6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.

A nyugat-európai részvényindexek többsége szerény, 0,2-0,5 százalékos pluszban van csütörtökön, de Londonban stagnálás látható, Dél-Európában pedig szerény esés. Nagy-Britanniában szerdán váratlanul választásokat jelentettek be júliusra, ami eléggé megrángatta a font és más brit eszközök árfolyamát. Az amerikai határidős indexek komolyabb, fél-egy százalékos pluszban vannak az Nvidia miatt, amire még visszatérünk.

A Fed május eleji kamatdöntő ülésének szerda este közzétett jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a jegybankárok szerint az év elején érkezett inflációs adatok nem mutatnak előrelépést. Ezért a többség hosszabb ideig magasan tartaná a kamatszintet, néhányuk pedig akár emelne is. A tetejében David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója jelenleg arra számít, hogy a Federal Reserve idén egyáltalán nem fog kamatot csökkenteni.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Megugrott a földgáz ára

A BUX index is szerény, 1-2 ezrelékes pluszban mozog, az OTP 0,4, a Telekom 0,6 és a Richter 0,3 százalékkal drágább. A Mol viszont 0,3 százalékkal süllyedt. A forint második napja gyengül, az euró 387,20, húsz fillérrel van a szerda esti felett. De ma már volt 386,75 és 387,75 is.

Az európai földgáz 4,5, a kőolaj 0,6 százalékkal drágul, az arany viszont több mint egy, az ezüst bő kettő százalékkal esik. Ez utóbbi a kamatvárakozásokkal lehet kapcsolatban - a magasabb kamat rendszerint nem tesz jót a nemesfémeknek, így a kamatcsökkentés várható elmaradása vagy tolódása sem.

Árfolyamok és grafikonok

Hullanak a magyar osztalékszelvények

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP és a Mol is a brókercégek szerint.

  • Az OTP-nél a kifizetés június 3-án kezdődik, ami 539,46 forint részvényenként.
  • A Molnál a kifizetés június 5-én indul, az összeg 249,98 forint lesz értékpapíronként.

Az égig ér az Nvidia?

Az Nvidia részvényei több, mint hat százalékot erősödtek a zárás utáni kereskedésben, miután a félvezető-óriás várva várt első negyedéves eredményei hatalmasra nőttek. Ráadásul a vezérigazgató is égbe szökő keresletet emlegetett az új AI-optimalizált chipjeik iránt.

Az április 28-ig tartó három hónap bevétele 262 százalékkal 26 milliárd dollárra emelkedett, ami felülmúlta a Wall Street 24,7 milliárd dolláros becslését is. A folyó negyedévre az Nvidia arra számít, hogy tovább, 28 milliárd dollárra nő a bevétel. Az elemzők eddig csak 26,8 milliárd dollárral számoltak erre az időszakra.

A következő ipari forradalom megkezdődött mondta Jensen Huang vezérigazgató.

Az AI szerinte jelentős termelékenységnövekedést hoz majd szinte minden iparágban, és segít a vállalatoknak költség- és energiahatékonyabbá válni. Miközben a bevételi lehetőségeik is bővülnek.

AI, AI és AI mindenütt

A tartós iparági fellendülés kilátásai erősítették az Nvidia ázsiai beszállítóinak árfolyamát is, köztük a memóriachipeket gyártó SK Hynix-el és a Samsung Electronics-al, valamint a TSMC félvezetőgyártó céggel – írta az Investing.com.

A News Corp részvényei is megugrottak a zárás utáni kereskedésben, miután a médiaóriás és az OpenAI megállapodást kötött, ami hozzáférést biztosít a ChatGPT-gyártónak a News Corp legnagyobb kiadványához.

Sárga lapot kapott az Appeninn?

Minden, szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőre közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését az erre szolgáló honlapon – írja az MNB közleménye. A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy

a tőzsdei befektetőknek döntéseikhez célszerű a felügyelet honlapján közzétett, az éves beszámolókhoz kötődő könyvvizsgálói véleményeket is áttekinteni.

A kibocsátók többségénél a könyvvizsgálók úgynevezett “Minősítés nélküli” véleményt fogalmaztak meg, ami a jobbik, a normál eset. Egy kivétel van, az Appeninn Nyrt., ahol úgynevezett “korlátozott véleményt” fogalmazott meg az Ernst & Young Könyvvizsgáló Kft. Ezt “egy, az összehasonlító időszakra, azaz a 2022. évre vonatkozó – rövid, illetve hosszú lejáratú kötelezettségeket érintő, már a 2022. évi könyvvizsgálói jelentésben is szereplő – besorolási tétel miatt” kellett kiadni az MNB szerint.

Ma jöhet az Ethereum ETF?

Ethereum-lázban ég sok befektető a hétfő-keddi, húsz százalék feletti árugrás után, amit az váltott ki, hogy nagyot nőtt a valószínűsége az Ethereum ETF-ek engedélyezésének az USA-ban. Ma pedig lejár egy határidő, a VanEck vagyonkezelő csoport ETF-jéről döntést kell hoznia a felügyeleti hatóságnak (SEC). Pozitív döntés esetén sok intézményi befektető számára megnyílna az út az ether-befektetések előtt, és hosszú bikapiac is beindulhat a második számú kriptónál.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az ether ma újabb másfél, egy hét alatt pedig 36,5 százalékkal drágult. Egy-két éves távlatban azonban így is le van maradva a bitcointól.

Donald Trump kriptóval tenné naggyá Amerikát

“Trump elnöknek az amerikai szabadság és innováció bajnokaként elért sikerét demonstrálva büszkén ajánljuk fel Önnek a lehetőséget, hogy kriptovalutával járuljon hozzá a kampányához” – írja a volt elnök hivatalos kampányoldala. Ahol a legnépszerűbbek közé tartozó fél tucatnyi kriptovalutát lehet adományozni (bitcoin, ether, solana stb.).

Miközben Biden mindannyiunkra szabályozási és bürokratikus terheket halmoz, Trump elnök készen áll arra, hogy felkarolja az új technológiákat, amelyek újra naggyá teszik Amerikát írja a weboldal.

Tény, hogy Biden elnöksége alatt a Tőzsdefelügyelet (SEC) támadások sorozatát indította a kriptószektor különböző szereplői ellen. Bár az is, hogy a Bitcoin ETF-ek januári engedélyezése nagy lökést adott az ágazatnak. Valamint hiányoznak a megfelelő szabályozási keretek, ezért az értékpapír-jogszabályokat próbálják a kriptókra is ráerőltetni.

Donald Trump kampányoldala.
Donald Trump kampányoldala.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
Részvény / Deviza / Áru Spekulánsok tették tönkre a hangulatot kedden
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:01
A szokásosnál kisebb forgalomban vegyesen teljesítettek a magyar bluechipek kedden.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan alakul a forintárfolyam nyaralás előtt?
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 09:01
A közelmúltban is számos tényező mozgatta a kurzust, és a héten is várható fontos kamatdöntés.
Részvény / Deviza / Áru Az euróárfolyamot látva kimegy az álom a szeméből!
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 07:33
Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG