BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 12. 11:44

Nincs igazán egyértelmű irány a tőzsdéken ma sem, a befektetők a gazdaságok újranyitásához fűzött remények és a fertőzés lehetséges új fellángolása miatt érzett aggodalom között őrlődnek. A BUX a jobban teljesítők közé tartozik, a forint kissé gyengült. Életjeleket mutat az olajpiac, Elon Musk pedig megint extravagáns húzásra ragadtatta magát.

A gazdaságok újraindítása és az ezzel kapcsolatos veszélyek, valamint egy esetleges második fertőzési hullám réme között örlődnek a befektetők ezen a héten.

Ez tükröződik az indexek mozgásában is, a német mutató például 0,2 százalékos pluszban, a francia hasonló mértékű mínuszban van. A Stoxx 600 index 0,3 százalékkal emelkedik. Az olasz, spanyol tőzsdék jobban tudtak teljesíteni, közel egy százalékkal vannak feljebb. Az amerikai határidős indexek mérsékelt, két-három ezrelékes mínuszban vannak. (Délelőtti vírushír-összefoglalónk itt olvasható.)

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal emelkedik. Az OTP 0,8, a Mol 1,4 százalékkal megy fel, a Richter stagnál. A Telekom és az Opus is szerény pluszt tud felmutatni. A forint kissé gyengült, 350,70 forint az euró ára. Tegnap megerősödött a dollár, a leggyakrabban használt dollárindex (DX) száz fölé került. Az euró/dollár 1,0820.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Most lesz izgalmas a forint az Equilor Befektetési technikai elemzői hírlevele szerint.

Ismét a 350-es szint fölé emelkedett az árfolyam, de továbbra is a piros csökkenő trendvonal az irányadó. A korábban felvázolt fej és vállak alakzat egyre szabálytalanabb, de amíg a trendvonal nem sérül, a forinterősödési forgatókönyv a valószínűbb

– írták.

Jön a Saudi Aramco jelentése

Az olaj a tegnapi süllyedés után ismét emelkedésbe váltott, a WTI két és fél, a Brent másfél százalékkal megy felfelé. A nemesfémek enyhe pluszban, de mostanában jobbára stagnálnak. Az arany napok óta az 1700 dollárt kerülgeti, az ezüst hiába ostromolja a 16 dollárt. A bitcoin piacán alig hozott változást rövid távon a tegnap esti feleződés, 8700 körül van az ára.

A Bloomberg szerint az olajkereslet az élénkülés jeleit mutatja a korlátozások lazítása miatt. Ma a Saudi Aramco gyorsjelentése hozhat némi mozgást a piacra. Az Amerikai Egyesült Államokban viszont egyes palaolaj-termelők újranyitják a kutakat, arra számítva, hogy az áresésnek vége, a legrosszabbon túl vannak.

Negatív lesz a dollárkamat?

Kínában eközben gyenge volt a gyáripari termelés és az árszínvonal is alacsony, deflációs veszélyekről beszélnek. Gyorsjelentés érkezett a német Allianz biztosítótól és a brit Vodafone Csoporttól, az előbbi 2-3 százalékkal esik, az utóbbi 8-9 százalékkal száguld.

Elon Musk, a Tesla vezére ismét feltűnést okozott azzal, hogy újranyitotta a fremonti gyárat. A kaliforniai előírások ezt még nem tették volna lehetővé, így törvényt sértett. Musk az utóbbi időben a karantén-ellenes mozgalmak vezéralakja lett.

Az amerikaiak eközben arról vitatkoznak hogy lehet e országukban negatív alapkamat. Még a Fed vezetői is megosztottak Ezzel kapcsolatban Jerome Powell holnap tart beszédet.

Nem lesz egyszerű a járvány legyőzése?

“Aggodalom” az Erste Befektetési reggeli kommentárjának címe. A cég szerint az újabb dél-koreai és vuhani esetek is rávilágítanak arra, hogy nem olyan egyszerű túljutni a járványon.

Koreában egyetlen fertőzött egyén – végiglátogatva néhány klubbot és bárt – végigfertőzött néhány embert még több mint egy héttel ezelőtt, és emiatt újra dinamikusan növekedni kezdett az új megbetegedések száma. Vuhanban az április 8-i nyitást követően először, azaz egy hónap elteltével újabb vírusos beteget találtak.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél