori csúcs egyébként 369,875 volt az Investing.com rendszere szerint, vagyis lassan araszolgatunk az új rekordok felé.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ma volt az MNB kamatdöntő ülése, ahol nem nyúltak a kondíciókhoz, de jelentősen csökkentették a gazdasági növekedésre vonatkozó becsléseket. A pénzromlás kordában tartása elsőbbséget élvez, ennek érdekében a jegybank készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására – mondták el. (Erről itt tudósítottunk.)

A dollár ismét erősödött, 1,17 az euróval szemben. Az árupiacok vegyesen viselkednek, emelkedik például a réz és az ezüst, egy százalék körüli mértékben drágul az olaj is. Viszont másfél százalék körüli mértékben esik a palládium, a platina és süllyed az amerikai földgáz is. Nagyobbat esett a kakaó és a kávé ára, miközben a cukor drágul.

A Deutsche Bank tornyai Frankfurtban (Pixabay.com) A Deutsche Bank tornyai Frankfurtban (Pixabay.com)

Fúziók az európai bankszektorban?

Nincs kizárva, hogy fúziók vagy felvásárlások hulláma indul el az európai bankszektorban. A Deutsche Bank egyik vezetője azt mondta, hogy már készülnek erre, és meg akarják ragadni az ilyen lehetőségeket. Hasonlóképpen nyilatkozott a svájci UBS és a Credit Suisse vezetése is. Sőt vannak arról pletykák, hogy éppen ez a három pénzintézet egyesülne valamilyen módon – tudósított a német N-tv.de.

A német BASF vegyipari konszern további leépítéseket jelentett be.

Globálisan, 2022 végéig további kétezer munkahely szűnne meg a Global Business Services egységnél, amely a konszern vállalatainak nyújt különböző megosztott szolgáltatásokat. A lépéstől 2023-tól évente 200 millió eurós költségmegtakarítást várnak. Egyéb üzletágakban az év elején már bejelentettek egy 8400 fős leépítést. Egy évvel ezelőtt pedig 6000 állás megszüntetéséről volt szó, amivel 300 millió eurót akartak évente spórolni. Idén félévkor egyébként a BASF összesen 117 600 foglalkoztatottat alkalmazott a világban.

A Képviselőház előtt a fő-fő pénzügyérek

Jerome Powell Fed-elnököt és Steven Mnuchin pénzügyminisztert ma meghallgatják az amerikai törvényhozók, a téma a fiskális politika és az, hogy nagyobb gazdaságösztönzésre van-e szükség. Powell beszédének előre kiadott szövege azt mutatja, hogy a Fed elnöke továbbra is aggódik a fellendülés miatt. De közben elismeri azt is, hogy számos gazdasági mutató jelentős javulást mutat. Mnuchin beszámolója valószínűleg a második gazdaságösztönző csomag körül folytatódó patthelyzetre összpontosít. Meg arra a veszélyre, amit a szövetségi kormány kényszerű leállítása okozna.

A Bloomberg.com egyik hírlevelének címe ma az volt, “felejtsd el a második segélycsomagot”.

A második amerikai gazdaságélénkítő csomag valószínűleg a politika, az elnökválasztási harc és a Legfelsőbb Bíróság megüresedett vezetői széke körüli új csata áldozatául esik. Ebben az évben már nem valószínű, hogy új csomagot fogadnának el. Egy kongresszusi bizottság szerint ráadásul 2050-re az amerikai költségvetési hiány elérheti a GDP 195 százalékát.

A Tesla nagy napja

Ma van a Tesla “Akkumulátor-napja” (Battery Day), amitől a piac bejelentéseket vár az akkumulátorok élettartamának, kapacitásának növelésére vonatkozóan. De a kedélyeket Elon Musk vezérigazgató mára lehűtötte, amikor azt twittelte, hogy az új technológia csak 2022-től lesz tömeggyártásra alkalmas. Ez a részvényeket öt százalékkal lejjebb küldte. De sok más találgatás és lelkes vagy szkeptikus hang keveredik egymással. A rendezvény tőzsdezárás után, helyi idő szerint (ET) délután 4:30-kor, magyar idő szerint este 10.30-kor lesz.

Összehangolt támadás a TikTok ellen?

A TikTok szerint szándékosan terjesztett a felhasználók egy csoportja egy videót, amelyen egy öngyilkosság képei láthatók.

A társaság “összehangolt támadásra” talált bizonyítékot, amikor megvizsgálta, miért jelenik meg hirtelen a klip a rövid videók megosztására szakosodott alkalmazásban. A TikTok a hónap elején már küzdött, hogy eltávolítsa a fegyverrel öngyilkosságot elkövető férfi klipjeit.

A támadás azon alapulhat, hogy sokan kétségbe vonják, a platform képes-e végrehajtani a káros tartalmak hatékony eltávolítását. A felhasználók között sok a tizenéves.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél